FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 oktober 2005

Ferrari beperkt wellicht testdagen

Het lijkt erop dat Scuderia Ferrari haar testdagen in 2006 zal beperken. Een toename van het aantal teams dat op Bridgestone zal gaan rijden, zou hiervoor de voornaamste reden zijn.

Teambaas Jean Todt verklaarde in het Britse magazine Autosport dat de voornaamste reden voor het grote aantal testdag van Ferrari dit jaar was dat het Italiaanse team de enige ploeg was die structureel veel kon testen voor bandenfabrikant Bridgestone. De andere twee teams die op Bridgestone rijden, Jordan en Minardi, hebben niet de middelen om vaak testdagen in te plannen.

Volgend jaar gaan er meer teams met Bridgestone rijden, waaronder een aantal rijkere teams als Toyota en Williams. Hierdoor is de noodzaak voor Bridgestone om veel beroep te doen op de testfaciliteiten van Ferrari geweken. Ferrari heeft dit jaar reeds 79 dagen getest, Michelin kon een beroep doen op zeven teams, die ieder minstens 25 dagen hebben besteed aan testritten. Volgend jaar zal alleen Red Bull Light, het voormalige Minardi, overstappen naar Michelin.

Jean Todt verklaarde dat er vooral bij Ferrari intern een discussie gaande is over het nut van het testverdrag dat een groot aantal van de Formule 1-teams hebben gesloten. Hierin is een beperking van het aantal testdagen afgesproken. Het Italiaanse team lijkt bereid om een ondertekening van dit testverdrag in overweging te nemen.

Geen mensenrechtendiscussie op China Festival

Icoon Binnenlands nieuwsOrganisatoren van het Amsterdam China Festival hebben samen met de Chinese ambassade in ons land druk uitgeoefend op politiek en cultureel centrum De Balie in Amsterdam om twee debatavonden over de mensenrechten in China tegen te houden. Dat beweren De Balie en Amnesty International.

In het kader van het China Festival had De Balie mensenrechtenactivist Harry Wu en de Chinese moslima Rebiya Kadeer uitgenodigd. De debatavonden maakten deel uit van een serie debatten en een tentoonstelling. Alleen de mensenrechtendebatten vielen buiten de subsidie van het China Festival, zo kreeg De Balie van de organisatie te horen. Daarbij vroeg de festivalorganisatie of 'dit wel verstandig was om te doen' en 'of dit niet op een ander tijdstip kon'. De Chinese ambassade meldde het 'heel vervelend' te vinden als de avonden zouden doorgaan.

Het Amsterdam China Festival is vandaag begonnen, en besteedt veel aandacht aan Chinese kunst en cultuur, van muziek, dans en opera, tot film, fotografie en beeldende kunst. De Balie zal de discussies over de mensenrechten overigens gewoon houden. Op 5 oktober is het woord aan Rebiya Kadeer, die het zal hebben over de rechten van minderheden in China, en op 7 oktober komt Harry Wu aan bod.

Clapton vraagt 5,3 miljoen voor biografie

De Britse artiest Eric Clapton heeft de rechten op zijn levensverhaal te koop aangeboden. Volgens de Sunday Times vraagt Clapton daar ongeveer 3,5 miljoen pond (5,3 miljoen euro) voor.

De gitarist zou al reeds een bod van 2,5 miljoen pond (3,8 miljoen euro) voor de rechten hebben afgewezen. Zijn zaakwaarnemer Ed Victor bevestigde dat Clapton de rechten op zijn levensverhaal wil verkopen, maar wilde niet zeggen welk bedrag de popmuzikant vraagt. Victor zei tegen The Sunday Times dat uitgevers tot woensdag de tijd hebben om een bod uit te brengen.

Clapton zou in zijn verhaal een "zeer eerlijk relaas" van zijn turbulente carrière gaan geven. Ook komen zijn relaties met onder anderen Naomi Campbell en zangeres Sheryl Crow aan bod.

Geruchten Kimi-Ferrari nemen weer toe

De geruchten dat Kimi Räikkönen in 2007 voor Ferrari zal rijden zijn weer wat toegenomen.

De fin wil alles in het werk stellen om volgend jaar de wereldtitel naar zich toe te trekken. McLaren Mercedes dat het vooral de tweede seizoenshelft goed doet, wil Räikkönen volgend jaar een betrouwbare auto geven waar hij mee voor de titel kan gaan. Als McLaren het voor elkaar krijgt om die auto aan kimi te geven, dan is het vrijwel zeker het geval dat hij bij het team zal blijven.

Ferrari heeft er nooit een geheim van gemaakt graag van de diensten van de Fin gebruik te willen maken. Volgens de Sunday Mirror zou Räikkönen al getekend hebben voor het italiaanse team, Räikkönen zou dan 30 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Zijn manager Robertson reageerde met: "We hebben nog alle tijd. We wachten eerst maar eens af hoe de races in het seizoen van volgend jaar verlopen".

Jonge nepagenten fouilleren vrouwen

Icoon opmerkelijk nieuwsDrie Duitse tieners zijn tijdens het Oktoberfest in München opgepakt omdat ze zich uitgaven als politieagent. In uniform hielden ze dames aan, die ze vervolgens aan een nauwkeurige fouillering onderwierpen. De drie waren op zoek naar verborgen wapens, zo vertelden ze hun slachtoffers.

Enkele vrouwen kregen echter achterdocht omdat ze te intiem behandeld waren, en gingen verhaal halen op het politiebureau. Daar kwam aan het licht dat het om nepagenten ging. De jongeren zijn inmiddels opgepakt, en zijn aangeklaagd voor seksuele aanranding en het zich valselijk uitgeven voor een politieagent.

We gaan eraan!

Deze site heeft 20 voorspellingen over het einde van de wereld voor 2010 even op een rijtje gezet. Een korte blik leert ons dat het aanstaande woensdag al over kan zijn, dus als je nog wat te doen hebt: now's the time!

Mochten we er nou op verbazingwekkende wijze nog zijn op donderdag, dan kunnen we in 2006 onze lol op. WWIII, een atomische holocaust, 14,4 mijl lange asteroïden, 6-6-6 als in 06-06-2006 en de komst van de extreem angstaanjagende film The Beast gepland om uit te komen op, inderdaad, 06-06-2006.

Aan de trailer te zien zullen we 2006 ook nog wel overleven.

Uitslagen Primera Division Speelronde 6

Real Madrid doet het van de traditionele topclubs voorlopig het best in Spanje. De Koninklijke won vanavond met speels gemak van Real Mallorca: 4-0. FC Barcelona blijft wisselvallig presteren en kwam tegen Real Zaragoza niet tot winst.

Na een matig begin raken de galácticos langzaam maar zeker op dreef. Tegen Mallorca boekte Madrid zijn vierde zege in vier duels. De productie was volledig Braziliaans. Ronaldo opende magistraal de score na een half uur spelen. De topscorer van het WK 2002 toverde een paar scharen tevoorschijn, alvorens de bal in de verre hoek te plaatsen. Toch was Roberto Carlos de smaakmaker in Bernabéu. Vlak voor rust volleerde de linksback op prachtige wijze de 2-0 achter doelman Prats. Na de pauze benutte Roberto Carlos op de van hem bekende manier een vrije trap. Julio Baptista maakte via een intikker de vierde treffer. De Madrilenen zagen ook Zinedine Zidane na enkele weken blessureleed zijn rentree maken.

FC Barcelona sleepte zaterdag met veel pijn en moeite een puntje uit het vuur in de thuiswedstrijd tegen Real Zaragoza: 2-2. Het fris voetballende Zaragoza – met als uitblinkers Savio en Zapater – hield in de eerste helft eenvoudig stand en kwam na rust al snel op een 2-0 voorsprong. Eerst scoorde Gabriel Milito knap met het hoofd, waarna zijn broer Diego na geklungel in de Barcelona defensie de marge naar twee tilde. De landskampioen kwam dankzij scheidsrechter Megía Dávila terug in de wedstrijd. Dávila gaf een omstreden strafschop nadat Van Bommel zich liet vallen. Eto'o maakte twee minuten voor tijd de gelijkmaker, na matig verdedigend werk van Zaragoza.

Getafe is na zes speelronden de verrassende koploper. Zaterdagavond won de équipe van Bernd Schuster met 2-1 van het nog ongeslagen Valencia. David Villa bracht de bezoekers nog wel op voorsprong, op aangeven van Vicente. Vlak voor rust kwam de ploeg uit Madrid langszij, nadat Riki het snelst reageerde in de rebound. In de tweede helft gebeurde er weinig, totdat Redondo voor de 2-1 tekende, uit een snelle counter. Villa kreeg na een opstootje nog de rode kaart. Celta de Vigo raakte haar koppositie kwijt door tegen Cádiz slechts gelijk te spelen. Daniël de Ridder kwam niet in actie.


