Overzicht dag 1 WK Baanwielrennen

De eerste dag van het WK Baanwielrennen zit er op. Een overzicht van de finales en belangrijkste gebeurtenissen van dag één.

500 meter tijdrit voor vrouwen

Op de 500 meter tijdrit ging de wereldtitel naar Natallia Tsylinskaya. De Wit-Rus was met een tijd van 34.738 duidelijk de sterkste over 500 meter. Zelfs voormalig wereld en Olympisch kampioen Anna Meares beet zich stuk op de tijd. Meares was desondanks niet ontgoocheld over haar prestatie. "Ik ben erg opgewekt dat ik het zo goed heb gedaan. Ik heb namelijk niet getraind voor dit onderdeel", aldus de Australische. In de eerste finale van het WK Baanwielrennen was er eveneens Nederlands succes te melden. Yvonne Hijgenaar reed zich op de 500 meter tijdrit met een tijd van 34.928 naar de derde plaats en completeerde het podium van deze afstand. Ook Willy Kanis reed een meer dan verdienstelijke 500 meter, zij eindigde met 35.056 als vierde. Deze tijd betekende ook een PR voor haar.

Uitslag
1 Natallia Tsylinskaya (Wit-Rusland) 19.453 (2) 34.738 (51.816km/h)
2 Anna Meares (Australia) 19.484 (3) 34.752 (51.795km/h)
3 Yvonne Hijgenaar (Netherlands) 19.703 (4) 34.928 (51.534km/h)

Puntenkoers voor mannen

Ook op de puntenkoers was een verrassende wereldkampioen te noteren. De Oekrainer Volodymyr Rybin mocht namelijk na de puntenkoers de regenboogtrui aantrekken. Hij versloeg in een hectische en spannende race de Griek Ioannis Tamouridis (2e) en de Spaanse Olympisch kampioen Juan Llaneras (3e) op punten. Rybin schreef in 160 rondes 38 punten op zijn naam, Tamouridis 36 en Llaneras 34. Het verschil werd overigens pas in de laatste spurt gemaakt door de renner uit het voormalig Oostblok. De Griek had voor de laatste sprint nog een voorsprong van één punt op de Oekrainer en zag zijn wereldtitel dus in extremis aan zich voorbij gaan. Rybin was dan ook erg vrolijk na afloop van de koers. "Ik ben erg blij. Om eerlijk te zijn had ik dit nooit verwacht. Er was ontzettend veel concurrentie", aldus de nieuwe wereldkampioen. Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Zo stelden de Nederlander Peter Schep en Mikhail Ignatiev, de wereldkampioen van vorig jaar, nogal teleur. Zij werden respectievelijk 11e en 18e.

Uitslag
1 Volodymyr Rybin (Oekraine) 38 pnt.
2 Ioannis Tamouridis (Griekenland) 36 pnt.
3 Juan Llaneras Rossello (Spanje) 34 pnt.

Teamsprint

Op het onderdeel teamsprint kwam er geen verrassende wereldkampioen uit de bus. Groot-Brittannië, de torenhoge favoriet voor de teamsprint, behaalde de titel. In de finale wonnen ze van de Nederlandse equipe (Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt). Duitsland versloeg in de strijd om de 3e/4e plaats Frankrijk om zodoende beslag te leggen op de bronze medaille.