Wederopbouw New Orleans Saints begonnen

Met het aanstellen van Sean Payton als nieuwe coach zijn de New Orleans Saints nu ook op sportief gebied aan de wederopbouw begonnen. De kans is groot dat de nieuwe coach nog komend seizoen in de Superdome langs de zijlijn zal staan, waar men al eerder aan de reparatie begonnen was.

De nieuwe naam bij de Saints is een protegé van de legendarische Bill Parcells, die momenteel in Dallas de scepter zwaait over de plaatselijke Cowboys. Eerder al werd Eric Mangini door de Jets als hoofdcoach aangesteld, ook een leerling van Parcells.

Payton was afgelopen seizoen bij de Cowboys actief als quarterbacks-coach, en krijgt in New Orleans te maken met een mogelijk moeilijke beslissing over quarterback Aaron Brooks. Brooks kan de verwachtingen niet waarmaken en eindigde het seizoen 2005 op de bank. Zijn salaris voor komend seizoen is echter vastgesteld op 6,5 miljoen dollar (4,8 miljoen euro), een bedrag dat bijna tien procent is van wat Saints-eigenaar Tom Benson aan spelerssalarissen mag uitkeren. Payton wilde hierover nog niets kwijt. Ook over wijzigingen in de staf van de Saints liet hij weinig los.

De Saints ontsloegen coach Jim Haslett nadat een seizoen waarin de thuiswedstrijden gedeeld werden tussen San Antonio en Baton Rouge eindigde in drie overwinningen en dertien nederlagen. Het geheel van een door een ramp getroffen stad, de controverse rond een eventuele permanente verhuizing en de miserabele prestaties op het veld weerhielden Payton er echter niet van om Dallas te verlaten. "We kunnen de levens van de mensen hier op een positieve manier beïnvloeden terwijl ze door deze overgangsfase gaan. Ik denk dat deze omgeving, deze gemeenschap, deze regio, spijkerhard is, en ons team kan dat maar beter uitstralen ook," aldus Payton.

Als voormalig quarterbacks-coach, met eigen ervaring als quarterback in de Canadian Football League en als stakingsbrekende quarterback bij de Chicago Bears in 1987 lijkt Payton de ideale persoon om bij de Saints weer een sterquarterback als Archie Manning te ontwikkelen. Net als de Jets' Mangini, de Packers' Steve McCarthy en de Vikings' Brad Childress is dit echter zijn eerste aanstelling als hoofdcoach. Anderzijds hebben Haslett en Herman Edwards in hun eerste seizoenen bij respectievelijk de Saints en Jets bewezen dat ook debuterende coaches succes kunnen hebben.