Uitslagen 6e speeldag:
FC Barcelona – Real Zaragoza 2-2
Getafe – Valencia 2-1
Villareal – Athletic de Bilbao 3-1
Sevilla – Espanyol 1-1
Cádiz – Celta de Vigo 1-1
Deportivo la Coruna – Osasuna 0-1
Real Sociedad – Real Betis Sevilla 1-1
Racing Santander – Deportivo Alavés 1-2
Real Madrid – Real Mallorca 4-0
Málaga – Atlético Madrid 0-1

Stand na zes speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Getafe61411 - 6
2Celta de Vigo61310 - 6
3Real Madrid61214 - 6
4Osasuna6127 - 5
5FC Barcelona6911 - 7
6Valencia6910 - 9
7Deportivo la Coruna696 - 5
8Real Zaragoza688 - 6
9Villareal689 - 8
10Málaga677 - 7
11 Atlético Madrid675 - 6
12Racing Santander673 - 4
13Espanyol675 - 7
14Real Sociedad679 - 14
15Sevilla664 - 5
16 Cádiz664 - 6
17 Real Betis Sevilla664 - 7
18 Athletic de Bilbao657 - 9
19 Deportivo Alavés656 - 10
20Real Mallorca647 - 14

Topscorers:
Eto’o – FC Barcelona – 6
Villa – Valencia - 6

LPF: terrorist niet vervroegd vrijlaten

Icoon politiek binnenland nieuwsVeroordeelde terroristen moet de mogelijkheid worden ontnomen om vervroegd vrij te komen. Dat bepleit parlementariër Joost Eerdmans van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Eerdmans wil maandag een voorstel van die strekking indienen tijdens een debat over de bestrijding van terrorisme.

Momenteel wordt gevangenen na het uitzitten van tweederde van de straf de resterende celstraf kwijtgescholden, tenzij men zich in de gevangenis 'zeer ernstig heeft misdragen'. Gezien de ernst van een terroristisch misdrijf wil de LPF de vervroegde invrijheidstelling voor terroristische daders afschaffen.

Overigens wil ook de verantwoordelijk minister Donner (Justitie) de vervroegde invrijheidstelling aanscherpen, door meer voorwaarden te stellen. Wie niet aan die voorwaarden voldoet verdwijnt weer achter de tralies.

Di Luca eindwinnaar ProTour

Danilo Di Luca is de eerste winnaar van de UCI ProTour. De 29-jarige Italiaan in dienst van Liquigas-Bianchi werd vandaag vierde in het Kampioenschap van Zürich.

In totaal zijn er nog negentig punten te verdelen in de ProTour en zowel Tom Boonen, Jan Ullrich en Lance Armstrong hebben nog kans Di Luca van de troon te stoten. Toch is dit scenario uitgesloten, want Boonen en Ullrich hebben inmiddels een eind gemaakt aan hun seizoen, terwijl Armstrong met pensioen is. Di Luca pakte zijn punten vooral in de maanden april en mei. De Italiaan was de beste in de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. In de Ronde van Italië werd Di Luca knap vierde, terwijl hij in het najaar ook nog punten bij elkaar sprokkelde.


Stand Individueel:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Punten:
1.D. Di LucaITALIQ229
2.T. BoonenBELQUI171
3.J. UllrichDUITMO140
4.L. ArmstrongUSADIS139
5.A. VinokourovKAZTMO136
6.L. LeipheimerUSAGER131
7.B. JulichUSACSC130
8.G. HincapieUSADIS129
9.A. PetacchiITAFAS128
10.D. RebellinITAGER126
13.M. BoogerdNEDRAB100
33.T. DekkerNEDRAB66
46.P. WeeningNEDRAB44


Stand Ploegen:

Positie:Ploeg:Land:Punten:
1.CSCDEN352
2.RabobankNED325
3.PhonakZWI318
4.Davitamon-LottoBEL303
5.Liberty SegurosSPA294
6.Saunier DuvalSPA287
7.GerolsteinerDUI271
8.Discovery ChannelUSA255
9.Illes BalearsSPA238
10.T-MobileDUI237
20.Francaise des JeuxFRA119


Stand Landen:

Positie:Land:Punten:Ploegen in ProTour:
1.Italië6614
2.Verenigde Staten5591
3.Spanje4594
4.Duitsland3652
5.België3042
6.Nederland2801

Kalender ProTour:
09-10: Parijs-Tours
15-10: Ronde van Lombardije

Gravure van graf Glenn Corneille gestolen

Glenn CorneilleOp de Gemeentelijke Begraafplaats in Venlo hebben onbekenden een fotogravure gestolen van het graf van musicus Glenn Corneille. Corneille, bekend van onder meer het tv-programma De Notenclub, kwam eind augustus in de buurt van Baarn om het leven bij een auto-ongeluk. De gravure, naar een foto van Corneille, was speciaal gemaakt door een vriend van de musicus.

De ouders van de 35 jaar geworden Corneille hebben bij de politie aangifte gedaan. Het misdrijf moet donderdag of vrijdag hebben plaatsgevonden. De politie heeft geen enkele aanwijzing wie voor de diefstal verantwoordelijk is.

Uitslagen Premier League Speelronde 8

Chelsea heeft op indrukwekkende wijze zijn achtste competitiezege geboekt. Op Anfield Road won de landskampioen met 1-4 van Champions League winnaar Liverpool. Ook Manchester United, Arsenal en Tottenham Hotspur pakten drie punten.

Het eerste kwart van Liverpool – Chelsea was bijna een kopie van hun tegenvallende confrontatie (0-0) uit de Champions League van afgelopen woensdag. Na 27 minuten kwam er leven in de brouwerij toen Lampard Chelsea via een penalty op voorsprong zette. Traoré veroorzaakte de strafschop door een domme overtreding op Drogba. Liverpool kwam snel weer op gelijke hoogte, dankzij Steven Gerrard. De international scoorde knap na een afgeslagen corner. Toch gingen de teams rusten met een 1-2 tussenstand, omdat Drogba na een prachtige actie Duff bereikte.

In de tweede 45 minuten eiste opnieuw Drogba de hoofdrol voor zich op. Eerst miste de Ivoriaan een grote kans - na een fout van Hyppia - maar even later bereikte hij na een counter Joe Cole. De Engelsman kon de bal makkelijk intikken. Acht minuten voor tijd besliste Chelsea de topper definitief: Geremi scoorde op aangeven van opnieuw Drogba. Arjen Robben begon niet in de basis; wel viel hij na 67 minuten in.

Manchester United won zaterdag in een spektakelstuk met 3-2 van Fulham. Alle vijf doelpunten op Craven Cottage vielen in de eerste helft. Collins John opende al na één minuut de score door zijn voormalige ploeggenoot Van der Sar met een hard schot te passeren. ManU sloeg via treffers van Van Nistelrooij en Rooney snel terug. Van the Man benutte een penalty, terwijl Rooney na een combinatie met Park toesloeg. Na een half uur spelen tekende Claus Jensen voor de gelijkmaker, nadat zijn vrije trap zomaar het doel inzeilde. Van Nistelrooij maakte vlak voor de pauze de 2-3, weer na een assist van Park. Met deze intikker staat onze landgenoot al op zeven treffers in de Premier League. Na de thee probeerde Fulham het nog wel, maar echte kansen bleven uit.

Manager Alex Ferguson van United was vooral te spreken over zijn Koreaanse aanwinst: "Ji-Sung Park speelde werkelijk fantastisch. Zijn gevoel voor ruimte is exceptioneel voor iemand van zijn leeftijd.” Net als Manchester won ook Tottenham Hotspur met 2-3 een uitduel, nog wel tegen nummer twee Charlton Athletic. Door treffers van Darrent Bent leken The Addicks op weg naar een nieuwe zege, maar de Spurs pakten de drie punten door goals van King, Mido en Keane. Edgar Davids speelde de volledige negentig minuten mee.

Arsenal ontsnapte thuis tegen Birmingham City aan nieuw puntenverlies. Matchwinnaar was de ingevallen Robin van Persie. Negen minuten voor tijd scoorde de international via een gelukkig afstandsschot. De tot dat moment uitblinkende doelman Maik Taylor zag er niet goed uit, ook omdat de bal van richting werd veranderd. Bolton Wanderers zakt bovenin wat weg na een verdiende 2-1 nederlaag tegen Wigan Athletic. Bolton kreeg via Diouf en Giannakopoulos wel uitstekende kansen op de gelijkmaker.


Uitslagen 8e speeldag:
Blackburn Rovers – West Bromwich Albion 2-0
Charlton Athletic – Tottenham Hotspur 2-3
Fulham – Manchester United 2-3
Portsmouth – Newcastle United 0-0
Sunderland – West Ham United 1-1
Arsenal – Birmingham City 1-0
Aston Villa – Middlesbrough 2-3
Liverpool – Chelsea 1-4
Manchester City – Everton 2-0
Wigan Athletic – Bolton Wanderers 2-1

Stand na acht speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Chelsea82418 - 2
2Charlton Athletic71512 - 7
3Tottenham Hotspur8159 - 5
4Manchester United71410 - 5
5Bolton Wanderers8149 - 6
6Manchester City8149 - 6
7Arsenal71310 - 4
8Wigan Athletic7137 - 5
9West Ham United71211 - 5
10Middlesbrough8119 - 11
11Blackburn Rovers8117 - 9
12Newcastle United895 - 7
13Liverpool674 - 6
14Portsmouth865 - 9
15Birmingham City867 - 12
16Aston Villa868 - 14
17Sunderland856 - 11
18Fulham857 - 13
19West Bromwich Albion857 - 15
20Everton731 - 9

Topscorers:
Bent – Charlton Athletic – 7
Van Nistelrooij – Manchester United – 7

Verwekker baby bij 10-jarige is minderjarig

In Zwitserland werd verleden maand een onderzoek gestart naar de verwekker van een baby die in augustus door een tienjarig meisje op de wereld werd gezet. De jonge moeder heeft haar advocaat nu toevertrouwd dat de verwekker een minderjarige scholier is.

