FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 juli 2009

Uitslag Sporting Portugal - FC Twente

FC Twente heeft zijn eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League met 0-0 gelijkgespeeld tegen Sporting Portugal. De return is volgende week dinsdag.

De ploeg uit Enschede begon goed aan de wedstrijd en nam direct het initiatief. Het kreeg ook direct kansen, onder meer via nieuweling Ruiz en een vrije trap van Perez, maar tot doelpunten kwam het niet. Een foutje van Perez leidde tot de ommekeer in de wedstrijd. Door balverlies van de Deen kon Postiga alleen doorlopen, waarna hij door Boschker onderuit werd gehaald. Dit betekende rood voor Boschker en een penalty. Die werd echter gekeerd door de ingevallen doelman Michailov.

Twente zag zich hierna gedwongen zich te concentreren op het verdedigen, maar gaf daarin nauwelijks kansen weg. Voor rust kwamen de Portugezen niet verder dan een dwarrelbal van Silva op de lat. Ook in de tweede helft bleef dit beeld. Het was zelfs Twente dat nog de beste kansen kreeg. Op een schot van Janssen volgde een moeizame redding van Patrício. In de blessuretijd kreeg N'Kufo nog de beste kans van de wedstrijd, maar zijn schot belandde in het zijnet.

Karakteristieken

Sporting Portugal – FC Twente 0-0

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Felix Brych (Dui)
Stadion: Estádio José Alvalade

Gele kaart: Veloso (Sporting Portugal)
Rode kaart: 24' Boschker (FC Twente)
Bijz: 27' Moutinho mist penalty

Opstellingen

Sporting Portugal: Patrício, Caneira (Bruno Pereirinha/57), Carriço, Anderson Polga, Silva, Fernández, Moutinho, Vukcevic (Djalo/69), Veloso, Hélder, Liedson

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wisgerhof, Rajkovic, Brama, Perez (Michailov/26), Janssen, Stoch, N'Kufo, Ruiz (Rukavytsya/61)

Ford blijft in WRC-kampioenschap

Ford heeft bevestigd dat ook volgend seizoen in het World Rally Championship uit zal gaan komen. Het Amerikaanse merk maakte deze beslissing vandaag bekend in Jyväskylä waar komend weekend de rally van Finland gehouden zal gaan worden.

Teambaas van M-Sport dat de Ford-auto's in het WRC runt Malcolm Wilson is blij met deze beslissing: "Ik ben verheugd dat we onze samenwerking met Ford voort kunnen zetten. Deze aankondiging bevestigt het vertrouwen in M-Sport en toont het belang van de WRC voor Ford."

"We hebben een jonge en dynamische line-up van de rijders welke meer ervaring op doet en volwassener wordt. De Focus RS WRC heeft haar snelheid, kracht en betrouwbaarheid gedurende de jaren al getoond. We werken in Dovenby Hall samen met Ford aan de Fiesta S2000 om deze in 2011 klaar te hebben voor het gevecht met onze rivalen."

"We doen niet voor ons plezier mee, maar we gaan voor de titels en daar doen we alles aan. In 2010 en 2011 verwachten we dat Ford alom aanwezig blijft in de WRC met zowel het fabrieksteam als via onze klanten."

Verwacht wordt dat Citroën binnenkort een soortgelijke mededeling komt.

Uitslagen 3e voorronde CL 29 juli

Vandaag werden er elf duels gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Salzburg (AUT) - NK Dinamo Zagreb (CRO) 1-1
45’ Zickler 1-0
63’ Mand¸ukić 1-1
90+4' Mand¸ukić (Dinamo/2xg)

Sporting Clube de Portugal (POR) - FC Twente (NED) 0-0
24' Boschker (Twente)

FK Ventspils (LVA) - FC BATE Borisov (BLR) 1-0
64' Chirkin 1-0

FC Levadia Tallinn (EST) - Debreceni VSC (HUN) 0-1
70' Leandro 0-1

FC Shakhtar Donetsk (UKR) - FC Timişoara (ROU) 2-2
20' Bucur 0-1
60' Gladkiy 1-1
80' Bucur 1-2
86' Fernandinho 2-2

FC Sheriff (MOL) - SK Slavia Praha (CZE) 0-0

APOEL FC (CYP) - FK Partizan (SRB) 2-0
49' Mirosavljević 1-0
85' Zewlakow 2-0

¦K Slovan Bratislava (SVK) - Olympiacos CFP (GRE) 0-2
2' Papadopoulos 0-1
21' Leonardo

FC Zürich (SUI) - NK Maribor (SVN) 2-3
4' Vonlanthen 1-0
12' Marcos 1-1
22' Marcos 1-2
29' Hassli 2-2
50' Pavlovic 2-3

FC København (DEN) - Stabæk IF (NOR) 3-1
11' Grønkjær 1-0
41' Santin 2-0
58' Pálmason 2-1
80' Santin 3-1 (pen.)

Celtic FC (SCO) - FC Dinamo Moskva (RUS) 0-1
7' Kokorin 0-1

De returns zullen op 4 en 5 augustus gespeeld worden.

Politie krijgt driewieler

Agenten van het politiekorps Midden- en West-Brabant krijgen een driewieler. Het gaat hier om een Piaggio MP3 LT, een motor met drie wielen, die bestuurd mag worden door iedereen die een autorijbewijs bezit.

Het voertuig is gespoten in politiekleuren en is voorzien van zwaailicht en sirene. De Italiaanse motor- en brommerimporteur Piaggio, waarvan het Benelux-hoofdkantoor in Oosterhout zit, levert het voertuig.

De eerste driewieler rijdt sinds gisteren rond in de omgeving van Roosendaal. Meerdere politiekorpsen gaan met het voertuig testen.

Het kan verkeren

Alsof elk moment een kamikaze-voetganger zich voor zijn wielen kan storten rijdt opa in een slakkengang. Hortend en stotend. Zo komt 'ie waarschijnlijk ook klaar.
Ik haal hem in, waarbij ik de kunst versta om onze zijspiegels vluchtig contact te laten maken. De oude baas schrikt hier zo erg van dat hij zijn stuur naar rechts gooit en onbedoeld in de berm een moedereend met vijf kuikentjes pureert.

