Uitslag World Bowl XIV

In de LTU Arena in Düsseldorf is vandaag de veertiende editie van de World Bowl gespeeld. Hierin namen de Amsterdam Admirals het op tegen de Frankfurt Galaxy. De Admirals wisten hun titel echter niet te verdedigen tegen de eeuwige rivaal. Het werd 22-7.

Vanaf het begin van de wedstrijd hield Frankfurt de luchtaanval van de Amsterdammers in bedwang. Blijkbaar was er lering getrokken uit het reguliere seizoen, waarin de Admirals-aanval door de lucht bijna anderhalf keer zoveel yards pakten dan nummer twee Rhein Fire. De slechtste aanval over de grond kon niet boven zichzelf uitstijgen tegen de beste verdediging van de grondaanval. De score werd niet geheel onverrassend geopend door de Duitsers, met de eerste safety in de geschiedenis van de World Bowl. Aan het einde van het eerste kwart werkte defensive end Jerome Nichols in de Admirals-endzone quarterback Jared Allen naar de grond voor een voorsprong van twee punten.

Halverwege het tweede kwart konden de Admirals eindelijk iets terugdoen. Na 55 yards op eigen kracht en 13 yards cadeau wegens overtredingen aan Frankfurter kant werd uiteindelijk door running back Larry Croom de nul van het scorebord geveegd. De conversie van Ryan Killeen zorgde voor een 7-2 tussenstand na twee kwarten, in een wedstrijd waarin geen van beide ploegen op aanvallend vlak veel liet zien. 113 yards terreinwinst voor de Admirals en 101 yards voor de Galaxy zijn geen getallen om over naar huis te schrijven.

In de derde periode liet de aanval van Frankfurt zich dan eindelijk gelden. 126 yards terreinwinst en tien punten brachten de Duitse formatie weer voorbij de Amsterdammers. Het duurde ruim tien minuten alvorens running back Butchie Wallace vanaf de Amsterdamse vier-yardlijn de end zone binnen rende. De conversie en de later volgende 29-yard field goal van David Kimball zorgden dat de Galaxy met vijf punten voorsprong het laatste kwart inging.

In het vierde kwart lag het initiatief nog steeds bij Frankfurt. Met bijna tien minuten aaneengesloten balbezit werd de klok goed benut. Ter afsluiting van de drive mikte Kimball de bal nog eens vanaf 37 yards tussen de palen om de Admirals weinig andere keus meer te geven dan voor een tweepuntsconversie te gaan, mits de end zone al bereikt zou kunnen worden. Uiteindelijk moest het balbezit halverwege de Frankfurter helft worden opgegeven, waarna nog na een snelle Duitse drive running back J.R. Niklos vanaf twaalf yards de laatste touchdown van de wedstrijd binnenliep. De conversie van Kimball was de laatste actie van betekenis van de wedstrijd, in de laatste play werd Allen nog eens gesackt door Josh Cooper. Het was de zesde keer dat de Amsterdamse quarterback met bal en al tegen de grond gewerkt werd.

Voor de Galaxy betekent de overwinning de vierde World Bowl-titel, waarmee zij recordhouders zijn. Butchie Wallace werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de wedstrijd.