Van Gaal wil verder met Vlaar

Volgens Louis van Gaal, trainer van AZ, kan Ron Vlaar nog steeds aan zijn toekomst werken bij de Alkmaarders. Afgelopen week haalde de jonge verdediger hard uit naar zijn trainer en werkgever. Van Gaal is van mening dat hij, ondanks deze gebeurtenis, verder wil met de 20-jarige speler.

Na het UEFA Cupduel tegen Grasshopper nam Van Gaal alle tijd om het beeld rond de 'affaire Vlaar', vanuit zijn standpunt gezien, toe te lichten. Hij deed dit op een rustige en normale manier. Vragen die de speler zouden kunnen raken beantwoordde de trainer niet. "Laten we die jongen nou eerst maar eens wat rust gunnen."

Van Gaal maakte wel duidelijk dat hij geen voorstelling kon maken van de kritiek die hij als trainer afgelopen week over zich heen kreeg. Vlaar beweerde namelijk dat hij door zijn oefenmeester onder druk werd gezet. Ook noemde hij het woord chantage. "De buitenwacht zal nooit precies weten hoe het zit. Het is zijn woord tegen dat van mij," aldus Van Gaal. "Maar ik zou zeggen: leg mijn daden van de afgelopen vier maanden naast de woorden van Ron en dan kan iedereen zelf oordelen."

De 54-jarige Amsterdammer gaf wel toe dat hij een luxeprobleem heeft met betrekking tot zijn huidige selectie. "Het gaat te goed met de club," zei hij. "We hebben 24 fitte spelers. Dan gaan er jongens buiten de boot vallen, dan krijg je emoties en dit soort artikelen. Het is jammer dat het gebeurt. Ik heb er wel met de groep over gesproken, omdat dit invloed kan hebben op het groepsproces en teamgevoel."

Komende maandag zal AZ met Vlaar om de tafel gaan zitten, want hij heeft nog steeds de regels overtreden. Van Gaal gaf aan dat er voor Vlaar nog steeds een toekomst is in de Alkmaarder Hout. "Ik zou niet weten waarom niet," zegt de trainer. "Het probleem is: een voetballer wordt nooit vergeleken met zichzelf. Hij wordt altijd vergeleken met de kwaliteiten van zijn medespelers."

Of Vlaar nog wordt geaccepteerd in de spelersgroep is een ander verhaal. Joris Mathijsen zei het volgende: "Ron is nu ziek, het zal een moeilijk moment zijn als hij straks de kleedkamer weer instapt. Ik weet niet of de groep dit zomaar zal accepteren."