FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 september 2003

Boze AH klant opent website

De nieuwe topman van Ahold krijgt een veel te royale vergoeding. Dat vindt de 44-jarige Leo Willems uit Nijmegen. Hij is dan ook de website Letopdekleintjes.nl gestart. Hij gaat dan ook niet meer naar Albert Heijn, ook onderdeel van Ahold, om zijn boodschappen te doen. "Sinds vrijdag heb ik besloten weg te blijven bij Albert Heijn. Begrijp me goed, ik vind het niet erg als iemand 10 miljoen euro krijgt, als hij het maar verdient", motiveert Willems zijn initiatief vandaag. "Ik ben zelf ondernemer. Als het slecht gaat met mijn bedrijf staat er ook niemand klaar met een geldbuidel", legt hij uit.

Op de website is te zien hoe snel de nieuwe topman Anders Moberg rijk aan het worden is. Volgens een berekening van Willems krijgt de bestuursvoorzitter 30 eurocent per seconde. Om de drie seconden telt de website een euro bij het totaalbedrag op. De teller is begonnen op 3 miljoen euro, de ontslagvergoeding die Moberg afdwong. Ook is via de website een brief te downloaden die naar Ahold verzonden kan worden. Sinds woensdagavond hebben ongeveer duizend mensen de website bezocht.

Vorige week maakte het door boekhoudschandalen geplaagde Ahold op een extra aandeelhoudersvergadering bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen.

Ontevreden klant gemolesteerd

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je als klant niet te vreden bent, ga je natuurlijk klagen. Zo deed ook een ontevreden klant van een belwinkel aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam. Maar de klant werd slachtoffer. Drie medewerkers mishandelden de klant namelijk vanwege een geschil over een gsm. De politie heeft deze medewerkers dan ook gisteren opgepakt. Het slachtoffer (17) raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

De klant had twee weken geleden een gsm gekocht. Bij thuiskomst bleek het mobieltje echter niet nieuw te zijn. De klant wilde zijn geld dan ook terug. De ondernemer ging hierop met zijn baas bellen. Kort hierop kwamen er drie mannen de winkel binnen die de jongen zonder pardon schopten en sloegen. Deze drie mannen zijn aangehouden.

ABN-Amro eist miljoenen van ex-medewerker

Vandaag is bekend geworden dat de ABN-Amro rechtzaak tegen een ex-medewerker aangespannen heeft. Het zou gaan om het voormalige hoofd van de afdeling Fiscale Zaken. De bank had vorig jaar als werkgever een schikking van 33 miljoen euro gesloten met het Openbaar Ministerie. De bank wil nu proberen om dit bedrag op de oud-medewerker te verhalen.

Voor de rechtbank in Amsterdam zal maandag een strafzaak tegen een aantal verdachten beginnen, op wie de verdenking rust van een omvangrijke belastingfraude in de jaren negentig. Het toenmalige Hoofd Fiscale Zaken van ABN-Amro, die de bank in 1998 verliet, is als ťťn van de verdachten. In een verklaring laat ABN-Amro expliciet weten dat de bank geen verdachte is.

In de jaren 1992-1996 zou er belastingfraude zijn gepleegd na de verkoop van zes vennootschappen van ABN Amro aan Oxbridge Investments. Dit bedrijf wilde de vennootschappen gaan gebruiken voor omvangrijke investeringen in de energiesector, met name in het bedrijf American Energy. Een jaar na deze periode kwam de Belastingdienst op de stoep, met de mededeling dat de zes vennootschappen niet aan hun fiscale verplichtingen hadden voldaan. De voorgenomen investeringen zouden slechts een dekmantel voor fraude zijn.

De Belastingdienst stelde drie jaar geleden vast, dat de ABN-Amro verantwoordelijk was voor de door de geleden schade. De schade werd destijds op 55 miljoen euro geschat. ABN Amro ging hier niet mee akkoord. In 2001 kreeg de Belastingdienst echter het door het Openbaar Ministerie vrijgegeven dossier van de FIOD in haar bezit. "Deze informatie riep grote twijfels op over de rol van de toenmalige Hoofd Fiscale Zaken", aldus de bank. Daarna besloot het bedrijf om alsnog een schikking met justitie te treffen. De schade wil de ABN-Amro nu verhalen op de ex-werknemer, vanwege zijn betrokkenheid.

Joodse Marokkaan doodgeschoten

In de Marokkaanse havenstad Casablanca is een joodse Marokkaan doodgeschoten. Het officiŽle Marokkaanse persbureau MAP meldt dat de daders twee gemaskerde mannen waren.

De aanslag vond plaats in het drukke commerciŽle district van de havenplaats. Volgens Sergio Berdugo van de IsraŽlitische gemeenschap is het de eerste keer dat op zo'n wijze een individuele jood in Marokko is vermoord. In mei was een joodse club in Casablanca het doelwit van een bomaanslag.

In het Noord-Afrikaanse land woonde eeuwen lang de grootste joodse gemeenschap van de moslimwereld. Na de exodus naar IsraŽl, in de jaren 50, zijn daar nog zo'n 5.000 joden van over gebleven.

Berlusconi veroorzaakt weer een rel

Toad had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

De Italiaanse Premier Silvio Berlusconi heeft wederom een rel veroorzaakt. Zo zei de EU-voorzitter deze keer wat over een voormalig dictator van ItaliŽ: Benito Mussolini.

In The Spectator en La Voce di Romagna zegt Berlusconi: "Mussolini heeft nooit iemand vermoord. Mussolini stuurde mensen gedwongen op vakantie". De leider van Forza Italia noemde verder Mussolini "minzaam".

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Berlusconi een rel veroorzakte. Zo was er al eerder op FOK! te lezen dat er in het Europese parlement een enorme rel was uitgebroken door een uitspraak van de EU-voorzitter Berlusconi. De Italiaanse premier zei toen tegen een lid van de Duitse SPD, Schultz, dat die in een film over een nazi-kamp perfect de rol van commandant zou kunnen spelen

Hockey: Uitslag Nederland-Spanje

De Nederlandse heren hebben in Barcelona de halve finale van het EK verrassend verloren van het gastland (2-5). Het was al de tweede nederlaag van het toernooi nadat Nederland eerder van Engeland (0-3) verloor. Oranje was favoriet voor de titel.

Nederland begon stroef aan de wedstrijd, al na zes minuten scoorde Spanje uit de strafcorner de openingstreffer door Santi Freixia (0-1). Nadat Piet Hein Geeris de stand gelijk trok in de twaalfde minuut, leek Oranje op de goede weg, echter het kwam bedrogen uit. Spanje scoorde op slag van rust 1-2, wederom was het Freixia uit de strafcorner.

In de tweede helft moest Nederland komen. De Spanjaarden keken gretig toe. Na acht minuten gaf Spanje Nederland de genadeklap, de doelpuntenmaker heette wederom Freixia nu met een velddoelpunt (1-3).