Politie pakt holbewoner Veendam op

In het Borgerswold bij Veendam heeft de politie een holbewoner opgepakt. De verwarde man had een hol gegraven en ingericht om er te wonen. Er lagen persoonlijke spullen en de man sliep er. Ook lagen er blikken bier.

Agenten hebben de zwerver vervolgens overgedragen aan de Groningse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Lentis. De brandweer heeft het hol dichtgegooid. 

Met dank aan Jansen222 voor de submit.

Toyota ontkent vertrek uit Formule 1

Toyota heeft vandaag de geruchten ontkend dat het na BMW ook uit de Formule 1 zal stappen. Het Japanse merk heeft het nieuwe Concorde Agreement nog niet getekend en president John Howett is momenteel in Japan om met de hoogste bazen de strategie door te nemen.

Een woordvoerder van Toyota ontkent dat het merk zich terug zal trekken uit de Formule 1 en zei dat het in de komende dagen het Concorde Agreement zal gaan tekenen. "Dankzij de kostenreductie zullen we onze activiteiten in de Formule 1 voortzetten. Onze situatie blijft ongewijzigd."

Vice-President van Toyota Katsuaki Watanabe zei dat het Formule 1-avontuur Toyota veel opgeleverd heeft. "Ons initiële doel was om het image van het merk te verbeteren en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Beide doelen zijn bereikt, maar we zijn er nog niet in geslaagd om het bovenste treetje op het podium te bereiken. We hebben hard gewerkt in het reduceren van de kosten en we doen nog steeds ons best om ons doel te bereiken."

Koning Marokko verleent 25.000 mensen gratie

Koning Mohammed VI van Marokko heeft vandaag 24.865 gevangenen gratie verleend. Ook heeft hij 32 doodvonnissen omgezet in levenslange gevangenisstraffen.

De monarch deed dat ter gelegenheid van het Feest van de Troon morgen. De 45-jarige Mohammed volgde tien jaar geleden zijn overleden vader Hassan II op.

Marokkaanse koningen verlenen traditioneel elk jaar gratie aan honderden of zelfs duizenden onderdanen ter gelegenheid van het Feest van de Troon.

Mohammed heeft zich laten leiden door "humanitaire overwegingen", aldus de regering in Rabat. Onder de gedetineerden die vandaag gratie kregen, zijn 517 vrouwen die kinderen hebben of zwanger zijn.

In Marokko worden nog terdoodveroordelingen uitgesproken, maar sinds 1994 is niemand meer geëxecuteerd in het Noord-Afrikaanse land.

Koning Mohammed VI verleent gratie aan 25.000 gevangenen  (foto: ANP)

Olieprijs maakt forse val

De olieprijs is vandaag flink gedaald na een onverwachte stijging van de voorraden in de Verenigde Staten. Dat tekent de zwakke vraag naar olie.

Op de termijnmarkt in New York kostte een vat olie (van 159 liter) vandaag aan het eind van de Europese handel 63,30 dollar, een daling van bijna 4 dollar ofwel 6 procent. Dit jaar stond de olieprijs eind juni op het hoogste niveau. Een vat olie kostte toen 73 dollar.

[WK] Revanche Phelps op 200 vlinder

Michael Phelps heeft op het WK zwemmen de 200 meter vlinderslag gewonnen. De Amerikaan revancheert zich daarmee voor zijn nederlaag gisteren op de 200 meter vrije slag.

Phelps won de 200 meter vlinderslag met overmacht in een wereldrecord van 1.51,51. Het zilver ging naar de Pool Pavel Korzeniowski (1.53,23), de Japanner Takeshi Matsuda (1.53,32) werd derde.

Gisteren verloor Phelps de 200 meter vrije slag nog van de Duitser Paul Biederman.

Opnieuw incident snelheidsmeters Air France

Tijdens een vlucht van Air France tussen Rome en Parijs zijn de snelheidssensoren eerder deze maand kortstondig uitgevallen. Dat hebben piloten van de luchtvaartmaatschappij gisteren gemeld.

De sensoren verschaffen de piloten belangrijke informatie over snelheid, wind en richting. Defecte snelheidsmeters van fabrikant Thales waren volgens Frans onderzoek een van de oorzaken van de crash van een Airbus A330 begin juni, waarbij alle 228 inzittenden omkwamen.

Sinds 2008 zijn meermaals problemen geconstateerd met snelheidssensoren van de elektronicafabrikant. Het incident dat nu naar buiten is gebracht gebeurde 13 juni met een nieuw model, aldus Air France. Pilotenvakbond SNPL wil van de luchtvaartmaatschappij weten of het laatste incident, dat overigens slechts enkele seconden duurde, vergelijkbaar is met eerdere problemen. Mocht dat zo zijn, dan wil de bond dat de gehele Airbusvloot wordt voorzien van andere snelheidssensoren.


Opnieuw incident snelheidsmeters Air France  (foto: DAG)

IndyCars krijgen push-to-passsysteem

De IndyCar Series heeft push-to-pass geïntroduceerd om het racen aantrekkelijker te maken. Naast de al eerder bekend geworden aerodynamische updates moet het er voor zorgen dat auto's dichter bij elkaar kunnen rijden en dat inhalen gemakkelijker gemaakt wordt.

In samenwerking met Honda is het mogelijk gemaakt dat de coureurs gedurende korte tijd de motor meer toeren kunnen laten draaien en vijf tot twintig extra pk's tot hun beschikking hebben. In de komende race in Kentucy zullen dat twintig boosts zijn voor twaalf seconden elk. De hoeveelheid pk's die ze opleveren is afhankelijk van of de rijders brandstof aan het besparen zijn of niet.

"Je krijgt vijf pk extra als je rijk rijdt, omdat de motor dan al tegen het maximum aan zit. Je kunt tot twintig pk extra krijgen als je armer rijdt," zei de technisch directeur van de IndyCar Series Les Mactaggart.

Hamilton prijst werknemers McLaren

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft na zijn overwinning op de Hungaroring woensdag de fabriek van McLaren bezocht om de werknemers te bedanken voor hun inzet. Zij hebben er voor gezorgd dat MP4-24 in staat was om na alle problemen van eerder dit jaar weer een race te winnen.

"Dit is een erg lastig seizoen voor ons, maar zondag is al jullie tijd, moeite, energie en passie terugbetaald. Ik ben gekomen om jullie hiervoor te bedanken," zei Hamilton in Woking. "In het begin van het seizoen waren we nauwelijks competitief, maar de hoeveelheid werk die ieder van jullie er in heeft gestoken om het geluk te keren, is ongelofelijk."

