Fédrigo verslaat Commesso in Gap

Pierrick Fédrigo is de laureaat van de veertiende Touretappe. De Fransman van Bouygues Telecom versloeg Salvatore Commesso in een sprint a deux. Het peloton strandde op slechts enkele seconden in de straten van Gap. Oscar Pereiro blijft in het geel.

Om 13.00 uur precies liet het wielergilde Montélimar achter zich om te koersen richting Gap, traditioneel de poort naar de Alpen. Opnieuw een overgangsrit, dit keer met 180 kilometer iets minder lang dan de voorbije twee dagen. Wanneer de coureurs het profiel goed bestudeerden, kwamen ze tot de conclusie dat het venijn in de staart zou zitten. Op vijftien kilometer van de aankomst lag immers de top van de Col de la Sentinelle, een lastige kuitenbijter. Met het scenario van een massasprint hoefde bij voorbaat al geen rekening te worden gehouden.

Zoals gebruikelijk was het van bij de start koers. David Kopp, Ruben Lobato en Björn Schröder plaatsten de eerste aanval, maar kregen weinig speelruimte. De eerste serieuze ontsnapping ontstond na een kleine twintig kilometer. Onder andere Michael Boogerd, George Hincapie en José Rujano ontvluchtten het pak, maar fietsten nooit meer dan één minuut vooruit.

De traditionele vlucht van de dag kwam vlak daarna tot stand. Elf leiders vonden elkaar en nadat enkele grote namen (Carlos Sastre en Levi Leipheimer) zich lieten terugzakken waren de vogels gevlogen. Overblijvers Pierrick Fédrigo, Mario Aerts, Matthias Kessler en Salvatore Commesso werden even later vergezeld door de uit de achtergrond komende Rik Verbrugghe en David Cañada. Het sextet kreeg de zegen van de grote groep. Caisse d’Epargne zette zich op kop om te controleren en de voorsprong steeg snel naar drie, vier en zelfs vijf minuten.

Anders dan zaterdag viel het peloton niet in slaap, integendeel. Onder auspiciën van eerst Quick-Step en daarna Liquigas werd de jacht vol ingezet. De koplopers verloren langzaamaan terrein: met dertig kilometer voor de boeg bedroeg het verschil nog maar drie minuten. Op dat moment was het aantal leiders overigens tot drie gedecimeerd: Kessler, Verbrugghe en Cañada gingen onderuit door gesmolten asfalt in een scherpe bocht. Alleen de Duitser kon verder koersen, maar liet zich snel inlopen door de hoofdmacht.

Het trio Commesso, Aerts en Fédrigo wachtte uiteraard niet en bleef ronddraaien. Aan de voet van de Sentinelle was de kloof nog een kleine twee minuten. Op deze col kon Aerts het tempo van zijn kompanen niet meer volgen. Commesso en Fédrigo passeerden samen de top, op 45 seconden gevolgd door het stevig uitgedunde peloton. Daar was vooral Rabobank actief. Michael Boogerd viel in de laatste hellende meters aan en probeerde vervolgens in de afdaling de achtervolging op touw te zetten samen met onder meer Yaroslav Popovych.

Commesso en Fédrigo leken te worden gegrepen, maar mochten toch sprinten voor de dagzege. De Italiaan begon vanaf kop, maar Fédrigo bleek de snelste, alweer de derde ritwinst voor Frankrijk. Op amper drie seconden bolde Christian Vandevelde als derde over de meet. Vandevelde was in de slotfase het peloton ontglipt. De groep met alle favorieten finishte op zeven seconden.

Morgen is er een rustdag, waarna de Tour dinsdag verder gaat met een driedaagse tocht door de Alpen. Als eerste staat de klassieke rit naar l’Alpe d’Huez op het menu. Woensdag volgt de op papier zwaardere etappe met aankomst in La Toussuire, terwijl het er donderdag eveneens bovenhands op gaat. Mocht de Tour dan nog niet zijn beslist, dan moet dat gebeuren in de individuele tijdrit die zaterdag wordt verreden.


Uitslag 14e Etappe – Montélimar – Gap

#CoureurPloegTijd
1.Pierrick Fédrigo (Fra)BOU4.14.23
2.Salvatore Commesso (Ita)LAMz.t.
3.Christian Vandevelde (USA)CSC0’03”
4.Christophe Moreau (Fra)A2R0’07”
5.Georg Totschnig (Oos)GERz.t.
6.Stefano Garzelli (Ita)LIQz.t.
7.Michael Boogerd (Ned)RABz.t.
8.Cristian Moreni (Ita)COFz.t.
9.George Hincapie (USA)DISz.t.
10.Cadel Evans (Aus)DAVz.t.
11.Alexandre Botcharov (Rus)CAz.t.
12.Christophe Rinero (Fra)SAUz.t.
13.Damiano Cunego (Ita)LAMz.t.
14.Cyril Dessel (Fra)A2Rz.t.
15.Denis Menchov (Rus)RABz.t.
16.Haimar Zubeldia (Spa)EUSz.t.
17.Marcus Fothen (Dui)GERz.t.
18.Frank Schleck (Lux)CSCz.t.
19.Carlos Sastre (Spa)CSCz.t.
20.Marzio Bruseghin (Ita)LAMz.t.