Tien minuten voor tijd scoorde Esteban voor de statistiek de vierde treffer. Taeke Taekema verzachtte vervolgens de nederlaag nog door een strafcorner te benutten (2-4). Een herstel als tegen India tijdens de Champions Trophy (drie goals in zes minuten) leek er dit keer echter niet in te zitten. Freixia had met zijn derde rake corner ook nog eens het slotakkoord (2-5).

De 2-5 nederlaag veroordeelt Nederland tot een treffen om de derde en vierde plaats tegen Engeland, waarvan het in de poule verloor. De Engelsen werden vandaag simpel aan de kant gezet door Duitsland, dat binnen een kwartier al met 3-0 voor stond (eindstand 5-1). Nederland loopt nu tevens het 'Olympisch ticket' voor Athene mis, dat klaarligt voor de Europees Kampioen.

Free Record Shop gaat KPN beconcurreren

Cd-winkelketen Free Record Shop gaat via het bedrijfsonderdeel Freetel.nl de strijd aan met telecombedrijf KPN. Freetel.nl gaat vaste telefonie en toegang tot internet aanbieden. "Over een jaar zijn we de tweede of derde speler op de markt met ongeveer 100.000 klanten", stelde donderdag Free Record Shop directeur H. Breukhoven. "KPN heeft er een grote concurrent bij", aldus Breukhoven.

Freetel.nl gaat wel de telefonie aanbieden over het netwerk van KPN, maar heeft niks met het telecombedrijf te maken. "Wij kopen telefoontikken in bij telecombedrijf Worldcom."

KPN heeft laten weten de nieuwkomer "veel succes" te wensen. "We willen bij alle consumenten echter wel benadrukken om eerst goed hun belgedrag te analyseren voordat ze een keuze maken via welk bedrijf ze gaan bellen", zegt een woordvoerder.

Miljoenen jackpot wordt niet opgehaald

Elviria had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Florida is een jackpot van maar liefst vijftig miljoen euro helemaal niet opgehaald. De prijs viel op twaalf maart van dit jaar. De prijs moest echter wel binnen 180 dagen opgehaald worden.

Waarschijnlijk is de prijs gewonnen door iemand die toevallig in Florida op vakantie was. Mocht je dus begin dit jaar in de VS geweest zijn en een lot hebben gekocht, dan is het misschien aan te raden om terug te gaan.

Zweedse nazi's juichen om moord op Lindh

Rolandtt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zweden hebben rechtsextremisten de moord op de sociaal-democratische minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, met instemming ontvangen. Op een berucht klankbord van Zweedse neo-nazi's, Info 14, werd de moord omschreven in termen van: ''een volkverraadster die neergestoken is".

Het is de rechtsextremisten ook een doorn in het oog dat de moord op Lindh zoveel aandacht krijgt, terwijl moorden op gewone Zweden niet dezelfde publiciteit krijgen. Ook op andere internetfora komen reacties binnen van mensen die de aanslag niet afkeuren. De moord wordt daar gekoppeld aan de mogelijke invoering van de euro. ''Mocht de munteenheid toch ingevoerd worden dan valt de regering hetzelfde lot ten deel als Lindh'', aldus dreigementen op de sites.

Feyenoord verliest zaak andermaal

Feyenoord is door de tuchtcommissie van de KNVB veroordeeld tot een boete van 50000 euro, waarvan 25000 euro voorwaardelijk, voor het niet afstaan van Robin van Persie en Glenn Loovens voor Jong Oranje eerder dit jaar.

Feyenoord werd vorige maand nog veroordeeld tot betaling van een boete van 25000 euro en een voorwaardelijke aftrek van drie punten met een proeftijd van twee jaar. De winst in hoger beroep betreft dan ook voornamelijk die mogelijke aftrek van punten. De rechter was echter onverminderd overtuigd van dat de club schuldig is aan het feit.

Feyenoord verdedigde zich door te stellen dat het anders geen representatief elftal op de been kon brengen en dat Jong Oranje toch al zo goed als uitgeschakeld was voor het EK. Beide spelers gingen zo mee op de lucratieve oefentrip naar AziŽ.

Rectificatie Telegraaf inzake Willem Endstra

Dagblad de Telegraaf rectificeert morgen op last van de rechtbank een artikel over vastgoedmagnaat Willem Endstra uit Amsterdam. In juli publiceerde de krant een stuk waarin de vastgoedondernemer er van beschuldigd werd betrokken te zijn bij ťťn of meer moordaanslagen in de Amsterdamse onderwereld. De rechter noemt die aantijging ernstig en niet onderbouwd.

De Telegraaf hoeft niet te rectificeren dat Endstra regelmatig in het openbaar verschijnt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en dat hij zou fungeren als "de bank van de onderwereld". De krant kon aannemelijk maken dat Endstra minstens twee keer op straat met Holleeder heeft gesproken. Omdat de kwalificatie bank van de onderwereld" is geciteerd uit een oud interview en is overgenomen door meer media, vond de rechter een rectificatie wat dat betreft onnodig.

In maart maakte het programma Zembla bekend dat de schatrijke Endstra op de dodenlijst stond van de Amsterdamse onderwereld. De hoofdofficier van Justitie in Amsterdam bevestigde toen het bestaan van een dodenlijst.

NS vraagt geld voor metrosysteem

TeeWee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NS wil meer treinen laten rijden in de randstad. Daarvoor heeft het bedrijf nu samen met ProRail en Railion 2,4 miljard euro gevraagd aan het kabinet. De drie bedrijven willen de treinen in een soort metrosysteem laten rijden in 2007. Het is de bedoeling dat er zes intercity's en eenzelfde aantal stoptreinen kort op elkaar gaan rijden. Ze moeten elke tien minuten vertrekken,aldus het plan. Het plan is nodig omdat het huidige spoorsysteem niet meer uitgebreid kan worden.

Het geld wordt gebruikt voor onderhoud van wissels en seinen en de invoering van een nieuw beveiligingssysteem.

Succes Napoli was niet zuiver


De voormalige voorzitter van Napoli heeft een boekje open gedaan over de omstandigheden waaronder het Gouden team van weleer -met Maradona- zijn successen heeft behaald.

Corrado Ferlaino vertelde onder meer dat Maradona allerlei privileges kende. Zo mocht de Argentijn elke week tot donderdag alles tot zich nemen wat hij wilde, daarna moest hij 'clean' blijven. Was er daarna toch risico op een positieve controle, dan kregen alle spelers een pompje en wat schone urine mee in de broek om de controle te doorstaan.

In 1991 ging het echter toch mis, de bond schorste Maradona daarop voor 15 maanden. Maradona vertrok naar ArgentiniŽ en kwam niet meer tot aansprekend succes. Ferlaino had nog wel aan de bondsvoorzitter gevraagd of hij voor eenmaal de hand over het hart kon strijken, maar deze antwoordde: "Deze keer valt er echt niets meer aan te doen."

De show rond de doping was echter niet de enige truc. Napoli had een goede band met de man die elk weekend de scheidsrechters toewees. "We konden het goed vinden met Gussoni, die arbiters toewees aan de wedstrijden. Milan had in Lanese een bevriende scheids, wij in Rosario Lo Bello, die duidelijk een hekel had aan de noordelingen. Onze contacten speelden een grote rol toen de strijd om het scudetto op 22 april werd beslist", aldus Ferlaino.

