Succes Napoli was niet zuiver


De voormalige voorzitter van Napoli heeft een boekje open gedaan over de omstandigheden waaronder het Gouden team van weleer -met Maradona- zijn successen heeft behaald.

Corrado Ferlaino vertelde onder meer dat Maradona allerlei privileges kende. Zo mocht de Argentijn elke week tot donderdag alles tot zich nemen wat hij wilde, daarna moest hij 'clean' blijven. Was er daarna toch risico op een positieve controle, dan kregen alle spelers een pompje en wat schone urine mee in de broek om de controle te doorstaan.

In 1991 ging het echter toch mis, de bond schorste Maradona daarop voor 15 maanden. Maradona vertrok naar Argentinië en kwam niet meer tot aansprekend succes. Ferlaino had nog wel aan de bondsvoorzitter gevraagd of hij voor eenmaal de hand over het hart kon strijken, maar deze antwoordde: "Deze keer valt er echt niets meer aan te doen."

De show rond de doping was echter niet de enige truc. Napoli had een goede band met de man die elk weekend de scheidsrechters toewees. "We konden het goed vinden met Gussoni, die arbiters toewees aan de wedstrijden. Milan had in Lanese een bevriende scheids, wij in Rosario Lo Bello, die duidelijk een hekel had aan de noordelingen. Onze contacten speelden een grote rol toen de strijd om het scudetto op 22 april werd beslist", aldus Ferlaino.

Napoli won onder het bewind van Ferlaino en met Maradona twee keer de landstitel (1987 en 1990). Verder mocht de club in die periode de UEFA Cup (1989), de Coppa Italia (1987) en de Italiaanse Super Cup (1990) bijzetten in de prijzenkast.