Aanvankelijk werd gedacht dat de 68-jarige minnaar van de moeder van het meisje de baby verwekt had. Hoewel hij het meisje wel verkracht heeft, wees een DNA-test uit dat hij niet de vader van de baby is. Het meisje heeft ontkend dat zij door een tweede volwassene verkracht is en gaf aan dat de vader een tiener is.

Als de biologische vader van de baby meer dan drie jaar ouder is dan het meisje, kan hij volgens het Zwitserse strafrecht vervolgd worden. Het is echter niet duidelijk hoe oud de jonge moeder, afkomstig uit Kameroen, precies is.

Informatie nieuwe game Bioware op de X05?

Zoals bekend zal het grote jaarlijkse persevenement van Microsoft, de X05, dit jaar op 4 en 5 oktober in Amsterdam worden gehouden. Het evenement zal in het teken van de Xbox 360 staan en er zullen naar verwachting veel speelbare versies van games voor de nieuwe console van Microsoft aanwezig zullen zijn.

Ook gaan er inmiddels de nodige geruchten dat er enkele grote titels aangekondigd zullen worden. Zo zou Bungie met de eerste informatie over Halo 3 komen.

Nu kan er weer een ontwikkelstudio aan de geruchtenstroom worden toegevoegd. En wel Bioware, bekend van Knights of the Old Republic en Jade Empire. Vandaag is namelijk (rechtsboven) op de site van Bioware onderstaand plaatje verschenen.



Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 39)

Icon Sport - VoetbalDit weekend werden voorlopig de laatste wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie gespeeld. Volgende week worden namelijk de WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld.

Feyenoord is de klap van de nederlaag in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Rapid Boekarest nog niet te boven. De Rotterdammers moesten voor het eerst dit seizoen een nederlaag slikken in de Eredivisie. FC Utrecht was in eigen huis met 3-1 te sterk. Grote man aan de kant van de thuisclub was Robin Nelisse, hij scoorde alle doelpunten tegen zijn oude club.

AZ mag zich door de nederlaag van Feyenoord weer koploper noemen. De Alkmaarse club won in een spannende wedstrijd van NEC: 3-2. Een goede week dus voor AZ want donderdag werd tevens de tweede ronde van de UEFA Cup bereikt. PSV profiteerde ook van de nederlaag van Feyenoord, het versloeg SC Heerenveen met 2-3. Arouna Koné zorgde voor de gehele Eindhovense productie.

Een gehavend Ajax, de Amsterdammers misten maar liefst tien spelers, won nipt van Sparta. Op Het Kasteel werkte Nigel de Jong persoonlijk de 1-0 van Polak weg: 1-2. Met RKC Waalwijk gaat het na een goede start wat minder. Gisteravond verloor de Brabantse club voor de tweede maal op rij. ADO Den Haag was in het Zuiderpark met 2-1 te sterk.

De Derby van het Oosten, de wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Twente werd ruim gewonnen door de bezoekers. FC Twente nam in de tweede helft afstand van Heracles: 0-4. Roda JC weet na dit weekend ook weer wat winnen is. Na vijf nederlagen op rij wonnen de Limburgers met 3-2 van Vitesse.

Uitslagen:

Vrijdag 30 september:
RBC Roosendaal - NAC Breda 1-2

Zaterdag 01 oktober:
ADO Den Haag - RKC Waalwijk 2-1
Roda JC - Vitesse 3-2

Zondag 02 oktober:
FC Utrecht - Feyenoord 3-1
Sparta Rotterdam - Ajax 1-2
AZ - NEC 3-2
FC Groningen - Willem II 2-0
Heracles Almelo - FC Twente 0-4
SC Heerenveen - PSV Eindhoven 2-3

De stand na de zevende speelronde vind je hier.

-
Meer voetbalnieuws lees je op FOK!voetbalmanager!

Column: A1GP, nieuwe opleiding F1 ?

Vorig weekend was er de start van de Worldcup of Motorsport, ook wel bekend als de A1GP. Iedereen weet nu wel dat de klasse door een sjeik met veel dezelfde namen is opgestart. Waar het mij om gaat is of de A1GP niet de nieuwe opstartklasse voor de F1 gaat worden.

Aan het begin van het jaar werd met veel tromgeroffel een nieuwe opstartklasse voor de F1 gepresenteerd: de GP2 series. F3000 was dood en de GP2 zou de vervanging hiervan moeten worden, allemaal hetzelfde Dallara chassis en dezelfde Renault V8 etc. Het leverde over het gehele seizoen in ieder geval veel spannende races op met allemaal jonge honden die zich wilden bewijzen.

Als we nu gaan kijken naar het idee achter de A1GP dan zien we ook gelijkwaardige auto’s met dezelfde motoren. Je zou denken dat de motoren in de A1GP auto’s sterker zouden zijn dan die van de GP2 maar niks is minder waar. De Renault V8 die achterin de GP2 wagens ligt levert 580 pk de Zytek in de A1GP wagens levert "slechts" 520 pk zonder powerboost, met powerboost is dit 550 pk, maar dat is nog steeds minder dan de Renault.

Is het dan zo vreemd dat we in deze klasse bijna dezelfde coureurs aan de start zien staan. Afgelopen weekend stonden o.a. Nelson Piquet jr., Scott Speed, Alexandre Premat en nog wat andere GP2 rijders allemaal aan de start op Brands Hatch. Het waren er zelfs zoveel dat de seizoensfinale van de GP2 in Bahrein die voor dat weekend in de planning stond verschoven werd naar afgelopen donderdag. Verder zijn er veel teams die zowel een A1GP als GP2 team runnen. Twee van die teams zijn DAMS en Arden International, toch zeker geen kleine namen in de racerij.

Nu weet ik ook wel dat de achtergrond van beide klasses totaal anders is. De GP2 is bewust opgezet als klasse waaruit jong talent kan worden opgepikt door de F1. De A1GP is opgezet om spektakel te brengen en mensen te laten kijken naar hun nationale team. Verder is het een mooie overgang van het ene autosportseizoen naar het volgende omdat ze in de winter rijden.

Toch denk ik dat de A1GP moet oppassen om niet te boek komen te staan als een klasse die onder de F1 staat. Ik wil hier vooral niet gaan roepen dat ze gelijkwaardig zijn, dat is niet waar kijk alleen maar naar de snelheden en ronde tijden van een F1. De A1GP past eigenlijk niet in de traditionele (Europese) racerij. Het is meer naar Amerikaans model gemaakt, vooral om kijkers te trekken en zo geld te verdienen.

Daarom hoop ik dat er snel nieuwe coureurs uit andere raceseries mee gaan rijden. Vanuit Amerika kwamen al geluiden dat enkele Indycar coureurs wel in de A1GP mee wilden rijden. Onder die namen bijvoorbeeld Ryan Briscoe die voor Team Australia zou kunnen rijden, of een Helio Castroneves voor Team Brazil. Dit zou de hele klasse een belangrijke injectie aan "racecredit" geven. In het meest geweldige geval zou de A1GP wel eens uit kunnen groeien tot een volwaardige Race of Champions: naast wie is het beste land ter wereld ook wie is de beste coureur ter wereld.

Maar dat is toekomstmuziek of alleen een hersenspinsel van mezelf. Tot die tijd moeten we ons maar vermaken met een leuke raceklasse die weer mooie acties en spannende races laat zien.

Uitslag SC Heerenveen - PSV

Om 16:30 werd vanmiddag afgetrapt voor de laatste wedstrijd in deze speelronde. PSV ging op bezoek bij SC Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag. De nieuwe stand kun je hier vinden.

SC Heerenveen - PSV 2-3
16' [1-0] Bosvelt
36' [1-1] Koné
56' [1-2] Koné
68' [1-3] Koné
82' [2-3] Tarvajärvi

Scheidsrechter: Luinge.
Stadion: Abe Lenstra-stadion.
Toeschouwers:
Geel: Culina (PSV).

Opstellingen:

SC Heerenveen: Waterman, Seip, Breuer, Hansson, Derveld (v.d.Berg/65'), Bosvelt (Bakkati/61'), Kissi, Pranjic, Yildirim, Bruggink (Tarvajärvi/78'), Nilsson.

PSV: Gomes, Lamey (Addo/83'), Ooijer, Alex, Ferreyra, Afellay (Vennegoor/90'), Simons, Cocu, Farfán, Koné, Beasley (Culina/38').

Rangers, Celtic lopen in

Celtic en Glasgow Rangers hebben de achtervolging op Hearts ingezet. Beide topclubs wonnen heel makkelijk, terwijl Hearts niet verder kwam dan een remise.

Celtic en Glasgow Rangers maakten zaterdag indruk met grote zeges. Celtic won met 5-0 bij hekkensluiter Livingston. Manager Gordon Strachan startte verrassend met John Hartson op de bank, maar dat deerde The Bhoys niet in het minst. Via doelpunten van de talenten McManus en Maloney stond het bij rust al 0-2. Na de pauze zorgden Zurawski, Sutton en Beattie voor de ruime zege. Uitblinker aan de kant van Celtic was de Japanner Shunsuke Nakamura, die de nodige creativiteit bracht in het spel van de topclub.