"Ik heb het altijd al gezegd: Vodafone McLaren Mercedes is een team van winnaars. Het het meest geweldige aan dit team is de vechtlust: jullie geven nooit op. Op het moment dat ik in de auto stap weet ik dat alle inzet er voor zorgt dat we op dit punt zijn aanbeland. Daarom wil ik zelfs harder pushen om jullie terug te betalen."

Hamilton zei dat de overwinning in Hongarije het resultaat was van al het harde werken. "De winst op zondag was onze overwinning. Het werk dat jullie dit seizoen verzet hebben is echt ongelofelijk. Ik heb het hier nog nooit zo druk en productief gezien. Het resultaat in Hongarije liet zien dat er duidelijk licht is aan het einde van de tunnel en dat maakt het werk voor iedereen alleen naar meer bevredigend en makkelijker. Jullie zijn fantastisch en ik hoop dat jullie net zo trots op de overwinning zijn als ik dat ben."

Vrouwen gaan compleet uit de kleren voor Guitar Hero

RedOctane weet wel hoe ze mensen geïnteresseerd moeten krijgen voor Guitar Hero. Regel een viertal vrouwen die volledig uit te kleren gaan en beeld de namen van nummers uit Guitar Hero 5 af op hun ontblote lichamen. Voor de vrouwen is er ook goed nieuws, na een kleine twintig seconden komt er ook een man het filmpje inlopen en ook hij wil wel muziek op zijn lichaam afbeelden. We lezen verder de volgende nummers:

* “All the Pretty Faces” by The Killers
* “Looks that Kill” by Motley Crue
* “Steady as She Goes” by The Raconteurs
* “Smells like Teen Spirit” by Nirvana
* “Under Pressure” by Queen & David Bowie
* “Ring of Fire” by Johnny Cash
* “Wolf Like Me” by TV on the Radio
* “Kryptonite” by 3 Doors Down
* “The Rock Show” by Blink-182
* “Bleed American” by Jimmy Eat World
* “Sweating Bullets” by Megadeth
* "Sultans of Swing" by The Dire Straits
* "Plug in Baby" by Muse
* "Superstition" by Stevie Wonder
* "Brainstorm" by The Arctic Monkeys

Rode en blauwe PS3 controllers aangekondigd

Voor de PlayStation 3 zijn rode en blauwe controllers aangekondigd, tenminste voor de Verenigde Staten. Wij Europeanen zullen het nog met de zwarte controller moeten blijven doen, Sony maakte over een eventuele komst naar Europa niks bekend.

Deep Red en Metallic Blue werden, volgens Engadget, door Sony bevestigd en de controllers zullen in oktober in de Verenigde Staten verschijnen.

Ook liet Sony weten dat er voor Europa nog geen releasedatum is voor EyePet. "We hebben geen releasedatum bevestigd voor EyePet op dit moment, maar dat zullen we snel doen", zei een vertegenwoordiger. EyePet is een spel voor de PlayStation 3. Het spel maakt gebruik van de motion controller, de PlayStation Eye. In het spel moet je, zoals de naam al verklapt, een virtueel huisdier verzorgen.

Letter A ontbreekt in telefoongids

In de nieuwe Haagse telefoongids ontbreken de mensen van wie de familienaam begint met de letter A. In plaats van families als Aarts, Adriaans of Albers kan men in de gids de telefoonummers van inwoners van Delfgauw en De Lier vinden.

De oorzaak van de fout is nog niet bekend. De uitgever van de combinatie Telefoongids en Gouden Gids gaat dit uitzoeken. Personen die een foute gids hebben ontvangen kunnen een nieuwe opvragen.

Word welkom geheten in trailer Aliens vs Predator

Na Bruce uit Jaws zijn het wellicht de meest bekende filmmonsters: de Xenomorph en Predator. Jarenlang beangstigden ze los van elkaar het filmpubliek tot een stripschrijver besloot om deze twee eens samen te brengen en de mensheid er tussen in te plaatsen. Dit resulteerde weer in videogames en zelfs een tweetal films. Nu komt SEGA met een nieuwe game gebaseerd op deze twee legendes in Aliens vs Predator. Onderstaande trailer laat je zien wat je kan verwachten als je als marinier besluit tekeer te gaan. Kleine spoiler vooraf: je bent zwaar de lul.

Mocht je de trailer in hoge kwaliteit willen bekijken, dan kun je hier klikken.

Echt shoppen vanachter de pc

Slenteren door de Kalverstraat en in de etalages gluren terwijl je thuis achter je pc zit. Dat kan vanaf vandaag via een nieuwe dienst die Telefoongids & Gouden Gids aanbieden.

Vanuit huis via de pc winkelen kon al, nu komt daar met Winkelspotter.nl een nieuwe dimensie bij. Via de site kan je vanuit je luie stoel de winkelstraat bekijken, in de etalages kijken en de winkel binnengaan om de schappen af te speuren.

Vanaf eind deze maand moeten de belangrijkste winkelstraten van de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te bekijken zijn. In de toekomst volgen meer steden en straten. Winkeliers blijken ervoor te porren. "Van de winkels in de Kalverstraat bijvoorbeeld doet 60 procent mee", aldus een woordvoerster.

Later wordt de site uitgebreid met andere functies zodat consumenten gericht producten kunnen zoeken, vergelijken en kijken welke winkel het product heeft liggen. "We geven alleen geen exacte prijzen", zegt de woordvoerster.

Voor de Telefoongids & Gouden Gids ligt de nieuwe internetsite in het verlengde van de huidige activiteiten. "Bedrijven beter vindbaar maken."

Het butterfly effect in Eve Online

Eve Online is waarschijnlijk de MMO met het meeste drama dat de wijde wereld ingaat. Spelers die elkaar verraden, maanden werk dat verloren gaat en echt geld dat af en toe gestolen wordt. De onderstaande trailer wil spelers duidelijk maken dat ze een grote invloed kunnen hebben op de speelwereld van EVE: elke actie leidt tot reactie. De trailer brengt het iets spannender dan het in de werkelijkheid gebeurt, maar het is een enthousiaste trailer nonetheless.