Napoli won onder het bewind van Ferlaino en met Maradona twee keer de landstitel (1987 en 1990). Verder mocht de club in die periode de UEFA Cup (1989), de Coppa Italia (1987) en de Italiaanse Super Cup (1990) bijzetten in de prijzenkast.

Mike Zonneveld weer fit

Mike Zonneveld is op tijd hersteld voor het competitieduel van NEC tegen FC Twente van aanstaande zondag.

De middenvelder bleek na onderzoek door middel van een MRI scan geen ernstige beschadiging aan de knie te hebben. Hij kan derhalve komend weekend spelen.

Neeskens kan echter niet beschikken over Frank Demouge, Pascal Heije en Rob Wielaert. Demouge is nog herstellende van een enkelblessure, de wedstrijd tegen FC Twente komt voor hem nog te vroeg. Pascal Heije heeft last van zijn bovenbeen. Rob Wielaert tenslotte is geschorst na zijn twee gele kaarten in de wedstrijd tegen FC Utrecht.

Twee jaar eis voor Bijbelse mishandeling

De officier van justitie heeft vandaag 2 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geŽist tegen de 46-jarige M.R uit Elst. De inwoner van de provincie Utrecht hoorde die eis wegens het jarenlang slaan van zijn vrouw en acht kinderen.

Justitie beschuldigt de man van poging tot zware mishandeling omdat hij zijn kinderen jarenlang geregeld in de kelder van de ouderlijke woning met een stok sloeg. De verdachte gaf ruiterlijk toe dat hij dat gedaan had maar beriep zich op zijn geloofsovertuiging.

De verdachte haalde bijbelverzen aan die vaders oproepen bij de tuchtiging van hun kinderen 'de roede niet te sparen'. R. was jarenlang lid van de internationale geloofsgemeenschap Kwa Sizabantu Zending met 40.000 leden, maar hij heeft zich daarvan losgemaakt. Het gezin bezoekt nu een evangelische gemeente in de omgeving van Elst.

De advocaat van R. pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliŽnt handelde op grond van zijn geloofsovertuiging en hij zijn kinderen slechts wilde corrigeren, niet mishandelen. Volgens de verdachte zelf ging het om 'opvoedkundige tikken op het achterwerk'.

De officier van Justitie wilde niets weten van het verweer van de advocaat. Volgens hem heeft de verdachte de grenzen van vrijheid van godsdienst overschreden en mogen kinderen nooit de dupe worden van de geloofsovertuiging van hun vader. Bovendien achtte hij bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd zijn vrouw van het leven te beroven.

Uitspraak over 14 dagen.

FIA komt met nieuwe kalender 2004

De FIA heeft vandaag, 11 september, de kalender voor 2004 gepresenteerd. Naast de terugkeer van BelgiŽ zijn er de nieuwkomers China en Bahrein.

Naast deze mutaties is er ook nog gegoocheld met de Grand Prix' van Amerika, BraziliŽ en Europa. Amerika is van september naar voren gehaald, de race zal in 2004 plaatsvinden op 20 juni. BraziliŽ is komend seizoen de afsluiter, dus misschien hebben we minder last van monsoen regen. Tot slot is de GP van Europa naar eind april gehaald.

Bijz.DatumLandCircuit
07-03-04AustraliŽAlbert Park
21-03-04MaleisiŽSepang
*04-04-04BahreinBahrein
25-04-04EuropaNŁrburgring
09-05-04SpanjeBarcelona
23-05-04MonacoMonte Carlo
06-06-04San MarinoImola
20-06-04AmerikaIndianapolis
04-07-04Groot BrittaniŽSilverstone
**11-07-04FrankrijkMagny Cours
25-07-04DuitslandHockenheim
15-08-04HongarijeHungaroring
***29-08-04BelgiŽSpa-Franchorchamps
12-09-04ItaliŽMonza
*26-09-04ChinaShanghai
10-10-04JapanSuzuka
24-10-04BraziliŽInterlagos

Bijz.Opmerking
*Race gaat door indien circuit tijdig gereed is
**Race gaat door indien akoord wordt bereikt over contract
***Race gaat door indien tabakswetgeving geen problemen veroorzaakt

Moordverdachte 7-jarig meisje was 12 jaar

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verdachte die dinsdag werd gearresteerd voor de moord op het meisje Kumral Bagci, was ten tijde van de moord (1995), 12 jaar oud. Het 7-jarige Turkse meisje verdween op 21 juni 1995 en werd twee dagen later in stukken gesneden teruggevonden in Scheveningen.

De man die nu vastzit is een 20-jarige inwoner van Den Haag. Zijn advocaat mag van justitie geen enkele mededeling doen.

De verdachte valt, omdat hij ten tijde van de moord minderjarig was, onder het jeugdstrafrecht en kan bij een veroordeling vermoedelijk niet meer dan twee jaar cel krijgen.

-
Dossier op de site van Peter R. De Vries.

Kiprich als coach aan de slag


Jůzsef Kiprich maakt zijn rentree in de voetbalwereld. De voormalig held van Feyenoord wordt trainer van het Hongaarse GyŲri ETO FC.

De club staat tiende in de competitie en ontsloeg vorige week Zoltan Varga als coach. De veertigjarige Kiprich speelde tussen 1989 en 1995 in De Kuip.

De slungelachtige rechtsbuiten groeide uit tot een publiekslieveling. Hij won met Feyenoord vier keer de Amstel Cup en veroverde in 1993 de landstitel. Na Feyenoord vertrok hij naar APOEL Nicosia en later speelde hij nog voor FC Den Bosch en TatabŠnya, de club waar zijn carriŤre ook begon.

HSL gaat meer kosten dan begroot

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De aanleg van de Hogesnelheidslijn (HSL) gaat meer kosten dan begroot. Voor de lijn van Schiphol naar de Belgische grens moet extra geld komen. De directeur van de HSL gaat er bij minister Peijs van verkeer om extra geld vragen. Hoeveel dat is wilde hij niet zeggen.

In de Oude Maas bij Zwijndrecht zou woensdag het tweede deel van de HSL-tunnel worden afgezonken. Maar ook dat ging niet goed.

Stroomstoring in Overijssel en Drenthe

biertapper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een deel van Overijssel en Drenthe heeft vanochtend zonder stroom gezeten. Door een brand in een hoofdvoedingsstation in Steenwijk hadden 10.000 huishoudens en bedrijven geen stroom. Rond het middaguur was de stroom in de plaatsen Nijeveen, Kolderveen, Kalenberg, Oldemarkt en Ossenzijl de stroomvoorziening met behulp van noodaggregaten weer op gang gebracht.

Stroomleverancier Essent zegt te verwachten dat de storing nog de hele dag zal duren. Wel zal het bedrijf met noodvoorzieningen de stroomtoevoer weer op gang proberen te krijgen. "De huishoudens zullen de komende twee dagen nog op noodstroom draaien. Als ze te veel stroom verbruiken, raakt het netwerk te veel belast."

