SP: weg met wachtgeld voor politici

De SP wil af van de luxe regelingen voor ex-politici. De partij komt vandaag met een initiatiefwet die regelt dat oud-Kamerleden en ministers gewoon de werkloosheidswet in gaan als zij afzwaaien, meldt De Telegraaf.

Dat heeft als gevolg dat hun uitkeringen fors omlaag gaan, werkloze politici verplicht worden elke week te solliciteren en passend werk moeten accepteren. Net als gewone burgers dus eigenlijk. De initiatiefwet wordt woensdag naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Nu geldt nog een wachtgeldregeling van zes jaar. Oud-politici hoeven in de tussentijd geen passende arbeid te accepteren en mochten ze toch een baan vinden en minder verdienen, dan wordt hun salaris grotendeels aangevuld.

Belachelijk, vindt SP'er Ronald van Raak. 'Ik kan en wil niet uitleggen dat we uitzonderingen maken voor onszelf.’

‘Politici horen bij de best betaalde mensen in de samenleving. Ze hebben vaak een goede opleiding, veel werkervaring en een mooi sociaal netwerk. Als politici niet aan het werk komen, hoe kunnen we dat dan vragen aan een 50-jarige werkloze bouwvakker?’

In de eerste zes maanden van dit jaar is meer dan 2 miljoen euro wachtgeld betaald aan ruim zeventig oud-bewindslieden en Kamerleden.

Overigens heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken al enkele versoberingen aangekondigd. Zo wordt de duur van het wachtgeld terug geschroefd naar vier jaar en komt er een aangepaste sollicitatieplicht. Dat gaat de SP niet ver genoeg.

Bovendien: alleen nieuwe politici gaan onder de nieuwe regeling vallen, zittende Kamerleden en ministers dus niet. ‘Dat is dus weer een wet die niet voor onszelf geldt’, aldus Van Raak.


SP: weg met wachtgeld voor politici  (foto: DAG)