Forza Motorsport 3 op 23 oktober

Microsoft heeft vandaag de releasedatum van Forza Motorsport 3 vrijgegeven, het spel ligt vanaf 23 oktober in de Europese winkels. Gister maakte men bekend dat het spel in de Verenigde Staten op 27 oktober komt, we kunnen dus al eerder aan de slag met het spel dan de Amerikanen zelf.

Ook stuurde Microsoft een afbeelding van de gelimiteerde editie van Forza 3. Deze speciale editie bevat een 2GB USB-stick en een sleutelhanger, beide met het Forza Motorsport 3 logo erop. Verder krijg je de titel 'Forza Motorsport VIP Membership', waardoor je speciale behandeling krijgt op het forum en in het Forza veilinghuis, plus 5 extra bolides. Naast deze twee extra's krijg je ook nog het 'Exclusive Collector's Edition Car Pack', welke 5 auto's bevat, getuned en geverft door de ontwikkelaars van Turn 10 en een Forza Motorsport 3 dashboard thema.

Vrouw (91) leest bibliotheek uit

Een Britse vrouw heeft het maximale uit haar lidmaatschap van de plaatselijke bibliotheek gehaald. Ze heeft namelijk bijna alle boeken van de bieb gelezen. Ze staat op het punt haar 25.000ste boek te lenen en beweert hiermee de beste lezer van het land te zijn. 

De 91-jarige vrouw leent sinds haar 28e elke week zes boeken. Toen het aantal boeken dat geleend mag worden werd verhoogd naar twaalf, nam ze elke week dat aantal mee naar huis. Alle 25.000 boeken zijn overigens weer op tijd ingeleverd. 

Ondanks het feit dat de vrouw bijna blind is, blijft ze doorlezen. Ze leent nu elke week boeken met extra grote letters. Het personeel van de bibliotheek denkt dat de vrouw aanspraak kan maken op het leesrecord. 


Britse bejaarde leest hele bieb uit

Openbare barbecueplaatsen in Leuven

De Belgische gemeente Leuven gaat nog deze zomer een tweetal openbare barbecueplaatsen aanleggen. De gemeente wil op deze manier ook mensen zonder tuin de kans geven een barbecue te organiseren.

De gemeente zorgt voor de twee betonnen barbecueplaatsen, burgers moeten zelf vlees en houtskool meenemen. "Het is de bedoeling dat de mensen die in een appartement wonen, in de zomer ook een barbecue kunnen organiseren," verklaart wethouder Myriam Fannes (SP.A). "Het grote voorbeeld komt van Australië, waar gezamenlijke grillpartijen zijn uitgegroeid tot een nationale sport. In Gent en Antwerpen zijn er al zulke plaatsen in gebruik."

Portsmouth wil Niemi overhalen terug te keren

Portsmouth heeft doelman Antti Niemi benaderd om zijn keepershandschoenen weer aan te trekken. De 37-jarige Fin heeft in 2008 eigenlijk al een punt achter zijn loopbaan gezet, maar Pompey wil hem vastleggen als back-up voor eerste keeper David James.

James (39) is ondanks zijn leeftijd nog altijd de nummer één bij Portsmouth en het nationale elftal van Engeland. Door een schouder- en knieoperatie kwam de ervaren sluitpost nog niet in actie tijdens de huidige voorbereiding.

In Niemi ziet Portsmouth een geschikte tweede doelman voor de selectie. "Ik heb met Portsmouth gesproken. Er is sprake van wederzijdse interesse", vertelde de Fin aan BBC Sport. "Er is nog geen sprake van een deal, het bevindt zich allemaal nog in de beginfase."

Niemi keepte in zijn loopbaan voor HJK Helsinki, FC Kopenhagen, Glasgow Rangers, Hearts, Southampton en Fulham.

Schumacher toch terug in Formule 1

Michael Schumacher keert tijdelijk terug in de Formule 1 . De zevenvoudig wereldkampioen zal als vervanger van Felipe Massa gaan rijden voor Ferrari. De Braziliaan ligt nog steeds in het ziekenhuis als gevolg van de crash tijdens de kwalificatie in de Grote Prijs van Hongarije.

Schumacher verliet drie jaar geleden de Formule 1, maar komt daar nu dus op terug. "Dit boek was voor mij al lang gesloten, maar ik kan de ongelukkige situatie waarin Ferrari zich bevindt niet negeren", aldus de Duitser over de ontstane omstandigheden.

Eerder gaf manager Willi Weber aan dat Schumi niet de vervanger zou worden van Massa, omdat de Ferrari-renstal goede testrijders heeft. Het herstel van Massa verloopt voorspoedig, hij wordt naar Parijs overgebracht waar hij behandeld zal worden door dezelfde arts van Michael Schumacher.

'Huntelaar en Drenthe in beeld bij Aston Villa'

Het Engelse Aston Villa is volgens The Birmingham Mail de volgende club, die interesse toont in Real Madrid-spits Klaas-Jan Huntelaar.

Huntelaar heeft in Madrid geen toekomst meer en zal hoogstwaarschijnlijk op korte termijn verhuizen naar een andere club. Onderhandelingen met VfB Stuttgart liepen onlangs spaak, terwijl het eveneens geïnteresseerde Tottenham Hotspur inmiddels Peter Crouch heeft aangetrokken.

Villa-manager Martin O'Neill hoopt spoedig enkele nieuwe aankopen te kunnen presenteren. Tot nu toe haalde de club alleen Stewart Downing binnen. "We hebben enkele clubs benaderd en in het geval van één, twee spelers boeken we langzaam vooruitgang", aldus de woorden van O'Neill.

Naast Huntelaar wordt ook Royston Drenthe gelinkt aan Aston Villa.

Britse gijzelaars in Irak vermoedelijk dood

Twee Britse gijzelaars in Irak zijn "zeer waarschijnlijk" dood. Dat maakte premier Gordon Brown vandaag bekend.

Het tweetal maakte deel uit van een groep van vijf Britten die in mei 2007 in het ministerie van Financiën in de Iraakse hoofdstad Bagdad werden ontvoerd door een sjiitische groep. Het betrof de computerconsultant Peter Moore en zijn vier bewakers.

Volgens Brown is alleen Moore nog in leven. Vorige maand werd al bekend dat de twee andere bewakers dood waren. Hun lichamen zijn inmiddels overgedragen aan de Britse autoriteiten.

