Ex-Tourwinnaar Charly Gaul overleden

In Luxemburg is oud-toprenner Charly Gaul overleden, dat meldde zopas de Luxemburgse radio RTL. Gaul zou donderdag 73 jaar geworden zijn.

De Luxemburger Charly Gaul was een absolute ronde-topper in de jaren '50. Zijn belangrijkste overwinning haalde hij in 1958 met het winnen van de Tour de France. Hij won in die Tour ook 4 ritten, in totaal zou hij er 10 winnen. Naast die Tour won hij ook nog de Giro D'Italia in 1956 en 1959. Maar Gaul was vooral een rasklimmer. Hij won het bergklassement in de Giro van 1956 en 1959 en in de Tour in 1955 en 1956. Hij hield er zijn bijnaam 'De Engel van het hooggebergte' aan over.

Na zijn carriere leefde Gaul een kluizenaarsbestaan en schuwde de media-aandacht. Desondanks bleef hij in Luxemburg waanzinnig populair. In 2000 werd hij dan ook nog verkozen tot 'Luxemburgse sportman van de Eeuw'. Bij de Tourdoortocht in Luxemburg enkele jaren geleden maakte hij dan ook een uitzondering op zijn medialuwe bestaan en werd hij gehuldigd. Hij kreeg toen uit handen van Lance Armstrong een symbolische bolletjestrui cadeau.