De brand brak rond 8:40 uur uit. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

SP gaat Balkenende-alarmlijn openen

De oppositiepartij SP heeft een alarmlijn geopend tegen het beleid van het kabinet Balkenende II. Zodra Koningin Beatrix op prinsjesdag klaar is met haar troonrede, dan stelt de SP iedereen in de gelegenheid om te bellen. Iedereen kan dan zijn mening geven over het voorgenomen kabinetsbeleid. Alles wordt genoteerd en aan de SP-Kamerleden doorgegeven.

De collectie meningen en eventuele klachten zal de SP gebruiken bij de Algemene beschouwingen, die woensdag en donderdag na Prinsjesdag worden gehouden. De 'Alarmlijn BII' kan dinsdag vanaf 14.00 uur worden gebeld.

Grootste deel bezuinigingen weer uitgelekt

frogstomp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grootste deel van de bezuinigingen die het kabinet op prinsjesdag gaat aankondigen zijn al uitgelekt. Het uitlekken is zo'n beetje gebruikelijk aan het worden. Zo is dus nu al bekend dat het kabinet volgend jaar voor 17 miljard euro gaat bezuinigen.

De bezuinigingen hebben onder andere betrekking op loonstijgingen van ambtenaren. Hier zal 250 miljoen euro op worden bespaard. De salarissen van de ambtenaren en de uitkeringen zullen volgend jaar niet stijgen. Daarnaast gaat de belasting op tabak omhoog. Een pakje sigaretten zal 50 cent duurder worden. Dat levert het kabinet 500 miljoen euro op.

Ook zal het ziekenfondspakket beperkter gaan worden. De pil zal uit het pakket verdwijnen. Met de alle bezuinigingen op de volksgezondheid zal 2,1 miljard euro bespaard worden.

Allochtonen met een WW-, WAO- of bijstandsuitkering worden gekort op die uitkering als zij niet slagen voor het inburgeringsexamen. Dat geldt zowel voor nieuwkomers als oudkomers, mensen die al voor 1998 naar Nederland zijn gekomen. De betrokken groep is vrij groot, maar het is niet bekend hoeveel de maatregel gaat opleveren.

Oud NVU-leider krijgt celstraf

In Amsterdam is de 74-jarige Joop Glimmerveen is door het gerechtshof tot vier maanden celstraf veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijk. Het gerechtshof legt hem deze gevangenisstraf op, wegens het aanzetten tot haat jegens buitenlanders. De uitspraak is conform de eis.

Joop Glimmerveen moest voor de rechter komen, wegens uitlatingen, die hij zeven jaar geleden deed tijdens twee bijeenkomsten van de inmiddels verboden CP 86.

In 1999 was Glimmerveen al door het Haagse hof hiervoor veroordeeld. Toen was het echter de Hoge Raad, die vond dat de bewijsvoering niet deugde. De zaak werd daarom terugverwezen naar het gerechtshof in Amsterdam.

Verkeerde zekering oorzaak stroomstoring Londen

snakehunter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een ongeluk zit vaak maar in een klein hoekje. Dat is uiteindelijk ook gebleken in Londen. 28 augustus jl. was daar een enorme stroomstoring. Vandaag hebben elektriciteitsleveranciers de oorzaak van de stroomstoring bekend gemaakt: een verkeerde zekering was de boosdoener.

De oorsprong van de storing lag in een transformator in de metro. Normaliter is dat geen probleem, omdat bij een storing de stroom wordt omgeleid. Maar omdat een monteur bij renovatiewerkzaamheden een zekering met een te laag Amperage had geplaatst, viel de stroom helemaal uit.

De stroomstoring bracht, net als in de Verenigde Staten en Canada, enorme problemen met zich mee. Zo kwamen er 1600 treinen stil te staan en de metro reed zelfs helemaal niet meer. Een kwart miljoen mensen zat tijdens het spitsuur vast in de metro van Londen. Meer dan 400.000 woningen, kantoren en winkels zaten zonder stroom. De schade door de 'black-out' zou meer dan vier miljoen euro bedragen.

Automobilisten mogen boetes verscheuren

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Automobilisten die tussen 4 en 10 juli zijn geflitst op de zuidelijke ringweg van Groningen hebben geluk. Zij hoeven de boete namelijk niet te betalen. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) Groningen besloten. Op de Weg der Verenigde Naties waren de borden niet correct geplaatst zodat het niet duidelijk was wat de maximumsnelheid was. Enkele honderden weggebruikers kunnen hun boete dan ook verscheuren. Wie al betaald heeft, krijgt het geld terug.

De snelheidsovertredingen werden begaan tijdens de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Om die reden was de maximumsnelheid teruggebracht van zeventig naar vijftig kilometer per uur. Snelheidsovertredingen op trajecten waar wegwerkzaamheden worden uitgevoerd, worden extra zwaar beboet. Vanwege deze werkzaamheden werden op 4 juli nieuwe snelheidsborden geplaatst. Maar de oude borden werden pas op 10 juli afgeplakt. Hierop kreeg het openbaar ministerie veel klachten. "We hebben de afgelopen tijd alles in kaart gebracht en na intern overleg heeft de officier van justitie dit besluit genomen", zegt Manon Hoiting van het OM.

Fietsendief gepakt door joint

WaSTeiL en Juusjuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Eindhovense fietsendief is tegen de lamp gelopen door het roken van een jointje. De 59-jarige man was even in een portiek in een parkeergarage in de Eindhovense binnenstad gaan staan. De rook die hij met zijn joint produceerde, zette het automatische brandalarm in werking.

De man merkte pas dat het alarm in werking was toen de brandweer op de plaats aankwam. De politie, die ook gewaarschuwd was, ontdekte dat de man een gestolen fiets bij zich had en hield de man aan.

Nader onderzoek naar beveiliging Fortuyn

PIM4EVER en vrot-vrot hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De beveiliging van Pim Fortuyn zal alsnog nader onderzocht worden. Waarschijnlijk stemt de Tweede Kamer vandaag voor een motie van LPF en VVD om ambtenaren van de AIVD en KLPD te horen.

De commissie-Van den Haak, die eerder de beveiliging van de vermoorde politicus onderzocht, heeft de twee ambtenaren niet gehoord. Vorige week eiste de LPF al, op beschuldigende toon, nader onderzoek. Toen kregen ze echter geen steun van de rest van de Kamer.

Volgens ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) is dit onderzoek alleen maar wenselijk omdat het geruchten kan tegengaan.

UEFA beraad over play-offs

De UEFA zal volgende week in Bratislava vergaderen over de opzet van de play-offs van half november. Onder meer Nederland zal de play-off gaan spelen.

Alle nummers twee uit de kwalificatiepoules kwalificeren zich voor deelname aan de play-offs. De vraag is nu hoe de tien landen gekoppeld worden. De UEFA overweegt landen te gaan plaatsen zodat deze elkaar niet kunnen treffen.

De wedstrijden worden gespeeld op 15/16 en 18/19 november. Naast Nederland is ook SloveniŽ al zeker van een play-off plaats. De overige acht plaatsen worden op de laatste speeldag van de kwalificatieronde (11 oktober) verdeeld.