Twee Britse gijzelaars zijn "zeer waarschijnlijk" dood  (foto: ANP)

'Kolo Touré door medische keuring City'

Het lijkt erop dat Kolo Touré dichtbij een overgang van Arsenal naar Manchester City zit.

Volgens Sky Sports News heeft de Ivoriaanse verdediger de medische keuring bij Manchester City zonder problemen doorstaan. Persoonlijk is Touré nog niet rond met de The Citizens, maar het lijkt erop dat de transfer op zeer korte termijn een feit is.

Diverse voetbalexperts vroegen zich af hoe lang City-coach Mark Hughes nog zou wachten met het versterken van de achterhoede, aangezien de club al veel spitsen had aangetrokken. Touré lijkt de eerste van deze versterkingen te worden.

City probeerde eerder John Terry te verleiden tot een overstap, maar de steenrijke club ving bot bij Chelsea.

Schumacher terug in Formule 1

Michael Schumacher keert tijdelijk terug in de Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen zal als vervanger van Felipe Massa gaan rijden voor Ferrari. De Braziliaan ligt nog steeds in het ziekenhuis als gevolg van de crash tijdens de kwalificatie in de Grote Prijs van Hongarije.

Schumacher verliet drie jaar geleden de Formule 1, maar komt daar nu dus op terug. "Dit boek was voor mij al lang gesloten, maar ik kan de ongelukkige situatie waarin Ferrari zich bevindt niet negeren", aldus de Duitser over de ontstane omstandigheden.

Eerder gaf manager Willi Weber aan dat Schumi niet de vervanger zou worden van Massa, omdat de Ferrari-renstal goede testrijders heeft. Het herstel van Massa verloopt voorspoedig, hij wordt naar Parijs overgebracht waar hij behandeld zal worden door dezelfde arts als Michael Schumacher.

Duopresentatie voor Spuiten & Slikken

Nicolette Kluijver en Zarayda Groenhart vormen vanaf november het nieuwe presentatieduo van het BNN-programma Spuiten& Slikken. Ze zijn de opvolgers van presentator Filemon Wesselink, die het programma zondag voor het laatst presenteerde. Dit heeft een woordvoerster van de jongerenomroep vandaag gezegd.

De twee nieuwe presentatrices waren al als verslaggevers aan de talkshow verbonden. In het vervolg wordt die taak overgedragen aan de Volendamse Geraldine Kemper. Zij won onlangs de talenentenjacht Sterretje gezocht en gaat nu reportages maken voor Spuiten& Slikken, naast items voor Try Before You Die.

Duopresentatie voor Spuiten & Slikken  (foto: ANP)

Rallycoureur Ken Block praat over DiRT 2

Ken Block is een van de bekendste rallycoureurs van het moment. In de nationale kampioenschappen van Amerika won hij vorig jaar drie races, waarmee zijn totaal op zeven kwam, en eindigde op de tweede plek in het klassement. Hij verkreeg extra bekendheid door een opname in samenwerking met het autoprogramma Top Gear. Hij nam hierbij James May mee op een race over een vrijwel verlaten vliegveld in Californië. Nu heeft Ken ook wel het een en ander te melden over de racegame DiRT 2, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien.

'Nederlanders betrokken bij terrorisme'

De nationale recherche doet onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van vier in Kenia aangehouden Nederlanders bij terrorisme. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten.

Op de grens van Kenia met Somalië heeft de Keniaanse politie het viertal eergisteren aangehouden. De mannen zouden onderweg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp.

Drie van de vier 21-jarigen zouden in Marokko zijn geboren, de vierde in Somalië. Volgens de Keniaanse autoriteiten waren de mannen van plan de Somalische opstandelingenbeweging al-Sahaab te helpen. De vier waren in een gehuurde truck onderweg naar de Noord-Keniase plaats Kiunga. De verdachten zeggen toeristen te zijn, maar volgens een Keniaanse functionaris zijn er in het gebied geen toeristische attracties. De mannen worden voor het einde van week naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bevestigd dat op 24 juli drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfstitel zijn opgepakt in Kenia bij de grens met Somalië. Volgens de woordvoerder heeft de Nederlandse ambassade in Kenia contact met de vier personen en zitten zij vast voor nader verhoor. Buitenlandse Zaken kon geen uitspraken doen over de reden waarom de vier zijn opgepakt en wacht het onderzoek af.

Het OM liet weten dat een broer van een van de arrestanten eergisteren aangifte heeft gedaan van vermissing van zijn broer. Hij had sms'jes ontvangen waarin stond dat zijn broer was aangehouden.

FOK!columnist Driek Oplopers heeft zeer weinig vertrouwen in onze veiligheidsdiensten...


Nationale recherche doet onderzoek naar Nederlandse terroristen  (foto: ANP)

Opnieuw tientallen doden in Nigeria

Zeker 43 mensen zijn vandaag gedood in het noordoosten van Nigeria tijdens gevechten tussen veiligheidsdiensten en leden van een radicaalislamitische sekte. De lichamen van de slachtoffers werden in twee politiebusjes naar het hoofdkantoor van de politie in de deelstaat Yobe gebracht, aldus een ooggetuige.

In totaal zijn meer dan driehonderd mensen omgekomen door de jongste onlusten in het West-Afrikaanse land, aldus de politie vandaag.

De gevechten braken zondag uit toen zeventig militanten een politiebureau in Bauchi in de gelijknamige staat aanvielen. Zij wilden wraak nemen na de arrestatie van een aantal van hun leiders. De aanval mislukte en er vielen tientallen doden, vooral onder de aanvallers. Ook in andere steden in het noorden was het onrustig.

De moslimstrijders willen dat de islamitische wetgeving in heel Nigeria van kracht wordt, niet alleen in het noorden.

Dode door rookverbod in Turkije

In Turkije heeft het onlangs ingevoerde rookverbod in de horeca een mensenleven geëist. Een roker beschoot de manager van een horecagelegenheid. Dat meldde het persbureau Anatolië vandaag.

Het schietincident gebeurde in een restaurant in Kumkuyucak in de westelijke provincie Manisa. Hier brak een ruzie uit nadat de manager van de eetgelegenheid de dader had opgedragen zijn sigaret te doven.

De manager raakte gewond door de schietpartij, maar een 46-jarige vriend van hem werd dodelijk getroffen. De dader ontsnapte. De politie heeft de jacht op hem geopend.