Ook de Rangers scoorden vijf maal tegen een laagvlieger. Wel moest doelman Waterreus één keer vissen na een kopbal van Hunt. Op dat moment stond het al 2-0 voor de Rangers, via goals van Buffel en Prso. Na Hunts aansluitingstreffer pakte Glasgow de draad snel weer op en scoorde nog drie keer. Federico Nieto was met zijn eerste balcontact verantwoordelijk voor de 3-1. De twee andere doelpunten kwamen op naam van Lövenkrands en McCormack.

Koploper Heart of Midlothian liet voor het eerst punten liggen. Bij Falkirk werd er met veel pijn en moeite gelijkgespeeld: 2-2. Pas in de slotminuut zorgde Steven Pressley voor de bevrijdende gelijkmaker. Hearts was vanaf de 24e minuut op achtervolgen aangewezen, toen keeper Craig Gordon van het veld werd gestuurd. Duffy benutte de toegekende strafschop. Na 68 minuten kwam Falkirk via een miraculeus eigen doelpunt van Pressley op 2-0. Pressley maakte echter zijn fout meer dan goed door twee keer te scoren. Over veertien dagen is er de topper tussen Celtic en Hearts.

Uitslagen negende speeldag:
Aberdeen – Motherwell 2-2
Dundee United – Kilmarnock 0-0
Livingston – Celtic 0-5
Glasgow Rangers – Dunfermline 5-1
Falkirk – Heart of Midlothian 2-2
Hibernian – Inverness 1-2

Stand na negen speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Heart of Midlothian92523 - 6
2Celtic92224 - 9
3Glasgow Rangers91618 - 10
4Hibernian91615 - 14
5Kilmarnock91517 - 14
6Aberdeen91212 - 11
7Motherwell91121 - 21
8Inverness91110 - 10
9Dundee United9911 - 15
10Falkirk967 - 19
11Dunfermline957 - 19
12Livingston922 - 23


Topscorer:
Skacel – Heart of Midlothian - 7

Endemol-loods in de as

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Een loods van tv-producent Endemol aan de Zijdelweg in Uithoorn is vanochtend in de as gelegd door een grote brand. Een aantal andere loodsen en een boerderij gingen ook in vlammen op. In de Endemol-loods stonden decors van zowel oude als lopende televisieprogramma's opgeslagen. Een persvoorlichter van Endemol weet nog niet wat de schade is. "Het is nog niet bekend of alles verloren is gegaan of dat er ook stukken gered zijn. We hebben nog de ontwerpen van de decors, dus die kunnen in principe in een aantal weken opnieuw worden opgebouwd."

De rook was in de wijde omgeving te zien. Er is niemand gewond geraakt. In de overige loodsen die afbrandden lagen bieten en aardappelen. De oorzaak van de brand is onbekend.

Bettini rijdt iedereen naar huis in Zürich

Paolo Bettini heeft met groot vertoon van macht in slechte weersomstandigheden het kampioenschap van Zürich gewonnen. Hij haalde zelf de kopgroep bij en demarreerde op veertig kilometer van de streep. Niemand kon meer in de buurt van de kleine Italiaan komen.

De eerste echte ontsnapping kende zes renners, waaronder twee Nederlanders, Joost Posthuma en Karsten Kroon, die de geblesseerde Boogerd verving. De maximale voorsprong van deze groep was zeven minuten. Maar ze werden snel weer terug gehaald, op ruim 100 km van de streep was er een hergroepering.

Er was een groot slagveld achter het peloton dat steeds kleiner werd, vooral door de slecht omstandigheden. Na 125 km was er een kopgroep van 11 man, met onder andere Devolder en drie renners van Quick Step. Daarachter reed Lampre voor Cunego, waardoor het verschil van drie minuten slonk naar één minuut. Toen probeerde Cunego zelf de oversteek te maken, maar zonder resultaat.

Op vijftig kilometer van de streep probeerde Bettini het samen met zijn ploeggenoot Paolini. Door toedoen van met name Bettini kwamen zij vrij snel bij de koplopers, waardoor er vijf renners van de kopgroep van dertien het Quickstep-shirt droegen. Bij het ingaan van de laatste ronde van ruim veertig kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het peloton één minuut.

Op 36 km van de meet ging Bettini alleen in de aanval, niemand kon hem volgen en de zege leek toen al zeker voor 'De Krekel'. Met nog 20 km te gaan was het verschil al opgelopen tot twee minuten, op de Pfannenstiel was het zelfs al drie minuten. Op de streep had de Olympisch kampioen van Athene een voorsprong over van een kleine drie minuten op Schleck, die vanuit de achtergrond terug was gekomen, en Bernucci. Het was voor Bettini de tweede keer dat hij deze Zwitserse koers op zijn naam schreef. Danilo di Luca werd vierde en stelde daarmee zijn eindzege in de Pro-Tour veilig.

Uitslag Kampioenschap van Zürich

PlaatsNaamPloegLandTijd
1BettiniQuick-StepItalië6.06.22
2BernucciFassa BortoloItalië2'58"
3SchleckCSCLuxemburgz.t.
4Di LucaLiquigasItalië3'09"
5SanchezEuskaltelSpanjez.t.

Van Dijk tweede in laatste race

Edith van Dijk heeft met een tweede plaats in de laatste wereldbekerwedstrijd in Hongkong haar indrukwekkende loopbaan beëindigd. De 32-jarige Van Dijk was Nederlands succesvolste marathonzwemster.

Van Dijk werd op de 10 kilometer in Hongkong geklopt door haar eeuwige rivale, de Duitse Britta Kamrau. Onze landgenote was echter al zeker van de eindzege in de wereldbeker. ”Het scheelt enorm als je weet dat die beker al binnen is. Bovendien heb ik haar dit jaar in de belangrijkste wedstrijden wel verslagen. Ik voel toch wel een beetje weemoed. Maar het is mooi geweest. Na zestien jaar is het tijd voor wat anders." Van Dijk dacht tijdens de race vaak aan het naderende afscheid: ”Het was heel apart. Het was steeds weer een beetje afscheid nemen. Het was geen opluchting, ik voelde toch meer weemoed. Ik zal het ook enorm missen, want dit is de leukste sport die er is.”

Van Dijk startte haar imposante loopbaan in 1990. International brak de afgestudeerd econome door op het EK van 1995. In Wenen veroverde ze toen zilver op de 25 kilometer. Het bleek het startsein van een medaillejacht: tijdens nagenoeg elk internationaal toernooi stond ze op het podium. In totaal pakte ze twee Europese en zes wereldtitels. Een smetje is haar absentie op de Olympische Spelen. In 2004 deed Van Dijk een verwoede poging zich te kwalificeren voor Athene, maar zelfs op de 800 meter bleek ze snelheid tekort te komen.

Franse staat moet Bernard Tapie 135 miljoen betalen

De Franse staatsinstelling CDR moet de zakenman Bernard Tapie 135 miljoen euro betalen, zo heeft de rechtbank bepaald. De rechter bepaalde dit wegens onregelmatigheden bij de verkoop van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas aan de staatsbank Crédit Lyonnais in 1994.

De CDR werd in de jaren negentig opgericht voor het afwikkelen van het bankroet van Crédit Lyonnais. Tapie, voormalig voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille, verkocht Adidas aan de bank wegens grote geldnood. Crédit Lyonnais verzweeg toen al een koper voor het Duitse bedrijf te hebben gevonden die veel meer betaalde dan Tapie kreeg. Dat was Robert-Louis Dreyfus.

Tapie eiste in een rechtszaak 990 miljoen euro van de CDR. Het nu toegewezen bedrag is dus vele malen lager. Dat vindt de zakenman echter geen probleem. "Het belangrijkste is dat de rechter duidelijk heeft vastgesteld dat ik ben bestolen."

Gedeeltelijke zonsverduistering op maandag

sportfreak had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland zal maandagochtend getuige zijn van een gedeeltelijke zonsverduistering. Even voor tien uur in de ochtend schuift de maan gedeeltelijk voor de zon, waardoor het weer even een beetje donker wordt. Het maximum van de "eclips" zal rond 11h te zien zijn. Rond kwart na twaalf is de "eclips" volledig ten einde.

Het zal overigens geen complete verduistering worden, zoals die in 1999 al eens plaats vond. Dit omdat de maan ver van de aarde staat. Meteorologen verwachten evengoed een spectaculaire gebeurtenis. Rondom de maan zal een corona verschijnen die naar verwachting feller is dan bij een volledige verduistering.

De zonsverduistering zal overigens het best te zien zijn in Spanje en Portugal. In deze landen is dan ook een ware run op speciale eclipsbrillen ontstaan. Zonder speciale bescherming het natuurverschijnsel bekijken is zeer gevaarlijk voor de ogen. Deskundigen raden dan ook aan door een speciale bril te kijken.

Clijsters pakt titel in Luxemburg

Kim Clijsters heeft voor de vijfde keer in haar carrière het WTA-toernooi in Luxemburg gewonnen. De Vlaamse versloeg in de finale eenvoudig Anna-Lena Grönefeld: 6-2, 6-4.

