Vos wereldkampioene veldrijden

De 18-jarige Marianne Vos heeft in Zeddam dankzij een sterke sprint de wereldtitel bij het veldrijden voor vrouwen veroverd. De Nederlandse troefde Kupfernagel af in de sprint. Daphny van den Brand werd derde.

Vanaf de eerste meters was het duidelijk dat de Nederlandse dames gingen voor een wereldtitel in eigen land. Vos ging vol van start met Van den Brand in haar wiel. De twee Nederlandse dames reden makkelijk weg van de rest van het veld, de enige die kon volgen was de Duitse veterane Kupfernagel. In de derde ronde kreeg de Nederlandse favoriet Van den Brand een lekke band, waardoor er nog twee dames op kop overbleven.

Vos nam niet over van Kupfernagel, omdat Van den Brand in de achtervolging was. In de laatste ronde was het duidelijk dat Van den Brand niet meer kon aansluiten, Vos nam in die ronde pas over. Beide dames probeerden een keer weg te demarreren, maar zonder resultaat. Het draaide op een sprint uit met de Duitse op kop. Vos kwam uit haar wiel en ging erover heen. De 18-jarige Brabantse werd na eerder Europees kampioene te zijn geworden nu wereldkampioene. Kupfernagel werd tweede. Van Brand haalde op ongeveer een halve minuut het brons, Mirjam Melchers maakte het Nederlandse succes compleet met een vierde plaats.

Uitslag wereldkampioenschap veldrijden vrouwen
1. Marianne Vos (Ned)
2. Hanka Kupfernagel (Dui)
3. Daphny van den Brand (Ned)
4. Mirjam Melchers (Ned)