Zilver Kiplagat op WK halve marathon

Lornah Kiplagat heeft in het Canadese Edmonton een zilveren medaille veroverd op het WK halve marathon. De Nederlandse moest alleen in de Roemeense Constantina Tomescu haar meerdere erkennen.

Tomescu liep al na zeven kilometer weg van alle concurrentie. De Roemeense – op het WK atletiek nog goed voor brons op de marathon – breidde haar voorsprong gestaag uit. Bij de finish had ze ruim een minuut toegift op Kiplagat, die Susan Chepkemei versloeg in de strijd om het zilver. De Nederlandse van Keniaanse afkomst liep met 1.10.19 haar beste tijd van dit seizoen. Toch had ze last van het koude weer: ”Ik kreeg al vrij snel kramp. Dat heeft toch met het weer te maken gehad. Het ging niet makkelijk.” Voor Kiplagat is het haar eerste medaille op een groot titeltoernooi.

Bij de mannen ging de winst naar Fabiano Joseph. De Tanzaniaan had echter veel geluk. Hij leek af te koersen op een tweede stek, maar zag de Qatarees Mubarak Shami te vroeg juichen. Joseph liep hem nog net voorbij. ”Dit soort dingen kunnen gebeuren. Ik ben erg blij met mijn zilveren medaille,” reageerde Shami. De winnende tijd van 1.01.08 viel wat tegen door de regen.