Clijsters kwam nooit in de problemen tegen de twintigjarige Duitse. Grönefeld opende dramatisch door meteen haar opslag in te leveren. Binnen een mum van tijd leidde Clijsters met 3-0. Grönefeld maakte teveel fouten om het de US Open winnares lastig te maken. In de tweede set waren de speelsters wat meer aan elkaar gewaagd en kwam Grönefeld nog knap terug van een break. Toch gaf de ervaring van Clijsters de doorslag. De Belgische wint in Luxemburg haar achtste titel van het seizoen en 29e in totaal. Ze is al 21 wedstrijden achtereen ongeslagen.

Vandaag kenden ook twee andere toernooien haar climax. In het Chinese Guangzhou ging de titel naar de lokale held Yan Zi. De nummer 163 van de wereld versloeg in de finale de Spaanse Llagostera Vivas, die bij een 4-0 tussenstand in set twee opgaf. In Seoel was de eindwinst voor Nicole Vaidisova. De pas zestienjarige Tsjechische bleek sterker dan Jelena Jankovic: 7-5 en 6-3.

Eerste Star Wars: Empire at War trailer

LucasArts heeft de eerste échte trailer van Star Wars: Empire at War vrijgegeven. Star Wars: EaW is een RTS voor op de PC en wordt ontwikkeld door Petroglyph. Dit is een team bestaande uit voormalige medewerkers van Westwood (onder andere bekend van Command & Conquer). Dit zou dus zomaar een aardige RTS kunnen worden!

Zoals het er nu naar uit ziet, moeten we nog tot februari 2006 wachten op deze nieuwe Star Wars game. Tot die tijd zullen we ons moeten vermaken met deze trailer.

Uitslagen Eredivisie (02/10/2005) 14:30

Vanmiddag werden er om 14:30 drie wedstrijden gespeeld in de Nederlandse Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

AZ - NEC 3-2
20' [1-0] Perez
25' [1-1] Grot
50' [2-1] Sektioui
54' [2-2] Niedzielan
65' [3-2] Arveladze

Scheidsrechter: Blom.
Stadion: De Alkmaarder Hout.
Toeschouwers: 8.111.
Geel: v.Galen, Buskermolen, Sektioui, Ramzi (AZ), Takak, Leiwakabessy, Nalbantoglu (NEC).

Opstellingen:

AZ: Timmer, Jaliens, De Zeeuw (Huysegems/60'), Opdam, De Cler, Ramzi, Schaars, v.Galen (Buskermolen/46'), Sektioui, Arveladze, Perez (Steinsson/84').

NEC: Babos, Wielaert (Nalbantoglu/62'), Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy, Barreto, v.d.Doelen (Boutahar/79'), Takak, Tininho (Prent/84'), Grot, Niedzielan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FC Groningen - Willem II 2-0
24' Matthijs (gestopte penalty)
41' [1-0] Luirink
45' [2-0] Levchenko

Scheidsrechter: Liesveld.
Stadion: Oosterpark Stadion.
Toeschouwers:
Geel: Levchenko, Kruiswijk, Florén (FC Groningen), Denissen, Hadouir (Willem II).

Opstellingen:

FC Groningen: Roorda, Silva, Kruiswijk, Luirink, Florén, Buijs (Lindgren/86'), Matthijs, Seedorf, Levchenko, Nevland, Cornelisse.

Willem II: Moens, Wau, Victoria, v.d.Haar, Fehér, Smit (Dembele/69'), Caluwé, Agustien (Hadouir/54'), Reuser, Kerekes, Kolsi (Denissen/46').
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Heracles Almelo - FC Twente 0-4
54' [0-1] Majstorovic
60' [0-2] Bakircioglü
83' [0-3] Zomer
90' [0-4] N'Kufo

Scheidsrechter: v.Egmond.
Stadion: Polman Stadion.
Toeschouwers:
Geel: Zomer, El Ahmadi (FC Twente).

Opstellingen:

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Jansen, Hoogma (Reekers/46'), Wuytens (Hirayama/73'), Klavan, De Vries, Maas, Hellings, Höcher, Quansah, Sluijter (Calincov/62').

FC Twente: Boschker, Rahim, Majstorovic, Zomer, Loumpoutis, Sibum, Brama, El Ahmadi (Bakircioglü/46'), Touma (Gerritsen/90'), N'Kufo, Afonso (Kleizen/87').

Secret Mega Hidden Coole Extra Bonus Content

Met een oorverdovend lawaai scheurt mijn pimpende uberbolide door het circuit. Ik slacht alle gangsta's af die mijn pad kruisen en werp mijn zwaar overgespecificeerde vehikel in een drift waar Colin McRae nog in zijn broek zou van pissen. Ik ben op weg naar de Secret Mega Hidden Coole Extra Bonus Content! Want weet je; als ik dit level helemaal uitspeel, dan heb ik alle levels uitgespeeld. Mijn voertuig kan niet cooler dan dit worden, maar er is mij aan het begin van het level een setje nieuwe bumpers beloofd! En die moet ik hebben!

DTM: Uitslag Instanbul

Gary Paffett heeft de DTM-race op het circuit van Istanbul gewonnen. Door zijn overwinning gaat de Brit weer aan de leiding van het kampioenschap, dat over drie weken op de Hockenheimring beslist zal worden.

Paffett had gisteren de pole position veroverd en nam bij de start, op een doornat circuit, gelijk de leiding. Zijn directe rivaal in het kampioenschap, Mattias Ekström, pakte bij de start de derde positie, terwijl hij vanaf de vijfde plaats was gestart, maar de Zweed viel door een aanrijding met Jamie Green al snel weer terug in de rangorde.

Terwijl al na een paar ronden de eerste verplichte pitstops werden gemaakt, reed Heinz-Harald Frentzen achterop de wagen van Christian Abt. Beiden belandden in de grindbak en moesten de wedstrijd staken. Ook Rinaldo Capello en Pierre Kaffer zouden de finish niet halen.

Paffett's leiding kwam geen enkel moment in gevaar. Na zijn eerste pitstop kwam hij direct achter Ekström op de baan, maar de Zweed moest toen nog twee pitstops maken en Paffett kon hem makkelijk inhalen. Ekström viel uiteindelijk terug tot een kansloze twaalfde plaats. Mika Häkkinen en Bernd Schneider veroverden achter Paffett de overige podiumplaatsen.

Door zijn winst op Ekström neemt Paffett opnieuw de leiding in het kampioenschap van hem over. Hij gaat met negen punten voorsprong aan de leiding en pakt op de Hockenheimring de titel, tenzij Ekström wint en Paffett helemaal geen punten weet te halen.

poscoureurwagenrondenachterstand/uitvalreden
1Gary Paffett Mercedes32
2Mika Häkkinen Mercedes32+ 3,222 sec
3Bernd Schneider Mercedes32+ 3,551
4Jamie Green Mercedes32+ 3,994
5Tom Kristensen Audi32+ 30,889
6Laurent Aiello Opel32+ 33,142
7Jean Alesi Mercedes32+ 36,534
8Bruno Spengler Mercedes32+ 37,541
9Stefan Mücke Mercedes32+ 45,625
10Marcel Fässler Opel32+ 52,481
11Alexandros Margaritis Mercedes32+ 54,606
12Mattias Ekström Audi32+ 58,189
13Frank Stippler Audi32+ 1:08,087
14Manuel Reuter Opel32+ 1:08,697
15Allan McNish Audi32+ 1:12,520
16Martin Tomczyk Audi31+ 1 ronde
--Pierre KafferAudi22uitval
--Rinaldo CapelloAudi11spin
--Christian AbtAudi5crash
--Heinz-Harald FrentzenOpel5crash

Anouk wint drie Vlaamse TMF-Awards

Op de Vlaamse editie van de TMF-Awards, gisteravond in Antwerpen, heeft zangeres Anouk drie awards gewonnen. Ze kreeg de onderscheidingen voor haar album, videoclip en voor "beste internationale artieste".

Anouk heeft recentelijk al een platina album voor haar CD Hotel New York van onze zuiderburen gekregen. Ze verkocht hier in België meer dan 50.000 exemplaren van. De uitreiking van de TMF-Awards vond plaats in het Antwerpse Sportpaleis. Een compleet overzicht van de winnaars is hier te vinden.

Op 9 en 15 november keert de Haagse zangeres terug naar Antwerpen voor twee uitverkochte optredens.

'Verklaring eisen van allochtone jeugd met geld'

De Friese politie-korpschef Martin Sitalsing wil dat Antilliaanse of Marokkaanse jongeren die op straat worden aangetroffen met veel geld op zak, verklaren hoe ze aan dat kapitaaltje zijn gekomen. Hebben ze geen goede verklaring, dan zou het geld in beslag moeten worden genomen. Dat is volgens de korpschef één van de mogelijkheden om de criminaliteit onder deze groepen jongeren aan te pakken. ''Laat hen samen met hun ouders bij de politie komen en aantonen dat ze er op reguliere manier aan zijn gekomen. Zo niet: in beslag nemen'', aldus Sitalsing op een symposium over allochtoon jongerenbeleid in Leeuwarden.