Nieuwe Office 2003 al uitgelekt op internet

Hoewel de officiŽle lancering van de nieuwe Office-pakketten pas gepland staat voor 21 oktober 2003, is de definitieve versie van het zakelijke softwarepakket van Microsoft 2003 al uitgelekt op internet. Volgens de website ExtremeXP.net doken de bestanden vannacht op in een IRC-chatkanaal.

De website meldt dat 'Office System Professional 2003' bestaat uit vijf cd's: een met alle gebruikelijke officeprogramma's zoals Access, Excel, Outlook en Word, en daarnaast aparte schijfjes voor Frontpage 2003, Visio 2003 Professional, Project 2003 Professional en OneNote 2003.

Op ExtremeXP.net staan een aantal screenshots van de belangrijkste programma's. Deze kunnen jullie hier vinden.

Microsoft gaat virusupdates via Aldi aanbieden

Het softwarebedrijf Microsoft is in Duitsland van plan CD-ROM's met updates te verspreiden via de supermarktketens zoals Aldi en Lidl, om computers te beschermen tegen virussen en wormen te beschermen. Dat kondigde de baas van Microsoft Duitsland, JŁrgen Gallmann, in het tijdschrift Wirtschaftswoche aan. Aldi en Lidl verkopen in Duitsland jaarlijks vele duizenden computers met Microsoft software.

Het gratis beschikbaar stellen van de beveiligingscd's is volgens Gallmann bedoeld om de impact van de Blaster- en Sobig-epidemiŽn te verminderen.

Het is nog niet bekend of de gratis virusupdate-cd's ook in ons land via Aldi en Lidl zullen worden verspreid. De woordvoerder van Microsoft Nederland kon dit donderdag nog niet zeggen.

Jongen (17) doodgestoken in Amsterdam

Amsterdam19, Enzyme-x, rival en Oxxie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is een 17-jarige jongen om het leven gekomen bij een steekpartij in Amsterdam Zuidoost. De jongen is in een woning in de Albert Camuslaan aan zijn verwondingen overleden.

Inmiddels is er een 19-jarige man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorval. De politie denkt dat het slachtoffer rond acht uur 's avonds betrokken was bij een ruzie met een aantal mannen op straat. Uiteindelijk ontaardde de ruzie in geweld, en werd de jongen neergestoken. Hij kon nog net aanbellen bij een woning, waar hij kort daarna overleed.

Hockey: Uitslag Nederland-Duitsland

De Nederlandse dames hebben in Barcelona de finale van het EK bereikt. Ze waren in de halve finale met 5-1 te sterk voor Duitsland.

Fatima Moreira de MeloNederland stond al binnen twee minuten op 1-0 voor door een treffer van Fatima Moreira de Melo (foto). De Duitse ploeg maakte echter in vijf minuten alweer gelijk via Rinne (1-1). De Nederlandse ploeg maakte het spel en Duitsland kreeg vervolgens geen kans meer. Via Macha van der Vaart en Kim Lammers stond Oranje bij de rust al comfortabel voor (3-1). Ageeth Boomgaardt kon het zich zelfs permitteren een strafbal te missen.

Na de rust was het andermaal Duitsland dat er niet aan te pas kwam. Via Minke Booij en Mijntje Donners kwam de 5-1 eindstand op het bord. Booij was de enige die vandaag uit de strafcorner wist te scoren, vanouds een sterk punt van Nederland. Vandaag was ťťn op de tien raak.

In de finale zal Oranje het gaan opnemen tegen de winnaar van het duel Engeland-Spanje. De Nederlandse heren spelen later vandaag in de halve finale tegen Spanje.

Kabinet gaat fors bezuinigen op sport

Vandaag is bekend geworden dat het kabinet achttien miljoen euro gaat bezuinigen op de budgetten voor sport. Hiermee wordt het budget met 25 procent gereduceerd. De sportkoepel NOCNSF zegt verbijsterd te zijn, omdat de maatregel haaks staat op het hoofdlijnenakkoord. Daarin wordt gesproken over de grote maatschappelijke betekenis van de sport.

NOCNSF concludeert de voorgenomen bezuiniging uit de voorinformatie van prinsjesdag. Daaruit blijkt dat het rijk zeker de instellingssubsidies afschaft voor het algemeen functioneren van sportbonden.

De sportkoepel wijst erop dat 2004 een olympisch jaar is en het Europees Jaar voor de Opvoeding door Sport. Ze vindt daarom dat het kabinet van het voornemen moet afzien.

River, bedankt voor je bijdrage!

Balkenende: geklaag over de overheid kan minder

Nederlanders moeten vaker in de spiegel kijken voordat ze gaan klagen over de overheid of over anderen. Die mening is premier Balkenende toegedaan.

Balkenende publiceerde tijdens een congres over waarden en normen de resultaten van een onderzoek van het Rijk daarover. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen in het dagelijks leven een groot gebrek aan vertrouwen in, of zelfs angst voor anderen ervaren. De mensen die aan het onderzoek deelnamen zien voor zichzelf geen rol bij het verbeteren van de omgangsvormen weggelegd.

Balkenende: "Wat me opvalt is dat mensen vaak het gedrag van Šnderen als onwenselijk ervaren. Feilloos weten we de splinters in het oog van de buurman aan te wijzen. De hand in eigen boezem steken komt veel minder voor."

Om de vervelende gevolgen van hun vrijheid op te lossen kijken Nederlanders te snel naar de overheid. Balkenende vindt dat de burgers best eens vaker in de spiegel kunnen kijken. De premier voegt er wel aan toe dat de overheid een taak heeft bij het verbeteren van de omgangsvormen. "Maar het zijn mensen zelf die het verschil maken tussen een kille maatschappij en een betrokken samenleving.''

Apothekers geven geen merkmedicijnen

Sinds apothekers een deel van de bonus die zij krijgen bij de inkoop van medicijnen moeten afstaan, verkopen sommige geen merkmedicijnen meer. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De apothekers vervangen die door goedkopere merkloze alternatieven, die vaak een iets andere werking hebben.

PatiŽntenverenigingen en het ministerie van Volksgezondheid krijgen veel klachten over de handelswijze van de apothekers. Het is nog niet duidelijk hoeveel apothekers andere medicijnen geven dan zijn voorgeschreven. Vooral bij chronisch zieken die al jaren dezelfde medicijnen gebruiken, kunnen daardoor gezondheidsproblemen ontstaan.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zegt meteen contact te zullen opnemen met de vereniging van apothekers, KNMP. Volgens zijn woordvoerster gaat het om een ontoelaatbare situatie.

SBS6 trekt record aantal kijkers met voetbal

SBS6 heeft gisteren dankzij de interland TsjechiŽ - Nederland een record aantal kijkers gehad van ongeveer 4,7 miljoen. Sinds de oprichting in 1995 trok de zender nog nooit zoveel kijkers. Dat liet de commerciŽle zender vandaag weten.

Gemiddeld keken er bijna vier miljoen mensen naar de wedstrijd die door Nederland met 3-1 verloren werd. SBS6 zendt in november ook de play-offs uit die Nederland moet spelen omdat het in de poule als tweede eindigde.

