Slowakije voert omstreden taalwet in

Slowakije heeft sinds vandaag een omstreden taalwet, ondanks protesten van de Hongaarse minderheid in het land en van buurland Hongarije. Wie in openbare instellingen in verscheidene gemeenten een minderheidstaal spreekt kan een boete krijgen van maximaal 5000 euro.

De maatregel is in Hongarije in het verkeerde keelgat geschoten. Hongaren denken dat de wet is gericht tegen de meer dan een half miljoen etnische Hongaren in Slowakije. Vandaag werd er voor de Slowaakse ambassade in Boedapest gedemonstreerd tegen de taalwet. Het gebouw was vorige week doelwit van brandbommen. Een Slowaaks cultureel instituut in Boedapest kreeg gisteren een pakket met de tekst 'voorzichtig bom'. Volgens de politie was het een onschuldig pakketje. Ook in de Slowaakse stad Dunajska Streda, waar veel etnische Hongaren wonen, werden vandaag protesten tegen de taalwet gemeld.

Hongarije wil dat de premiers van de beide landen in september met elkaar praten over de wet. De Slowaakse ambassadeur in Boedapest, Peter Weiss, zegt de kritiek echter niet te begrijpen. Volgens de gezant voldoet de taalwet aan "internationale normen".

De wet heeft de diplomatieke relaties tussen Hongarije en Slowakije verder verslechterd. Bratislava sloot vorige maand zelfs de grens voor de Hongaarse president László Sólyom.