Volgens de korpschef moeten ook de ouders van de criminele jongeren streng worden aangepakt. Hij wil ze dwingen Nederlands te leren. ''Ouders zou je moeten kunnen aanspreken op het feit dat ze na twintig jaar in Nederland nog steeds geen Nederlands spreken. Ze participeren zelf niet in deze samenleving, maar laten hun kinderen hier wel opgroeien. Dwing hen alsnog Nederlands te spreken op straffe van financiële prikkels.''

Sitalsing, zelf afkomstig uit Suriname, wil met de strenge maatregelen juist tegengaan dat Marokkanen en Antillianen steeds voor de voeten geworpen wordt dat er onder hen meer criminaliteit voorkomt dan gemiddeld. ''Ik erger me gruwelijk aan het koppelen van etniciteit en criminaliteit. Ik zal me daar tegen blijven verzetten.''

De korpschef vindt verder dat er onder Nederlandse bestuurders een dubbele moraal heerst als het gaat om allochtonen en criminaliteit: ''Als ik van leer trek tegen onaangepaste plattelandsjeugd krijg ik ogenblikkelijk een behoorlijk aantal verontruste telefoontjes over waar ik het lef vandaan haal. Wanneer er sprake is van Antilliaanse of Marokkaanse overlastgevers, krijg ik die telefoontjes niet.''

Radiostations krijgen hun geld terug

Vijf commerciële radiostations krijgen in totaal 19 miljoen euro terug van het ministerie van Economische Zaken. Dit geld is bij de verdeling van de etherfrequenties te veel betaald door de stations.

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Radio 538, RTL FM, Yorin, Q Music (voorheen Noordzee FM) en BNR Nieuwsradio in 2003, bij de herverdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiostations te veel betaald hebben.

Volgens Martin Banga, voorzitter van de Vereniging voor Commerciële Radiostations, moet de minister ook aan vier andere stations miljoenen terugbetalen. Het zou gaan om 11 miljoen voor Sky Radio, Radio Veronica, Arrow Jazz en Slam!FM.

Een woordvoerder van het ministerie stelde in een reactie dat de bewindsman nog zes weken de tijd heeft om in beroep te gaan. Of deze mogelijkheid ook benut zal worden, is niet bekend.

De verdeling van de FM-frequenties in 2003 leverde de overheid miljoenen op. Talpa Media, het bedrijf van mediatycoon John de Mol, betaalde indertijd 80 miljoen euro voor de frequenties voor Noordzee FM, waar nu het Belgische Q Music op uitzendt.

Freakshow

Sinds 2001 is de bouwtekening van de mens bekend. 30.000 genen zijn in kaart gebracht, maar wat we er precies mee moeten is echter nog onbekend. We weten er gewoon nog te weinig van af en volgens moleculair bioloog Armand Leroi is de beste manier om meer te leren over de bouw van een mens, het bestuderen van de mislukte exemplaren.

Niet de mislukkelingen (voorbeelden genoeg) maar de genetisch mislukte exemplaren, zogenaamde mutanten. De exemplaren die in vroeger tijden op kermissen werden tentoongesteld of simpelweg na de geboorte als duivel werden vermoord.

Leroi heeft er het boek "Mutanten; over de (mis)vorming van het menselijk lichaam" over geschreven. Dat lijkt saaie ingewikkelde kost, maar Leroi heeft ook op aansprekende wijze de lotgevallen van de verschillende in het boek genoemde mutanten beschreven. Daarmee is het een goed leesbaar , populair wetenschappelijk boek geworden.

Aanradertje voor nieuwsgierige mensen, tenzij je alles al weet natuurlijk. Zoals wie Rita Hoefling was en wat haar tragische verhaal was. Wie durft..?

Armand Leroi: "Mutanten; over de (mis)vorming van het menselijk lichaam"
ISBN 9025414567

Klacht tegen christelijke reclameslogan

De reclameslogan die het Nederlands Dagblad voert is schijnbaar behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten bij dees of geen, want een nog onbekende klager heeft bij de Reclamecodecommissie een klacht ingediend tegen de krant.

De klager valt over de slogan 'Nederlands Dagblad, de krant voor christenen'. Deze zin is volgens de klager discriminerend voor niet-christenen. De commissie heeft de de krant op de hoogte gesteld van de klacht.

Het is niet bekend of de Reclamecodecommissie de klacht daadwerkelijk in behandeling gaat nemen. De commissie kan een klacht ook terzijde leggen, wanneer op voorhand duidelijk is dat deze ongegrond is.

Hoofdredacteur Peter Bergwerff zegt dat de klacht voortkomt uit ''een overspannen anti-discriminatiedenken''. Bergwerff: ''Wij zijn een krant die iedereen mag lezen. Maar we zeggen er wel duidelijk bij wat onze beweegredenen zijn; dat we een christelijke krant maken. Dat roept irritatie op. Zo van: daar heb je die christenen weer.''

Uitslagen Eredivisie (02/10/2005) 12:30

Vanmiddag gingen om 12:30 twee wedstrijden in de Eredivisie van start. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Utrecht - Feyenoord 3-1
07' [1-0] Robin Nelisse
40' [1-1] Sander Keller (eigen doelpunt)
51' [2-1] Robin Nelisse
54' [3-1] Robin Nelisse

Scheidsrechter: Vink.
Stadion: Galgenwaard
Toeschouwers: 24.000.
Geel: Tiendalli (FC Utrecht), Ono, Bosschaart, Castelen, Greene, Paauwe (Feyenoord).
Rood: Tiendalli (FC Utrecht).

Opstellingen:

FC Utrecht: Grandel, Cornelisse, Keller, Di Tomasso, Braafheid, Tiendalli, Somers, Tanghe (De Jong/71'), v.d.Bergh (Shew-Atjon/71'), Fortuné, Nelisse (Douglas/78').

Feyenoord: Lodewijks, Östlund (Vincken/60'), Greene, Bahia, Bosschaart, De Guzman, Paauwe (Pardo/80'), Ono, Castelen, Kuijt, Kalou.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sparta Rotterdam - Ajax 1-2
52' [1-0] Sjaak Polak
64' [1-1] Nigel De Jong
75' [1-2] Nigel De Jong

Scheidsrechter: Bossen.
Stadion: Eneco-stadion
Toeschouwers: 11.000.
Geel: Gudelj, Obodai (Sparta Rotterdam), Pienaar, Vermaelen, Boukhari, Juanfrán (Ajax).

Opstellingen:

Sparta Rotterdam: Ponk, De Fauw, Olfters, Zoontjes (Kinet/83'), Gudelj, Obodai, Michels, Polak, v.d.Bergh (Cvetkov/58'), Oost, Rose (Bouaouzan/50').

Ajax: Vonk, Heitinga, Grygera, Vermaelen, De Jong, Maduro, Pienaar, Emanuelson (Juanfrán/78'), Babel (Boukhari/60'), Rosenberg (Anastasiou/60'), Manucharyan.

Pool overleden na vechtpartij in Amsterdam

In Amsterdam is vannacht een 24-jarige inwoner van Polen omgekomen nadat hij bij een vechtpartij in de Prinsengracht was beland. Zijn belagers smeten fietsen naar hem toe toen hij in de gracht lag. Daarop ging de Pool kopje onder en kwam niet meer boven. Duikers van de brandweer brachten hem nog levend op het droge, maar hij overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

De politie is volop bezig met het onderzoek. Men is op zoek naar drie mannen met wie de Pool ruzie had.

Ook interesse Red Bull in Rossi

Naast Ferrari heeft ook Red Bull Racing interesse in Valentino Rossi. Teambaas Mateschitz zei dat bij Red Bull de deuren wijd open staan voor de kampioen op twee wielen.

Dietrich Mateschitz verklaarde in het Italiaanse Gazzetta dello Sport dat het team de motorrijder een plek in het team heeft aangeboden. "Valentino is niet alleen een fantastisch motorcoureur, maar een talent die ook goed in de Formule 1 zou passen," aldus Mateschitz. Volgens de sportkrant zou een contract met Rossi zo'n zestig miljoen euro gaan kosten.

Man teelt pompoen van 484,5 kilo

Jef Boonen uit Kasterlee heeft gisteren het Europees Kampioenschap pompoentelen gewonnen. De Belg had een pompoen gekweekt met een gewicht van 484,5 kilogram. Hiermee verbrak hij ook nog het record van een stadsgenoot die in 2003 met een pompoen van 447 kilogram naar de wedstrijd kwam.

De Belgian Pumpkin Confederation (BPC) organiseert sinds 1989 jaarlijks een pompoenweging. Omdat de organisatie als enige in Europa is aangesloten bij de World Pumpkin Federation, geldt de wedstrijd niet alleen als Belgisch, maar ook als Europees Kampioenschap.

Kasterlee lijkt voor pompoentelers sowieso een gunstige plaats te zijn. Niet alleen de nummer één, maar ook de nummers twee en drie waren afkomstig uit deze gemeente. De beste Nederlander was H. Poels uit Roggel. Hij eindigde op de vijfde plaats.


De winnende pompoen zal iets groter zijn geweest dan deze soortgenoten

20 minuten gameplay van Elder Scrolls IV: Oblivion

Er is een 20 minuten lang gameplay-filmpje verschenen van Elder Scrolls IV: Oblivion voor de Xbox 360. Todd Howard van Bethesda Softworks presenteert het geheel en geeft commentaar op wat je ziet. Er wordt onder andere wat verteld over de radiant AI die Bethesda heeft gebruikt bij het creëren van de game, waardoor elke NPC de hele dag door zijn eigen schema kan bedenken en niet alleen ergens staat te wachten tot jij een quest aanneemt. Het filmpje is 120 MB groot en is te downloaden op FileFront.