Oranje boekt record

Elk nadeel heb z'n voordeel (naar Cruijff), Nederland sloot gister een reeks van 17 ongeslagen wedstrijden af, een record!

Al vanaf de nederlaag tegen Ierland op 1 september 2001 had het Nederlands Elftal niet meer verloren. Destijds werd het 1-0 en kon Oranje de koffers voor Japan laten staan waar ze stonden.

Gister trof het in TsjechiŽ een gelijkwaardige tegenstander, dat ook reeds lange tijd ongeslagen was en dat bovendien bleef (3-1). Voor bondscoach Dick Advocaat was het de eerste nederlaag sinds diens hernieuwd intreden. Van de 15 duels onder zijn leiding won Oranje er tien en speelde het er vier gelijk.

Kleuters zitten tien dagen bij dode moeder

robh had ons op de chat het volgende te melden:

In het Franse Saint-Hilaire, niet ver van de Belgische grens, zijn twee meisjes van drie en vijf jaar oud naast het dode lichaam van hun 38-jarige moeder gevonden. De twee kinderen liepen erg verwaarloosd rond. Ze hadden zich in leven gehouden met koekjes en leidingwater. De moeder bleek later al ruim 10 dagen dood te zijn.

Na ruim 10 dagen merkte de postbode op, dat de post sinds eind augustus niet meer uit de brievenbus was gehaald. Zij meldde dit op het gemeentehuis. Uiteindelijk kon zij de moeder van de vrouw bereiken. Die alarmeerde de gemeentesecretaris en de hulpdiensten. De vrouw is waarschijnlijk overleden aan een hartaanval.

Het vreemde is dat de kinderen zelf niet naar buiten konden omdat de deuren op slot zaten. De luiken voor de ramen waren ook dicht. Ook de school van ťťn van de kinderen had niets opgemerkt, terwijl het notabene het begin van het schooljaar was. De kinderen verkeren in zo'n slechte toestand dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Rapport pleit adviseur Blair vrij

De Britse regering heeft de informatie over het Iraakse wapenprogramma niet aangedikt om een oorlog in Irak te rechtvaardigen, stelt een commissie die de zaak heeft onderzocht. Daarmee pleit de parlementscommissie premier Blairs media-adviseur Alastair Campbell vrij, die vanwege de kwestie opstapte.

De Britse minister Hoon van Defensie heeft zich "niet behulpzaam en mogelijk misleidend opgesteld tegenover het parlement". Binnen zijn ministerie werd getwijfeld aan de Britse claim dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon inzetten. Hoon verzweeg die twijfels. De commissie zei verontrust te zijn dat Hoon twee brieven van bezorgde Defensie-medewerkers tijdens de verhoren niet had overlegd.

Rookverbod horeca van de baan

Dreammaster, JWvW, Movinghead, The_Wicked_Witch hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wettelijke maatregel die roken verbiedt in cafťs, restaurants en discotheken, is zo goed als zeker van de baan. De wet zou in 2005 ingaan, maar Minister Hoogervorst van Volkgezondheid heeft hier vanaf gezien na grote weerstand van de horeca. Een verbod zou leiden tot een verlies van 40.000 banen.

Wel zegt Hoogervorst dat de horeca zelf maatregelen moet nemen om het roken te ontmoedigen, zoals het creŽren van rookvrije ruimtes. Tevens moet de horeca nog dit jaar een stappenplan opstellen, waarin concrete maatregelen staan om niet-rokers te vrijwaren van sigarettenrook als ze uitgaan.

Etherpiraat stoorde Vliegveld Eelde

De luchtverkeersleiding van Vliegveld Eelde had al een tijdje last van een stoorzender. Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische zaken ging daarop op zoek naar de boosdoener. En afgelopen zaterdag werd deze dan gevonden. Een illegale zender uit Haulerwijk verstoorde de communicatie op het vliegveld.

De muziek van de piraat was te horen op de frequenties van het vliegveld. Daarop meldde de luchtverkeersleiding de storing. Met assistentie van politie werd afgelopen zaterdag alle zendapparatuur bij de desbetreffende illegale zender in beslag genomen. Niet alleen stoorde deze zender vanwege zijn extreem hoge vermogen, maar ook zorgde de zender voor problemen, vanwege de kwaliteit van de apparatuur.

De zender kan nu een boete van 1100 euro krijgen. Naast deze boete wordt tevens een bestuursrechtelijke last onder dwangsom opgelegd door Agentschap Telecom. Dit houdt in dat bij een herhaling van de overtreding, er een bedrag van 2250 euro dient te worden betaald per geconstateerde overtreding, per week.

Kabinet IsraŽl wil knoop doorhakken

Eenheden van het IsraŽlische leger hebben posities ingenomen bij het hoofdkwartier van de Palestijnse president Arafat in Ramallah. De Palestijnse leider zit al meer dan een jaar opgesloten in zijn hoofdkwartier.

Binnen de IsraŽlische regering gaan steeds meer stemmen op om Arafat te verbannen. Minister van Buitenlandse Zaken Shalom zei vanochtend in een interview met de IsraŽlische radio dat een meerderheid van het kabinet voor de verbanning van de Palestijnse leider is, als daar nu over zou worden gestemd. IsraŽl en de Verenigde Staten wijzen Arafat aan als verantwoordelijke voor het Palestijnse geweld.

Premier Sharon kwam vanmorgen vervroegd terug van een bezoek aan India, vanwege de aanslagen.

Groei economie Nederland kleinste EU

Nederland had in 2002 de laagste economische groei van alle EU-landen. Nederland behoorde, ondanks de tegenvallende groei van 0,2 procent, wel tot de welvarendste landen van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van een persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De arbeidsproductiviteit groeide in 2002 voor het tweede achtereenvolgende jaar niet. Dat is in Nederland nog nooit eerder voorgekomen, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat geen structureel probleem.

Het bruto binnenlandse product (bbp) per hoofd van de bevolking lag in 2002 in Nederland dertien procent boven het Europese gemiddelde. Luxemburg is het meest welvarende land in de Europese Unie. Daar is het bbp per hoofd van de bevolking twee maal zo groot als het gemiddelde. Nederland staat op een vierde plaats, na Denemarken en Ierland en Luxemburg.

Hier is het document van het CBS te lezen, voor de liefhebbers.

Brand verwoest xtc-laboratorium in Maasbree

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een oude varkensstal in het Limburgse Maasbree is gisteren door brand verwoest. De brand brak rond 19:15 uit. Doordat het vuur zeer fel door bleef branden vermoedt de brandweer dat in de stal een xtc-laboratorium was gevestigd. "We denken dat dat komt door stoffen die gebruikt zijn voor de productie van xtc", zegt een woordvoerder. Zekerheid hierover kon hij nog niet geven. Daarvoor is eerst politieonderzoek nodig.

Vijf brandweerkorpsen uit de regio Venlo hielpen bij het blussen van de brand. Rond 22:30 uur kon het sein 'brand meester' gegeven worden. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Het opruimen van de asbestdeeltjes gaat zeker nog een dag duren. "Tot het asbest is opgeruimd kunnen wij niks doen", zegt een woordvoerster van de politie.