Afpersers van bedrijven opgepakt

Twee afpersers uit Huijbergen in Noord-Brabant zijn gisternacht aangehouden na een geldoverdracht die door de politie was geregisseerd. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag laten weten.

Het duo, een 43-jarige man en een 27-jarige vrouw, had duizenden euro's van een bedrijf in hun woonplaats geëist, anders zouden er sancties volgen. De eigenaar van de onderneming stapte naar de politie. Om de afpersers te pakken werd besloten om het geld op de afgesproken plek te droppen onder toezicht van agenten. Toen het tweetal in de directe omgeving van hun woonplaats het geld oppikte, werden ze gevolgd en bij hun woning aangehouden.

Intussen hebben drie bedrijven aangifte gedaan, maar de politie sluit niet uit dat meerdere ondernemers door de afpersers zijn benaderd.

Italië krijgt abortuspil

In het overwegend katholieke Italië komt een abortuspil op de markt. Een Italiaanse instantie heeft de pil goedgekeurd na een testperiode van bijna twee jaar.

Dat meldden Italiaanse media vandaag. Het Italiaanse agentschap voor farmaceutica maakt de goedkeuring voor de verkoop morgen officieel bekend. De pil wordt in andere landen al gebruikt om een ongewenste zwangerschap binnen de eerste vijf tot zeven weken te beëindigen.

Een wet uit 1978 laat in Italië alleen chirurgische abortussen toe. Artsen mogen op grond van gewetensbezwaren afzien van een ingreep, wat ongeveer 70 procent van de gynaecologen ook doet.


Italië krijgt abortuspil  (foto: DAG)

Timmer niet in voorselectie Oranje

Henk Timmer maakt geen deel uit van de voorselectie van het Nederlands elftal, dat op woensdag 12 augustus een oefeninterland speelt tegen Engeland. In plaats van de clubloze routinier is Vitesse-doelman Piet Velthuizen toegevoegd aan de voorlopige selectie.

Het contract van Timmer bij Feyenoord liep enkele weken geleden af en sindsdien heeft hij nog geen nieuwe club weten te vinden. Naast Velthuizen heeft bondscoach Bert van Marwijk ook Maarten Stekelenburg en Michel Vorm als doelmannen aan zijn voorselectie toegevoegd.

Eljero Elia behoort ondanks zijn blessure ook tot de voorselectie van Van Marwijk.



De voorlopige selectie van het Nederlands elftal

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Vitesse), Michel Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Dirk Marcellis en André Ooijer (PSV), Edson Braafheid (Bayern München), Gregory van der Wiel (Ajax), John Heitinga (Atlético Madrid), Joris Mathijsen (Hamburger SV) en Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)

Middenveld: Demy de Zeeuw (Ajax), Ibrahim Afellay en Orlando Engelaar (PSV), Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart (Real Madrid), Stijn Schaars en David Mendes da Silva (AZ), Mark van Bommel (Bayern München), Nigel de Jong (Manchester City)

Aanval: Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar (Real Madrid), Ryan Babel en Dirk Kuyt (Liverpool), Eljero Elia (Hamburger SV), Robin van Persie (Arsenal)

New York geeft daklozen oprotpremie

De stad New York heeft een radicale oplossing gevonden om van het daklozenprobleem af te komen: ze stuurt mensen met een betaalde enkele reis naar het buitenland.

Via deze bijzondere regeling vlogen de afgelopen tijd al daklozen naar Parijs, Orlando, Johannesburg en San Juan, alles geheel op kosten van de gemeente. Sinds 2007 hebben 550 families van de regeling gebruik gemaakt.

Duur? Nee hoor, vinden ze in New York. Ga maar na: een plek in de daklozenopvang kost 36.000 dollar per persoon per jaar. Dan kun je beter een paar duizend euro uittrekken om voorgoed van iemand af te zijn.

Eén voorwaarde is er wel: in het land van aankomst moet een relatie van de dakloze bereid zijn de persoon of familie in huis te nemen.

The New York Times sprak met Hector Correa, een man uit Puerto Rico die met zijn familie naar New York trok, maar deze week terugkeerde naar zijn thuisland. De Correa’s trekken daar in bij zijn vader.

"Ik had niet verwacht dat New York zo zou zijn. Ik had me iets beters voorgesteld." De familie arriveerde in mei in de miljoenenstad, maar slaagde er niet in een baan te vinden. Correa is mechanicus. "Ik ben heel blij nu dat ik de gelegenheid krijg om terug te gaan en weer de dingen kan doen waar ik goed in ben."

Suárez: "Ik ga dit jaar 25 keer scoren"

Luis Suárez vond het voorbije seizoen 22 keer het net namens Ajax. De Uruguayaan wil de komende jaargang deze score verbeteren.

Suarez sprak zijn optimisme uit tijdens de Open Dag van Ajax. "Ik ga dit jaar 25 keer scoren", riep de aanvaller, die dit seizoen aanvoerder zal zijn van de Amsterdammers.

Door zijn productie van het voorbije seizoen eindigde Suárez op de tweede plaats op de topscorerslijst van de eredivisie. Mounir El Hamdaoui (AZ) was één keer vaker trefzeker. Ajax gaat komend weekend in de openingsronde van de eredivisie op bezoek bij FC Groningen, de oude club van Suárez.

Friese tieners opgepakt voor grafschennis

De politie in Friesland heeft twee jongens van 14 en 17 jaar uit Wolvega aangehouden die verdacht worden van het vernielen van enkele tientallen grafzerken op een begraafplaats in hun woonplaats eerder deze maand. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie kwam de twee op het spoor dankzij tips en het onderzoek dat daarop volgde. Het is volgens een woordvoerder zeker niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen volgen.

De vernielingen vonden plaats in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 juli op de Algemene Begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega. Meer dan 25 grafstenen werden platgegooid of totaal vernield. Ook werden bloemen, grafmonumenten en bloempotten vernield. Daarnaast sneuvelde in de omgeving van de begraafplaats een ruit van een woning.

China brengt aantal executies terug

China gaat het aantal executies terugbrengen tot "een extreem klein aantal". Dat zei Zhang Jun, de vicepresident van de Opperste Volksrechtbank, vandaag in de krant China Daily.