Belg onthoofd tijdens werkzaamheden

Een 55-jarige man is gisteren om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in het Belgische Gent. De werknemer werd als het ware onthoofd door een pallet die automatisch door een machine werd aangevoerd.

Het slachtoffer werkte aan de lopende band op een laadafdeling. Bij het markeren van een pallet kwam hij vast te zitten in slecht weggewerkte kabels. De man kon zichzelf niet op tijd bevrijden voor de volgende pallet eraan kwam en werd daardoor onthoofd door de machine die de pallet aanvoerde.

Federer verslaat Murray in finale Bangkok

Roger Federer heeft zijn titel in Bangkok geprolongeerd. De als eerste geplaatste Zwitser versloeg in de finale Andrew Murray met 6-3 en 7-5.

Murray begon wat nerveus aan zijn eerste ATP-finale en leverde meteen zijn service in, onder meer door dubbele fouten. Federer miste op 4-1 nog een breakkans. Murray kwam echter beter in zijn spel en maakte veel winners. Even leek de Brit te hebben gebroken, maar een overrule voorkwam die verrassing. In de tweede set begon Murray opnieuw matig met serveren, waardoor Federer brak. Murray kwam nog knap terug, maar liet zich op 5-5 nogmaals breken. Federer serveerde de wedstrijd overtuigend uit en pakt zijn elfde titel van 2005.

Federer is nu 31 wedstrijden achtereen ongeslagen. Zijn laatste nederlaag leed hij tegen Rafael Nadal op Roland Garros. Het absolute record is in handen van Guillermo Vilas, die in 1977 liefst 46 wedstrijden ongeslagen bleef. Een ander record heeft Federer wel al een tijdje in zijn bezit: het aantal achter elkaar gewonnen finales. Vandaag verscherpte hij dat tot 24. De laatste keer dat de Zwitser een eindstrijd verloor was in juli 2003, in Gstaad.

'Treviso aast op Khalid Sinouh'

De Italiaanse club Treviso lijkt geïnteresseert te zijn in Khalid Sinouh. De Marrokaanse doelman zit sinds deze zomer zonder club, nadat zijn contract bij RKC Waalwijk afliep. Verder was er interesse van andere clubs, maar dat liep op niets uit en sindsdien houdt hij zijn conditie op peil bij Stormvogels/Telstar.

Afgelopen zomer was de keeper toe aan een nieuwe uitdaging. Hij verlengde zijn contract niet bij RKC, en onderhandelen met N.E.C Nijmegen of NAC Breda was geen optie. Ook gesprekken met FC Metz en Coventry City liepen op niets uit. Verder is hij nog een tijdje op proef geweest bij het Spaanse Alaves, maar ook daar wist hij geen contract te verdienen.

Treviso promoveerde afgelopen seizoen naar de Serie A. De club beschikt op dit moment over twee keepers: Samir Handanovic en Adriano Zancope, maar dit tweetal heeft volgens de clubleiding te weinig ervaring. De Italianen hebben nog geprobeerd om oude rot Luca Marchegiani weer in het doel te krijgen, maar dat liep op niets uit. Hierdoor suggereren de Italiaanse media nu dat Sinouh kandidaat nummer een is om plaats te nemen onder de lat bij Treviso.

Ajax mist elf spelers tegen Sparta

Danny Blind heeft de grootste moeite om vanmiddag een elftal op het veld te kunnen zetten voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De trainer van Ajax mist maar liefst elf spelers in Rotterdam.

Maarten Stekelenburg (schouder), Hatem Trabelsi (knie), Julien Escude (koorts), Zdenek Grygera (lies), Maxwell (knie), Tomas Galasek (enkel), Wesley Sneijder (hamstring), Mauro Rosales (lies), Angelos Charisteas (hersenschudding) en Nicolae Mitea (knie) zullen vanmiddag niet in actie komen. Verder is Olaf Lindenbergh geschorst, en Hedwiges Maduro is nog een twijfelgeval aangezien hij een enkelblessure heeft.

Kubica in derde Minardi tijdens laatste 2 races

De poolse coureur Robert Kubica zal tijdens de laatste 2 races in China en Japan in de derde Minardi aantreden.

De derde Minardi was vrijgekomen nadat Toccacelo vorige week besloot om niet met Minardi naar Brazilie af te reizen.
Toccacelo bestuurde de wagen van Italie in de A1 GP.

Kubica komt nu nog uit in de Renault World Series, maar ziet het als een droom om in een F1 wagen te mogen rijden. Het bericht moet nog wel door Minardi officieel bekend worden gemaakt.

Illegale drank leidt tot veertien doden

Icoon opmerkelijk nieuwsIn de Indiase deelstaat Assam zijn vrijdagavond veertien mensen gestorven na het drinken van een illegaal gestookte alcoholische drank. Nog eens 61 personen liggen met vergiftigingsverschijnselen in ziekenhuizen in de buurt van de stad Tezpur. Vermoed wordt dat er meerdere slachtoffers zijn die zich niet hebben laten opnemen in een ziekenhuis.

De slachtoffers klaagden over duizeligheid en buikpijn, en moesten braken. Op het platteland in India wordt zelfgestookte sterke drank vaak aangelengd met goedkope methylalcohol, dat blindheid of de dood kan veroorzaken. De consumenten zijn over het algemeen arme mensen die geen dure alcohol kunnen betalen. De politie in Tezpur is zaterdag op jacht gegaan naar handelaren en producenten van illegale drank. Tot dusver werden zeven personen gearresteerd.

WRC: Loeb wereldkampioen, Grönholm wint

Marcus Grönholm heeft dit weekend de "Rally Japan" gewonnen nadat in de voorlaatste stage Subaru rijder Solberg vanaf de leidende positie uitviel. Belangrijker was echter dat door de podiumfinish van Sebastien Loeb hij voor het tweede jaar achtereen wereldkampioen is geworden.

Met nog drie races te rijden is de achterstand in het klassement door de nummer twee, Grönholm, niet meer in te halen. Loeb had zijn wereldkampioenschap al binnen kunnen halen tijdens de vorige rally in Wales. Hij beging daar echter bewust een fout om te zakken in het algemeen klassement vanwege het ongeval wat plaats vond en waarbij Martin Park overleed.

Ondanks dat Solberg uit moest vallen had Subaru nog wel een coureur op het podium. Chris Atkinson werd derde achter Loeb en Grönholm. De jonge Australiër kwam op de laatste dag terug van een zesde plaats en behaalde uiteindelijk zijn eerste podium in een WRC rally.

Uitslag Rally Japan

plaatsnaammerktijdachterstand
1. M. GRÖNHOLM Peugeot3:25:32.0 -
2. S. LOEB Citroën3:26:54.1 1:22.1
3. C. ATKINSON Subaru3:28:12.0 2:40.0
4. F. DUVAL Citroën3:28:31.4 2:59.4
5. H. ROVANPERÄ Mitsubishi3:29:31.8 3:59.8
6. T. GARDEMEISTER Ford3:30:04.3 4:32.3
7. R. KRESTA Ford3:31:04.0 5:32.0
8. D. CARLSSON Peugeot3:32:11.1 6:39.1
9. A. WARMBOLD Ford3:33:11.3 7:39.3
10. A. SCHWARZ Skoda3:37:39.4 12:07.4

Stand rijderskampioenschap na ronde 13

plaatsnaammerkpuntend
1. S. LOEBCitroën107 Pts
2. M. GRÖNHOLMPeugeot71 Pts
3. P. SOLBERGSubaru65 Pts
4. M. MÄRTINPeugeot53 Pts
5. T. GARDEMEISTERFord50 Pts
6. H. ROVANPERÄMitsubishi31 Pts
7. F. DUVALCitroën29 Pts
8. R. KRESTAFord18 Pts
9. M. STOHLCitroën16 Pts
10. C. SAINZCitroën11 Pts

"Helft van Xbox 360 eigenaars zal Live nemen"

Volgens chief Xbox officer Robbie Bach zal ongeveer de helft van de mensen die een Xbox 360 aanschaffen ook een abonnement nemen op Microsofts online gaming dienst Xbox Live.

In een interview met Famitsu gaf Bach toe dat 'slechts' 10% van de Xbox eigenaren een Xbox Live abonnement heeft, dit komt neer op zo'n 2 miljoen abonnees. Maar Bach heeft er vertrouwen in dat het gratis 'silver' Xbox Live abonnement dat bij de Xbox 360 zit er voor zal zorgen dat de helft van de Xbox 360 eigenaren Live zal gebruiken. Natuurlijk zullen al deze mensen niet online spelen, daarvoor zal men een gold abonnement af moeten sluiten. Voor een gold abonnement zal, in tegenstelling tot een silver abonnement, wel betaald moeten worden.

Famitsu vroeg ook naar de toekomst van MMOG's (Massively Multiplayer Online Games) op de Xbox 360. Volgens Bach was het onrealistisch geweest om direct bij de launch al een MMO te hebben. Hij beloofde echter wel dat er binnen 3 jaar na de launch een nieuwe, originele MMO zal zijn.

