Ruckstuhl zesde na één dag

Karin Ruckstuhl staat na vier onderdelen op de zevenkamp zesde. Laurien Hoos moest vanwege knieproblemen opgeven. In de strijd om de overwinning is het heel spannend: het verschil tussen Barber en Klüft is slechts een luttele twee punten.

Na twee onderdelen stond Ruckstuhl nog knap vijfde, maar een matig optreden tijdens het kogelstoten deed haar een plaats zakken. Ze gooide de kogel slechts 13,19 meter ver. ”Ik heb veel tijd geïnvesteerd in het kogelstoten, maar het levert weinig op. Ik moet gewoon richting de 14 meter kunnen stoten. Ik ben in elk geval niet vermoeider dan bij eerdere meerkampen.”, aldus de zevenkampster. Op de 200 meter herstelde Ruckstuhl zich door in de subtop te eindigen.

Voor Ruckstuhl, die tijdens de Spelen van 2004 zestiende werd op de zevenkamp, was deelname aan dit WK overigens nog hoogst twijfelachtig. Ze kampte namelijk met de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Een andere Nederlandse, Laurien Hoos, moest tijdens het hoogspringen met een knieblessure de strijd staken. De 21-jarige atlete besloot zich terug te trekken na overleg met teamdokter Peter Vergouwen. Hoos startte goed in Helsinki door als tiende te eindigen op de 110 meter horden.

In de strijd om de overwinning gaat het tussen Carolina Klüft en Eunice Barber. De Zweedse is geteisterd door een knieblessure, wat haar vooral hinderde gedurende het hoogspringen. Ze werd slechts vijfde op die discipline, terwijl Barber eerste werd. De Française won ook al de 110 meter horden, toen Klüft nog tweede werd. Bij het derde onderdeel, het kogelstoten, deed de Zweedse het weer veel beter dan Barber en op de 200 meter eindigden de twee rivalen nagenoeg gelijk. Na één dag is het verschil tussen de twee kemphanen slechts twee punten in het voordeel van Barber. Kelly Sotherton staat knap derde.

Zondag staan er nog drie onderdelen voor de allroundsters van de atletiek op het programma. ’s Morgens vroeg is er het verspringen en het speerwerpen, terwijl ’s avonds met de 800 meter het afsluitende onderdeel zal plaatsvinden.


Stand zevenkamp na één dag:

1 Eunice Barber (FRA) 3973
2 Carolina Klüft (SWE) 3971
3 Kelly Sotherton (GBR) 3817
4 Austra Skujyte (LTU) 3778
5 Nataliya Dobrynska (UKR) 3697
6 Karin Ruckstuhl (NED) 3677
7 Margaret Simpson (GHA) 3650
8 Jessica Zelinka (CAN) 3640