Corus Tournament (18/01/2005)

Op de vierde dag van het Corus Chess Tournament vielen er een aantal verrassingen te melden.

De Bulgaar Topalov, die eerder deze week nog opzien baarde met een overwinning in 20 zetten op wereldkampioen Vladimir Kramnik, ging deze keer ten onder. Zijn tegenstander was de Brit Michael Adams, die ook meteen de eerste plaats overneemt. Hij staat nu eerste, samen met Peter Leko, die met zwart een remise binnensleepte.

Met de Nederlanders ging het vandaag niet zo goed. Sokolov verloor van Kramnik, en Loek van Wely moest na 58 zetten toch berusten in een remise, tegen Judith Polgar. Sokolov staat nu bijna onderaan, maar helemaal onderaan staat Alexander Morozevich. De nummer 6 van de wereld heeft alleen nog één schamele remise achter zijn naam staan. Opvallend is ook dat de titelverdediger nog maar op 1 ½ punt staat.

In groep B was het, in elk geval qua resultaten, erg eentonig. Elke partij eindigde in remise. De top blijft onveranderd dus, met Shakhriyar Mamedyarov op kop, en Daniel Stellwagen op een half punt achterstand op de tweede plek.

En in groep C was er vandaag een gevecht tussen de enige twee Nederlandse dames, Bianca Muhren en Tea Lanchava. Het gevecht eindigde in het voordeel van de laatstgenoemde, die na twee verliespartijen in de eerste twee rondes, nu twee rondes achter elkaar gewonnen heeft. Muhren heeft slechts nog een half puntje, en staat onderaan.

De stand in groep A
1. P. Leko, M. Adams met 3 punten.
3. A. Grischuk, N. Short, V. Topalov, R. Ponomariov met 2½ punt.
7. L. Bruzon, J. Polgar, V. Kramnik, L. van Wely met 2 punten.
11. V. Anand met 1½ punt.
12. I. Sokolov, P. Svidler met 1 punt.
14. A. Morozevich met ½ punt.