In de tussentijd kunnen role-playing fans zich bezig houden met een gigantische Final Fantasy XI beta test voor de Xbox 360. Volgens Bach zal de test zo groot zijn dat elke Xbox 360 eigenaar de optie zal hebben deel te nemen. Een harddrive is echter wel vereist voor het spelen van FFXI.

Als laatste liet Bach weten erg blij te zijn met de software line-up van de Xbox 360, hij voegde daaraan toe dat een Europese launch lijst binnenkort bekend zou zijn.



Nieuwe Screenshots Need For Speed: Most Wanted

EA lijkt haar nieuwe Need for Speed titel stevig in de markt te willen zetten, aangezien ze alweer op de proppen komen met nieuwe screens. Op de site zien wij wederom de welbekende BMW M3 en een Fiat Punto. Na het aanpassen van wat cijfers in de bestandsnamen van de screens, zijn nog acht nieuwe plaatjes te vinden die nog niet op de officiele site staan afgebeeld. NFS: MW ligt 11 december voor de Xbox 360 in de winkel. Voor de current-gen consoles en de PC is de game waarschijnlijk in november al te koop.









Vrouwen in Maleisië moeten zingen voor mannen

Een man slaapt nu eenmaal beter als zijn vrouw eerst even voor hem zingt. Met die gedachte organiseert de islamitische regering van de noordelijke staat Kelantan in Maleisië een zangwedstrijd voor vrouwen. De familierelatie moet zo een stuk verbeteren.

"Als een man thuis komt en er wordt voor hem gezongen, dan kan hij heerlijk slapen", zo zegt minister Nik Aziz. De regering wil met de actie ook haar harde imago bij te schaven. Zo werd er vorige week voor het eerst een popconcert gehouden in de staat in vijftien jaar.

Wanneer de wedstrijd zal worden gehouden, is nog niet bekend. De deelnemers dienen wel netjes gekleed te zijn en liedjes te zingen die gepast zijn in het openbaar.

Vulkaan El Salvador barst na een eeuw weer uit

Icoon Buitenlands nieuwsIn El Salvador is de vulkaan Ilamatepec tot uitbarsting gekomen. Na een explosie zaterdagochtend stoot de krater rook, as en gesteente uit. Ook stroomt er lava uit de berg. Het laatste jaar werd er al verhoogde seismische activiteit waargenomen. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Ilamatepec actief is.

Volgens de Salvadoriaanse minister van Binnenlandse Zaken René Figueroa reikt de kolom rook en as die wordt uitgestoten tot een hoogte van 16.000 meter. Twee mensen werden verrast door een lawine ten gevolge van de uitbarsting, en kwamen om. Zeker zeven mensen zijn gewond geraakt. Uit de directe omgeving van de vulkaan zijn ongeveer 7000 personen geëvacueerd.

De Ilamatepec, met 2381 meter het hoogste punt in El Salvador, ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van Santa Ana, een stad met 100.000 inwoners. De hoofdstad San Salvador ligt op 66 kilometer afstand. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar voor deze steden.

Inbreker loopt tegen vuist bokskampioen op

Bokskampioen Eric van den HeuvelEen 42-jarige junk uit Eindhoven koos gistermiddag het verkeerde huis uit om in te breken. Het bleek de woning van bokser Eric van den Heuvel, een tienvoudig Nederlands kampioen. Van den Heuvel (35) betrapte de inbreker, en sloeg hem vervolgens zo hard zijn tuin uit dat hij daarbij zelf zijn hand brak. De bokskampioen kan voorlopig geen volledige trainingen meer geven op zijn boksschool.

De verdachte is drugsverslaafde Peter van den K., een grote vent die in de wijde omgeving bekend staat als veelpleger. Hij werd kort na het voorval in de buurt van het delict aangehouden. Van den K., die voor zijn verwondingen door een arts moest worden verzorgd, heeft aangifte gedaan wegens mishandeling, zo meldt een politiewoordvoerder. De junk zou overigens zelf nadat hij werd betrapt Van den Heuvel met de dood hebben bedreigd.

Geen Nederlanders onder slachtoffers Bali

Icoon Buitenlands nieuwsBij de bomaanslagen op het Indonesische eiland Bali zijn naar alle waarschijnlijkheid geen Nederlandse slachtoffers gevallen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het consulaat en de ambassade in Indonesië sturen medewerkers naar het toeristische eiland om te zoeken naar mogelijke Nederlandse gewonden. Bij de drie aanslagen zijn zeker 26 personen omgekomen.

De aanslagen vonden gisteren plaats in drie restaurants, twee in Jimbaran en één in Kuta. Zelfmoordterroristen zouden met een vest vol explosieven naar binnen zijn gewandeld. Resten van de lichamen van de daders zouden in de restaurants zijn aangetroffen, zo meldt een hoge Indonesische anti-terreurfunctionaris zondag. De regionale militante groep Jemaah Islamiah (JI) wordt verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad. JI zou ook achter de bomaanslagen van 12 oktober 2002 op Bali zitten. Hierbij kwamen 202 mensen, voornamelijk toeristen, om het leven. Twee Maleisiërs worden gezien als het brein achter de aanslagen van 2002 en de nieuwe aanslagen.

Boek: Mark Cerasini - 24: Operatie Hell Gate

Veel mensen volgen de serie 24 met Kiefer Sutherland als CTU-agent Jack Bauer. In de VS zijn naast de televisieserie ook al een serie boeken over de verwikkelingen van Jack Bauer, zijn familie en zijn collega's bij CTU uitgekomen. De vertaling van het eerste boek 24: Operatie Hell Gate is nu ook bij ons in de winkels te vinden. Net zo spannend als de serie? En hoe real-time zijn de gebeurtenissen op papier?


Clijsters, Grönefeld naar finale

Kim Clijsters en Anna-Lena Grönefeld spelen vanmiddag de finale van het Luxemburgse Open.

De als eerste geplaatste Clijsters versloeg eenvoudig Nathalie Dechy: 6-3 en 6-1. De partij was binnen het uur voorbij, en daar leek het aanvankelijk niet op na de lange openingsgame van zeven minuten. Toch kwam Dechy het verlies van die game niet meer te boven. Clijsters raasde naar een 3-0 voorsprong, liet Dechy nog even aanklampen, maar pakte toch eenvoudig de set. In het tweede bedrijf hetzelfde verhaal. De Française maakte te veel onnodige fouten om bij te blijven en een dubbele fout op matchpoint was hiervoor exemplarisch.

Clijsters neemt het vanmiddag op tegen Anna-Lena Grönefeld. De 20-jarige Duitse won van Dinara Safina: 6-4, 5-7, 6-4. In de derde set leek het lot van Grönefeld bezegeld toen Safina op 3-1 twee breakkansen kreeg. De Russin benutte ze echter niet en werd zelf gebroken op 4-3. Hierna stoomde Grönefeld door. ”Ik verheug me erg op de finale. Ik zal agressief moeten spelen tegen Clijsters om een kans te maken,” reageerde de Duitse na afloop. Vorige week verloor Grönefeld in Peking haar eerste finale. De Russische tiener Kirilenko was toen te sterk.

Zilver Kiplagat op WK halve marathon

Lornah Kiplagat heeft in het Canadese Edmonton een zilveren medaille veroverd op het WK halve marathon. De Nederlandse moest alleen in de Roemeense Constantina Tomescu haar meerdere erkennen.

Tomescu liep al na zeven kilometer weg van alle concurrentie. De Roemeense – op het WK atletiek nog goed voor brons op de marathon – breidde haar voorsprong gestaag uit. Bij de finish had ze ruim een minuut toegift op Kiplagat, die Susan Chepkemei versloeg in de strijd om het zilver. De Nederlandse van Keniaanse afkomst liep met 1.10.19 haar beste tijd van dit seizoen. Toch had ze last van het koude weer: ”Ik kreeg al vrij snel kramp. Dat heeft toch met het weer te maken gehad. Het ging niet makkelijk.” Voor Kiplagat is het haar eerste medaille op een groot titeltoernooi.

Bij de mannen ging de winst naar Fabiano Joseph. De Tanzaniaan had echter veel geluk. Hij leek af te koersen op een tweede stek, maar zag de Qatarees Mubarak Shami te vroeg juichen. Joseph liep hem nog net voorbij. ”Dit soort dingen kunnen gebeuren. Ik ben erg blij met mijn zilveren medaille,” reageerde Shami. De winnende tijd van 1.01.08 viel wat tegen door de regen.

Knorretje niet meer welkom op Engels gemeentekantoor

Plaatjes van Knorretje, het vriendje van Winnie de Poeh, en andere afbeeldingen van varkentjes zijn niet langer gewenst in een Engels gemeentekantoor in West Midlands. Dit is bepaald na een klacht tegen stressballetjes in de vorm van een varkentje.

Medewerkers moeten dergelijke voorwerpen, van speelgoed en porseleinen figuurtjes tot Winnie de Poeh kalenders met Knorretje erop, verwijderen van het kantoor. Dit om te voorkomen dat de Islamitische medewerkers, welke varkens als onrein zien, zich beledigd voelen. "Dit is tolerantie van geloofsovertuigingen", aldus gemeenteraadslid Mahbubur Rahman.

Knorretje
'Onrein' en niet meer welkom
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.