De brandweer had grote moeite om het vuur te doven. Dat lukte pas toen de brandweer het hele gebouw onder een dikke laag schuim had gelegd. Uit metingen is komen vast te staan dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid, aldus de woordvoerder van de brandweer.

Zeer grote brand in centrum Purmerend

bumberklevers en Gurb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Wereldwinkel, een hobbyzaak en een dumpzaak voor legerartikelen in het centrum van Purmerend aan de Beemsterburgwal zijn afgelopen nacht door brand verwoest. De grote brand brak rond 01:00 uur uit in de Wereldwinkel en sloeg over naar de andere panden.

Ongeveer honderd brandweerlieden werden ingezet om de brand te blussen. Nog een onbekend aantal bewoners van omliggende woningen is ontruimd. Even voor half zes kon het sein 'brand meester' gegeven worden.

Over de oorzaak kon de politie nog niets zeggen. De brand verspreidde zich zo snel omdat de panden oud zijn en dicht op elkaar staan.

Amerikanen herdenken aanslagen

Gurb en De_Warme_Bakker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten worden vandaag de aanslagen van 11 september 2001 herdacht, die 3021 mensen het leven kostten. Twee jaar na de terroristische aanslagen is de angst onder Amerikanen nog niet weggeŽbd. Uit een deze week gehouden enquÍte blijkt dat tweederde van de Newyorkers bang is voor een nieuwe aanslag op de stad.

Centraal bij de herdenking in New York staat Ground Zero, waar de twee torens van het World Trade Center stonden die werden verwoest door de aanslagen. Op Ground Zero zal om 8.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd) en 9.03 (15.03), de tijdstippen waarop de twee vliegtuigen in de Twin Towers crashten, een minuut stilte worden gehouden. Ook om 9.59 uur (15.59) en 10.29 (16.29) wordt een minuut stilte in acht gehouden, omdat op die tijden de torens instortten. Vlak daarop kwam een derde vliegtuig neer op het Pentagon in Washington. Een vierde toestel stortte neer in Pennsylvania.

De namen van de 2792 mensen die omkwamen door de aanslag op het WTC worden voorgelezen. Familieleden van de slachtoffers in New York drongen er woensdag bij de autoriteiten op aan Ground Zero als gewijde plaats aan te wijzen.

President Bush begint 11 september met een herdenkingsdienst in een kerk vlak bij het Witte Huis en houdt een moment stilte op het grasveld voor de ambtswoning om 08.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd).

Later op de dag bezoekt de president militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog tegen het terrorisme, waartoe hij onder meer de militaire acties in Afghanistan en Irak rekent.

Zweedse minister overleden na messteken

Odiebla en RonBacardi stuurden ons herschreven berichten over het onderstaande onderwerp. Hartelijk dank hiervoor. Maar ook logray, stroop, Quartz, Moehaha, Petra76, snakehunter, Roel's Weblog, Bennnn, dampo, DJ Wout, Woe, pascal, dennisdotcom, speedfreaxs, Devilsnight83, Akker, vosss, C0ns01e-B0y, sw, germy, aemkei, germy, `įļpassieļįī, Henk en Snoerkies allemaal bedankt voor het melden via de newssubmit!

De 46 jarige Zweedse minister van buitenlandse zaken, Anna Lindh, is bezweken aan haar verwondingen. Lindh liep deze gisteren op bij een steekpartij in het warenhuis Nordiska Kompaniet in de Zweedse hoofdstad.

Lindh was een vurig voorstander van de invoering van de euro, waarover binnenkort een referendum in Zweden zal worden gehouden. Het is niet bekend of het motief van de voortvluchtige dader verband houdt met dit referendum.

Premier Persson heeft laten weten dat Lindh kort voor half zes Zweedse tijd is overleden. "Het voelt vreemd en is moeilijk te begrijpen", aldus Persson. "Dit is een ongehoorde tragedie voor haar familie en voor heel Zweden."

De premier heeft gezegd dat het kabinet vandaag beslist of de volksraadpleging doorgaat. In ieder geval zijn alle campagne-activiteiten van de euro-voorstanders voorlopig afgelast. Lindh zou zelf vanavond meedoen aan een televisiedebat.

Sponsorperikelen bij Jordan

Na het vertrek van DHL en Danzas lijkt ook Damovo weg te willen bij Jordan. Er is echter ook goed nieuws te melden.

Na de komst van een nieuwe baas bij Damovo wil het bedrijf bezuinigen op de sportuitgaven en het bedrijf porbeert daarom onder hun drie-jarig contract met Jordan uit te komen. Eddie Jordan zal er echter alles aan doen om de geldschieter aan haar verplichtingen te laten voldoen want geld is er momenteel zeker niet in overvloede bij Jordan.

Eddie Jordan is momenteel nog steeds in onderhandeling met Mercedes om voor volgend jaar een goedkopere motor te krijgen dan de huidige Cosworth. Een overstap zal het team waarschijnlijk 7 miljoen dollar besparen.

Het goede nieuws is dat er onlangs een deal is gesloten met Direct Sports Leisurewear. Het bedrijf neemt de merchandising in handen voor Jordan.

Ferguson niet naar Chelsea

Sir Alex Ferguson is benaderd door Chelsea om daar het gloednieuwe elftal te coachen.

De Russische miljardair Roman Abramovitsj kocht eerst voor 162 miljoen euro aan nieuwe spelers voor zijn club. Daarnaast kwam Peter Kenyon, algemeen directeur van Manchester United, deze week over naar de Londense club. Nu maakte The Manchester Evening News bekend dat Abramovitsj ook op Alex Ferguson jaagde.

Ferguson noemde een eventueel vertrek van hem catastrofaal voor Manchester. "'Mijn hele leven is Manchester United. Als je bij deze club aan de slag gaat als manager dan raak je verweven met de club."

De positie van de huidige trainer, Claudio Ranieri, lijkt hiermee aan een zijden draadje te hangen. Nu Fergunson niet overkomt naar Stamford Bridge zal de Italiaan nog even kunnen blijven zitten, maar de namen Sven-GŲran Eriksson en Fabio Capello worden nu genoemd als eventuele opvolgers die hoog op het lijstje van Abramovitsj staan.

Tegemoetkoming zorgkosten voor minima

Mensen met een zeer laag inkomen krijgen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid vanaf volgend jaar een extra tegemoetkoming, om de toenemende lasten voor de zorg deels te kunnen betalen.

De minister heeft een budget voor de nieuwe regeling in 2004 van 89 miljoen euro. Dat zal in 2007 een bedrag van 104 miljoen euro zijn. De plannen zijn nu al uitgelekt, maar worden pas officieel op Prinsjesdag bekend gemaakt.

De nieuwe regeling is bedoeld voor mensen die niet kunnen profiteren van de al bestaande belastingaftrek voor chronisch zieken, omdat zij vanwege hun lage inkomen geen aangifte hoeven te doen en dus geen aftrekposten hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld getrouwde aow'ers met een laag pensioen.

