Uitslag SC Heerenveen - Ajax

Ajax heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Gatorade Cup. SC Heerenveen werd in haar eigen Abe Lenstra Stadion met 0-3 verslagen.

Wesley Sneijder maakte zijn rentree voor Ajax na een hamstringblessure. Na wat geschuif moest Angelos Charisteas plaatsnemen op de bank. Klaas Jan Huntelaar startte als diepste spits tegen zijn voormalige werkgever. Bij SC Heerenveen gaven de nieuwelingen Mark de Vries, Michael Bradley en Jakob Poulsen geen acte de présence.

SC Heerenveen kende een voortvarende start. Het doel van Ajax werd in de eerste minuten meerdere malen onder vuur genomen. Vooral stilstaande fases zorgden voor onrust in de defensie van de Amsterdammers. Ondanks het overwicht van de Friezen nam Ajax na ongeveer tien minuten de leiding. Het doelpunt van Mauro Rosales ontstond na een koddig misverstand tussen Petter Hansson en Michel Breuer.

Laatstgenoemde speelde na een doeltrap de bal naar Hansson, maar de Zweed maakte weinig aanstalten en merkte niet dat Rosales zich uit zijn rug spoedde voor de 0-1. De miscommunicatie tussen beide centrale verdedigers stond symbool voor het slordige spel van beide ploegen gedurende de eerste helft: veel passes kwamen niet aan en kansen via geciviliseerd voetbal waren niet te bewonderen. SC Heerenveen was niet bij machte veel pressie uit te oefenen en Ajax wachtte geduldig af.

In het tweede bedrijf openbaarde opnieuw het gebrek aan stootkracht zich bij SC Heerenveen. Ugur Yildirim en Lasse Nilsson konden bovendien weinig acties tot een goed einde brengen. Naarmate het duel vorderde, kreeg Ajax logischerwijs meer ruimte. Bij een van de uitbraken werd Markus Rosenberg teruggefloten voor buitenspel, hetgeen zeer twijfelachtig was. Ook door toedoen van Ajax zelf werden counterkansen om zeep geholpen. Vaak ontbrak de scherpte.

De wisselcarrousel (onder meer Babel voor Rosales) veranderde weinig aan het beeld van het cupduel. Huntelaar schoot een kwartier voor tijd op de paal. SC Heerenveen slaagde er niet in een echt slotoffensief te ontketenen. De Friezen hadden wellicht recht op een penalty, na een overtreding van Thomas Vermaelen op Nilsson. Ajax besliste in de 89e minuut het treffen. Nota bene Huntelaar, van dichtbij, was de gevierde man, met zijn eerste treffer als Ajacied. Even later bereikte de voormalige topscorer van SC Heerenveen linksback Urby Emanuelson, die beheerst de (geflatteerde) 0-3 binnenschoot.

Hiermee was het laatste wapenfeit wel genoemd. Ajax herstelt zich van het zondagse echec tegen FC Utrecht en doet vertrouwen op voor de Klassieker tegen Feyenoord van komend weekeinde. Ajax is de laatste club die zich heeft gekwalificeerd voor de halve finales van de Gatorade Cup. Eerder deze week verzekerden PSV, Roda JC en AZ zich al van een plaats bij de laatste vier.

SC Heerenveen - Ajax 0 – 3

9. Rosales 0-1
89. Huntelaar 0-2
90. Emanuelson 0-3


Scheidsrechter: Haverkort
Toeschouwers: 20.500

Opstellingen

SC Heerenveen: Vandenbussche, Seip, Hansson, Breuer, J. Drost, Bosvelt, Pranjic, Kissi ( 73. Hanssen), Yildirim ( 61. Tarvajärvi), Bruggink, Nilsson.

Ajax: Stekelenburg, Emanuelson, Maduro, Grygera, Vermaelen, Galásek, Sneijder ( 68. Heitinga), Lindenbergh, Rosales ( 72. Babel), Huntelaar, Rosenberg.