Parijs-Nice: Landis nieuwe leider

Francisco “Patxi” Vila heeft de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 30-jarige Spanjaard van Lampre-Fondital klopte Floyd Landis in Saint-Etienne. Laatstgenoemde neemt de leiderstrui over van Tom Boonen.

De Col de la Croix de Chaubouret, een col van de eerste categorie, was de scherprechter van de derde etappe. De top hiervan lag op achttien kilometer van de meet. In het eerste gedeelte van de koers waren er twee serieuze ontsnappingen. Beide hielden niet lang stand. Enkele vroege vluchters waren Jens Voigt, Nicolas Jalabert en Allan Davis.

Op de eerste kilometers van de Croix de Chaubouret moest klassementsaanvoerder Tom Boonen snel de rol lossen. De favorieten manifesteerden zich. Uiteindelijk kwamen Floyd Landis, Antonio Colom, Patxi Vila, Samuel Sanchez en Franck Schleck aan de leiding. Daarachter vormden Pietro Caucchioli, José Azevedo en David Moncoutié een achtervolgend groepje.

Landis zette op twee kilometer van de top een versnelling in. Alleen Vila kon de Amerikaan volgen. In de afdaling werkten Landis en Vila uitstekend samen: Schleck, Sanchez en Colom moesten steeds meer terrein prijsgeven. Daarachter waren de verschillen nog groter. Tijdens de laatste kilometers liet Vila zijn Amerikaanse vluchter het kopwerk doen. In de laatste meters sprong de Bask uit het wiel van Landis om zijn eerste zege bij de profs te boeken. De Amerikaan wordt als troost de nieuwe leider.

Samuel Sanchez sprintte zich naar de derde positie, al op ruim een minuut. De strijd om de eindzege lijkt dus voorlopig een strijd te worden tussen Landis en Vila. Bobby Julich en Andrei Kashechkin finishten op bijna negen minuten en zijn uitgeteld voor de eindwinst. Vandaag waren er overigens een hoop opgaves. Zo gaven Bradley McGee, Graeme Brown, Kim Kirchen en Robert Hunter er de brui aan. Morgen is het parcours tussen Saint-Etienne en Rasteau een stuk minder geaccidenteerd, al is er tien kilometer voor de finish nog een hellinkje van de derde categorie.


Uitslag 3e etappe Parijs-Nice – Julienas – Saint-Etienne – 168,5 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1F. VilaLAM4.23.28
2F. LandisPHO0’00”
3S. SanchezEUS1’16”
4F. SchleckCSC1’16”
5A. ColomCIB1’16”

Klassement:

#CoureurPloegTijd
1F. LandisPHO14.46'28"
2P. VilaLAM 0'09"
3S. SanchezEUS1’13”

Submitter:  Bron: FOK!