Monaco: feiten en statistieken

Aankomend weekend staat de Grand Prix van Monaco op het circuit van Monte Carlo voor de deur, reden genoeg om eens wat feiten op een rij te zetten.

* Na het Vaticaan is Monaco met zijn 1,95 vierkante kilometer het kleinste land ter wereld. Het land telt momenteel ongeveer 32,150 inwoners.

* Per hoofd van de bevolking telt Monaco meer miljonairs dan elk ander land in Europa. Dat komt niet zozeer door de ruim 300 dagen zon per jaar, maar meer door de status van belastingsparadijs.

* Onder de F1-elite die in Monaco gebouwen bezit zijn David Coulthard, Jacques Villeneuve, Olivier Panis, Cristiano Da Matta en Ralf Schumacher.

* De prijzen voor een plaats langs het circuit zijn enorm duur. Vorig jaar kostte een plaats op de hoofdtribune meer dan 800 euro.

* De eerste Grand Prix van Monaco, een idee van Antony Noghès, werd op 21 mei 1950 verreden. De race van vorig jaar, die door Juan Pablo Montoya werd gewonnen, was de vijftigste Grand Prix in het land.

* De eerste race werd gewonnen door Juan Manuel Fangio, die in een Alfa Romeo. Deze race was de langste in de geschiedenis van het land, er werden 100 ronden verreden. Het kostte Fangio dan ook drie uur, dertien minuten en 18.7 seconden om de 318 kilometer af te leggen.

* Na de eerste race duurde het nog vijf jaar voordat de tweede race werd verreden.

* De race is door meerdere mensen vijf keer gewonnen, waaronder Graham Hill en Ayrton Senna. Olivier Panis behaalde er echter in 1996 zijn enige overwinning in zijn carrière.

* Het circuit is met zijn 3.340 kilometer de kortste op de Formule 1-kalender. En hoewel de Grand Prix met zijn 78 ronden meer rondjes heeft dan elke andere Grand Prix, is de totale afstand met 260.520 kiloneter ook het kortst.

* De laatste keer dat er een inhaalactie was zonder dat daarbij problemen ontstonden, is al een tijd geleden. De laatste keer zou Nigel Mansell in 1991 Alain Prost hebben ingehaald in de chicane na de tunnel.