Volgens de magistraat zal in de toekomst vaker een voorwaardelijke doodstraf worden opgelegd. Die straf kan worden omgezet in levenslang of twintig jaar cel. De wetgeving zal hiervoor worden aangepast, verklaarde Zhang in de staatskrant.

Op dit moment staat de doodstraf volgens de Britse omroep BBC op meer dan zestig misdaden in China, waaronder belastingfraude en verduistering. Sinds twee jaar kan de Opperste Volksrechtbank de doodstraf herzien die lagere rechtbanken hebben opgelegd. Daardoor is het aantal executies volgens de autoriteiten al afgenomen.

Volgens mensenrechtengroepen voert geen enkele land zo veel executies uit als China. Vorig jaar executeerde China meer dan 1700 mensen, aldus Amnesty International. De Chinese autoriteiten willen niet zeggen hoeveel veroordeelden jaarlijks worden gedood.

Jongens bellen 600 keer met 112

In Meppel is de marechaussee zeven jongens op het spoor gekomen die in totaal zeshonderd keer het alarmnummer 1-1-2 hebben gebeld zonder dat hier aanleiding toe was. In twaalf telefoongesprekken waarschuwden de jongens voor een bomaanslag op Schiphol.

Deze twaalf bommeldingen waren voor de marechaussee aanleiding om onderzoek te doen. Al snel leidde het spoor naar de mobiele telefoon van een van de knapen. Iedere keer als de jongens het alarmnummer belden, haalden ze de simkaart uit de telefoon, zodat alleen 1-1-2 nog gebeld kon worden. Zo dachten ze ontraceerbaar te zijn.  

Het is de marechaussee desondanks toch gelukt de jongens op te sporen. De extra kosten die de inzet van de marechaussee heeft gekost door deze streek zal mogelijk op de jongens worden verhaald.

Met dank aan DarkAngel58 voor de submit.

Duits meisje komt negen jaar niet buiten

In Duitsland werd een 13-jarig meisje bevrijd uit het huis van haar ouders. Die hielden haar al negen jaar binnenshuis en stonden geen sociale interactie toe. Een buur had alarm geslagen en de sociale diensten hebben het kind uit het huis gehaald.

Openbaar aanklager Jurgen Schiermeyer deelde mee dat het meisje mentaal gehandicapt is en ook duidelijk kwetsuren vertoont. Onderzoek zal uitwijzen of deze door de ouders werden toegebracht.

Het gezin verhuisde precies negen jaar geleden naar Lubbenow, dat zo'n honderd kilometer boven Berlijn ligt. Het meisje is daar dan ook nog nooit naar school gegaan. Twee andere kinderen zijn toegewezen aan de bevoegde diensten.

Grinham simpel door, Atkinson uitgeschakeld

Natalie Grinham is vandaag doorgedrongen tot de kwartfinales van de open kampioenschappen van Maleisië. De als derde geplaatste squashster rekende in de eerste ronde van het hoog aangeslagen proftoernooi in Kuala Lumpur simpel af met Delia Arnold.

De met een wildcard toegelaten Maleisische kon geen vuist maken tegen het snelle spel van Grinham tegen wie ze in de laatste twaalf maanden ook al twee keer kansloos ten onder ging. De 31-jarige Almeerse heerste in het midden van de baan en liet haar tegenstandster nimmer in de wedstrijd komen. Na een half uur was het pleit dan ook beslecht: 11-5, 11-4, 11-8. Bij de laatste acht moet de geboren Australische het nu opnemen tegen Madeline Perry (8), die in een Iers onderonsje met 11-4, 12-10, 11-3 te sterk was voor landgenote Aisling Blake. Eerder dit jaar speelde Grinham en Perry al tegen elkaar tijdens het EK voor landenteams. Toen won de Nederlandse in vier games.

"Ik mag niet klagen over de start van dit toernooi", vertelde Grinham na afloop van haar partij aan de aanwezige journalisten. "Ik voelde me goed, speelde oké en ben eigenlijk nooit in de problemen gekomen. Morgen is echter een andere dag. Madeline is een goede speelster en hoewel ik nog nooit van haar verloren heb, wordt het ongetwijfeld een zware partij", aldus de mondiale nummer drie die eerder op de dag ook haar zus Rachael zonder kleerscheuren de openingsronde zag doorkomen.

Grinham’s landgenote Vanessa Atkinson redde het daarentegen niet om de kwartfinales te bereiken van het met ruim vijftigduizend Amerikaanse dollars gedoteerde WISPA Gold toernooi. Een verrassing was dat echter niet. De 33-jarige Nederlandse moest het namelijk opnemen tegen de schier onverslaanbare wereldkampioene Nicol David die ook dit keer weer liet zien waarom ze veruit de beste squashspeelster ter wereld is. De ongeplaatste Atkinson, de nummer twaalf van de wereld, bood weliswaar goed partij, maar aan het einde van de rit stond de nationaal kampioene toch met lege handen: 4-11, 5-11, 8-11.

[Update] Tiësto in DJ Hero, Renegade Edition onthuld

Update15.59
Activision heeft ook de Renegade Edition van DJ Hero onthuld. Behalve de game krijg je in dit pakket ook een koffer om de speciale controller in te vervoeren en op te zetten voor het betere mixwerk terwijl je staat. Bovendien krijg je in deze doos een CD van Jay-Z en Eminem met daarop nog nooit uitgebrachte nummers. Een prijs voor dit setje is nog niet bekend gemaakt.





Oorspronkelijk bericht

Het gerucht deed al langer de ronde, maar nu is het officieel: Tiësto gaat meewerken aan de nieuwe DJ Hero.
DJ hero is zoals bekend een spinoff van de populaire Guitar Hero serie, in welke (jong)volwassenen met behulp van een plastic gitaartje eindelijk de roem en erkenning kunnen vergaren, die ze met hun triangel in het schoolorkest moesten missen (Ja, Tdriver spreekt uit ervaring).


Hoe de inbreng van Tiësto er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. "Het zal in ieder geval geen aparte titel á la Metallica en Aerosmith worden", schrijft de man die meermalen werd uit geroepen tot beste dj ter wereld, in zijn eigen nieuwsbrief. Volgens Tiësto zal waarschijnlijk alleen zijn muziek worden gebruikt en zal hij zelf niet in de game te zien zijn.

