Zenuwslopend einde Eneco Tour

De Ronde van Nederland heeft een ongekend einde gekregen. De bonificatiesecondes moesten bepalen wie de ronde won en zelfs op de foto was dat niet duidelijk. Erik Dekker werd uiteindelijk tot winnaar van ronde en etappe gekroond.

De laatste etappe van de Eneco Tour ging traditioneel door het Limburgse heuvelland. Met Ekimov in de oranje trui, maar met rabo-renners Wauters en Dekker op korte afstand in het klassement, beloofde het een spannende dag te worden. Die belofte werd volledig waargemaakt.

Een groep van vijf man, Kirchen, Kroon, Quiziato, Schreck en Pronk, reden vooruit toen men bij het laatste gedeelte van de etappe aankwam. Op de Eyserbosweg moest Pronk de rest van de kopgroep laten gaan. Erik Dekker sprong op de Eyserbosweg weg uit het peloton en ging op weg naar de koplopers.

Daarachter probeerden Ekimov en zijn enige overgebleven ploegmaat Dekker te achterhalen. Op een volgende heuvel kwam Ekimov echter alleen te zitten in het peloton van 25 man. Dekker vocht voor de eindoverwinning en kwam bij de koplopers en had een voorsprong op het peloton van 20 seconden. Toen Ekimov aangaf het niet meer te redden sprong CSC in de bres. Met vier man deden ze het kopwerk en haalden zo Dekker en de andere koplopers terug.

Dekker had nog wel drie bonificatieseconden gepakt. In de sprint lagen er nog tien bonificatieseconden op de streep. Met Guidi van CSC in het pelotonnetje leek het onmogelijk voor Wauters of Dekker om de sprint te winnen en zo Ekimov nog te verslaan in het klassement. Wonderbaarlijk genoeg wonnen Dekker en Wauters eigenlijk tezamen de sprint voor respectievelijk Guidi en Ekimov.

Op de fotofinish was niet te zien wie de sprint had gewonnen. Wel duidelijk was dat de winnaar, Wauters of Dekker, ook de winnaar van de ronde zou zijn. Uiteindelijk bleek Erik Dekker de etappe te hebben gewonnen en daarmee heeft hij voor de derde keer de Ronde van Nederland gewonnen.

Uitslag:
1. Erik Dekker 4.58.16
2. Marc Wauters (Bel) z.t.
3. Fabrizio Guidi (Ita) z.t.
4. Kim Kirchen (Lux) z.t.
5. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) z.t.
6. Andrei Hauptman (Slo) z.t.
7. Manuele Mori (Ita) z.t.
8. Bert Hiemstra z.t.

Eindklassement:
1. Erik Dekker 21.21.52
2. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) + 0.01
3. Marc Wauters (Bel) + 0.04
4. Bart Voskamp + 0.20
5. Bobby Julich (VS) + 0.21
6. Frank Hoj (Den) + 0.34
7. Rolf Aldag (Dui) + 0.35
8. Cyril Dessel (Fra) + 0.44