NIPO: 50% bang voor toename moslims

Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking ziet het groeiend aantal moslims in Nederland met meer of mindere angst tegemoet, zo blijkt uit cijfers van het Nipo. Het onderzoeksbureau hield een enquÍte in opdracht van het tv-programma Twee Vandaag.

In totaal werden 1084 mensen ondervraagd. Van hen gaf 51% aan op de een of andere manier angstig te zijn, 23% heeft echter helemaal geen angst.

Van de ondervraagden toonde een groot deel zich negatief over de inspanningen van moslims om te integreren in de Nederlandse samenleving. Maar liefst 82% is van mening dat moslims onvoldoende doen om te integreren. Vorig jaar was dat percentage ongeveer even groot.

Enkele andere cijfers:

68% vindt het niet goed dat moslims hun eigen islamitische scholen kunnen oprichten in Nederland, tegen 16% die daar wel voorstander van is.

71% vindt dat moslims buitenshuis Nederlands moeten praten, 19% maakt zich daar niet druk over.

58% van de moslims vindt niet dat de westerse cultuur over het algemeen een slechte invloed op hen uitoefent; 25% vindt van wel.

-
Resultaten van de enquÍte staan hier vermeld.

Duitsland houdt neo-nazi's met springstof aan

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In MŁnchen heeft de Duitse politie naar eigen zeggen, middels de arrestatie van vier personen, een aanslag voorkomen van neo-nazi's. Bij hen werd 1,7 kilo springstof in beslag genomen.

In eerste instantie werden zes man aangehouden, maar twee daarvan werden al snel vrijgelaten. De overige vier zijn verbonden aan het ultrarechtse groepje 'Kameradschaft SŁd'. Het is onbekend waar en wanneer de vier van plan waren toe te slaan.

Aanhouding in zaak vermoord Turks meisje

In de zaak van het 8 jaar geleden op gruwelijke wijze vermoorde Turkse meisje Kumral Bagci uit Den Haag, is een mogelijke dader aangehouden. Het 7-jarige kind werd op 23 juni 1995 in Scheveningen, in delen aangetroffen in een plastic tas. Onderzoek maakte duidelijk dat het meisje was gewurgd en daarna in stukken was gesneden.

Onlangs werd het onderzoek heropend door de Haagse politie en het Landelijk Team Kindermoorden. Dat leverde dankzij vernieuwde technieken, nieuw sporenmateriaal op, waarmee de recherche de vermoedelijke dader van de moord heeft kunnen achterhalen.

Dinsdag is een verdachte aangehouden. In de Schilderswijk en de Transvaalwijk in Den Haag zijn twee huiszoekingen verricht. Onbekend is of de verdachte bekend heeft, maar de politie zegt zoveel bewijs te hebben dat ze de zaak als opgelost beschouwt.

-
Meer info over deze zaak staat op de site van Peter R. De Vries.

Turkije geeft veel geld voor F1 uit

Turkije, dat vanaf 2005 op de kalender wordt opgenomen, geeft hier $100 miljoen aan uit. Het project was het gevolg van het vorige maand getekende contract dat de Formule 1 vanaf 2005 voor zeven jaar naar nog te bouwen circuit laat komen.

De Turkse regering zal de kosten voor de Grands Prix betalen, dat wordt op $13,5 miljoen geschat. Ook wordt de baan op staatsgrond gebouwd. Dat zal vlakbij Istanbul zijn, aan de Aziatische kant. Daar is recentelijk ook een vliegveld gebouwd. De bouwkosten worden op $60 miljoen geschat.

Volgens Ecclestone wordt er al 10 jaar aan gewerkt om de Formule 1 naar Turkije te halen. Hij verwacht dat het ook een positieve bijdrage voor het toerisme geeft. De Turkse premier Tayyip Erdogan verwacht door de Grand Prix zo'n drie miljoen extra toeristen.

De keuze voor Istanbul heeft te maken met de goede bereikbaarheid, deze zou beter zijn dan van sommige andere Europese circuits. In het algemeen zit er 2 weken tussen opeenvolgende races. Voor het opbouwen en afbreken van noodzakelijke apparatuur is vaak ongeveer drie dagen nodig.

Uitslagen EK kwalificatie

Vanavond werd een volledig programma afgewerkt in de kwalificatiestrijd voor het EK 2004 in portugal, hieronder volgen enkele uitslagen en de beslissingen die er uit voortkomen.

Geplaatst: Bulgarije, Frankrijk, TsjechiŽ, Zweden
Play-off: Nederland, SloveniŽ

In Groep 1 werden de zaken vanavond reeds beslist. Frankrijk won met 0-2 van SloveniŽ en mag de koffers voor Portugal gaan pakken. SloveniŽ is ondanks de nederlaag reeds zeker van een play-off daar Israel zich met een 2-2 gelijkspel blameerde tegen Malta. Israel stond tot een kwartier voor tijd nog achter.

In groep 2 is de strijd nog open. Denemarken kwam in de vijfde minuut van de blessuretijd naast RoemeniŽ, dat voordien grote kansen had laten liggen (2-2). BosniŽ Hercegovina kan de Denen op de laatste speeldag middels winst in het onderlinge duel nog tot een play-off veroordelen. Ook Noorwegen is nog niet uitgeschakeld.

In groep 4 plaatsten de Zweden zich voor Portugal dankzij de 0-2 zege in Polen. Letland, Hongarije en Polen vechten om de play-off plaats.

Duitsland versloeg in Dortmund het Schotland van Berti Vogt met 2-1. Dankzij de zege hebben de Duitsers in het laatste duel tegen IJsland voor plaatsing voldoende aan een gelijkspel. IJsland dient dat duel echter te winnen, anders kan Schotland langszij komen. Als IJsland de wedstrijd wint dan is Duitsland veroordeeld tot een play-off.

Spanje heeft in groep 6 door te winnen van de Oekraine een lastige horde genomen (2-1). Spanje staat nu een punt achter op Griekenland dat op de laatste speeldag hekkesluiter Noord-Ierland ontvangt. De plaats in de play-off is voor de Spanjaarden in ieder geval veilig gesteld.

In groep 7 zal Turkije-Engeland de beslissing gaan brengen. Engeland verspilde vanavond geen moeite aan Liechtenstein (2-0) en dient daardoor in Turkije minimaal gelijk te spelen voor directe plaatsing.

BelgiŽ hield zich dankzij een 2-1 thuiszege op KroatiŽ in de race voor een play-off plaats. Bulgarije verzekerde zich in poule 8 van plaatsing voor het EK door met 3-0 in Andorra te winnen.

In groep 9 heeft ItaliŽ de eerste plaats in handen dankzij het gelijke spel in ServiŽ (1-1). Spits Kezman speelde een helft mee bij de Joegoslaven. Inzaghi was trefzeker voor de Italianen. Wales -een punt achter de Italianen- lijkt op de slotdag de play-off plaats te gaan pakken.

Dankzij een 4-1 zege op Zwitserland heeft Rusland groep 10 opengebroken. Zwitserland leidt met een punt voorsprong op Rusland en Ierland. Op de laatste speeldag ontvangt Zwitserland Ierland en Rusland GeorgiŽ.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.