Gisteren werd al bekend dat ook DJ Jazzy Jeff, oa bekend als 'de andere helft' van de Fresh Prince, zijn medewerking gaat verlenen aan DJ Hero. De game komt uit op de PS2, PS3, Xbox360 en Wii; en wordt deze herfst in de winkel verwacht.

Om alvast in de stemming te komen: 7 minuten Tiësto in Concert


Walvis redt verdrinkende freediver

Een freediver in China moest een levensgevaarlijke stunt bijna met de dood bekopen, meldt de Daily Mail. Tijdens een freedivewedstrijd raakten de benen van de vrouw verlamd, terwijl ze zich zonder duikapparatuur zes meter onder water bevond. Gelukkig was er een witte walvis in de buurt om de vrouw te redden.

De doodsbange duiker, Yang Yun, dacht dat ze zou sterven toen ze haar benen niet meer kon gebruiken op de bodem van het ijskoude bassin. Tijdens de wedstrijd moest ze zo lang mogelijk zonder duikapparatuur op de bodem proberen te blijven, wat haar bijna fataal werd.

Gelukkig waren erin het reuze-aquarium ook witte walvissen. De walvis Mila kreeg de noodlijdende Yun in de gaten en besloot haar te helpen. Met haar neus wist ze de freediver weer naar het wateroppervlak te brengen.

"Ik begon te stikken, ik zonk nog dieper en ik dacht dit is het voor mij, ik was dood. Totdat ik die enorme kracht onder me voelde die me naar het oppervlak duwde."

Een onderwaterfotograaf legde het tafereel vast zonder dat hij wist wat er gebeurde. "Mila had het probleem eerder door dan wij," verklaart de organisator. "Plotseling zagen we het meisje naar de bovenkant van het bassin geduwd worden met haar voeten in Mila’s mond."


Walvis redt verdrinkende freediver  (foto: DAG)

Massa voor behandeling naar Parijs

Formule 1-coureur Felipe Massa wordt binnenkort in Parijs verder behandeld. Massa ligt nu nog in Boedapest maar zal zo snel mogelijk naar Parijs worden vervoerd. Massa's vader heeft dit vandaag bekend gemaakt.

De Braziliaan wordt in Frankrijk behandeld door Gerard Saillant. Deze arts behandelde eerder Michael Schumacher toen deze geopereerd moest worden.

Felipe Massa reed tijdens de kwalificatie in Hongarije met bijna 200 kilometer de bandenstapel in nadat hij een losgeschoten veer van Rubens Barrichello op zijn helm kreeg.

In Urk krioelt het van de ratten en muizen

De gemeente Urk roept haar bewoners op te stoppen met een oude Urker gewoonte: het dumpen van etensresten op straat. De dieren die op de kliekjes afkomen, zorgen voor overlast. Dat zei een woordvoerder van de gemeente vandaag.

Veel Urkers voeren de restanten van hun maaltijden, op Urk 'de kost' genoemd, na het middageten aan de vogels. De gewoonte is volgens de gemeente goedbedoeld, maar 's zomers totaal onnodig.

"Er komen regelmatig klachten binnen over overlast die door de vogels wordt veroorzaakt", aldus de gemeente. De bewoners van het voormalige eiland hebben last van de poep van eenden, meeuwen en kraaien op Urk. De vogels bezoeken Urk steeds vaker, omdat ze daar zo gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Ook ongedierte, zoals ratten en muizen, neemt in aantal toe door het oude gebruik en het werkt botulisme in de hand.

De gemeente adviseert haar bewoners niet alleen te stoppen met voeren, maar ook om de huisvuilcontainers goed af te sluiten en zo laat mogelijk aan de straat te zetten. Verder is het advies om platte daken te voorzien van draad of gaas, onnodige uitsteeksels op daken te verwijderen en openingen in daken te dichten.

Patricia Paay 'stort zich op seks'

Patricia Paay lijkt hét middel te hebben gevonden om over haar breuk met Adam Curry heen te komen. Tegenover weekblad Story verhaalt La Paay (60) over haar middeltje tegen liefdesverdriet. "Seks is voor mij de beste remedie om er weer bovenop te komen."

"Ik kan het nu ook doen zonder er een schuldgevoel over te hebben, dat gaat niet wanneer je getrouwd bent. Begrijp me goed: ik leef er niet op los, maar ik ga het ook niet uit de weg! En ach, het streelt toch altijd weer je ego. Ik wil gewoon het plezier in mijn leven terughebben. En écht, seks helpt daarbij!"

Eerder deze week wist weekblad Privé te melden dat Patricia inmiddels hevig aan het aanpappen is met zanger Waylon. De 29-jarige zanger deed vorig jaar mee aan het programma Holland's Got Talent, waar Paay in de jury zit. Maar volgens Waylon zelf is het verhaal in de Privé volledig uit de lucht gegrepen. "Ik voel me vereerd, maar het is klinkklare onzin. We kunnen gewoon goed met elkaar opschieten, maar dat is alles", aldus Waylon.

Archieffoto Patricia Paay

Voorarrest van Ikea-meldster is opgeheven

Saida H., die ervan verdacht wordt op 11 maart valselijk melding te hebben gedaan van een mogelijke aanslag op woonwarenhuis Ikea en winkels aan de ArenA Boulevard in Amsterdam, komt vandaag op vrije voeten.

De rechter bepaalde vandaag tijdens een pro-formazitting in Rotterdam dat haar voorarrest wordt opgeheven. De beslissing betekent dat ze niet geobserveerd zal worden in het Pieter Baan Centrum, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vandaag had geëist.

De 48-jarige vrouw werd begin mei aangehouden. Volgens het OM heeft de verdachte een geschiedenis van psychische problemen en zou ze al meerdere keren aandacht van overheidsdiensten hebben gevraagd door oncontroleerbare meldingen te doen. H. heeft volgens het OM tot nu toe niet meegewerkt aan onderzoeken van psychologen en psychiaters. Om herhaling te voorkomen wilde het OM dat ze geobserveerd zou worden in een kliniek.

Saida H. belde volgens het OM op de avond van 11 maart naar de politie met de melding dat de volgende dag een aanslag zou plaatsvinden in Amsterdam-Zuidoost. Ikea en onder meer de MediaMarkt aan de ArenA Boulevard zouden het doelwit zijn. Naar aanleiding van haar telefoontje ontruimde de politie op 12 maart die locaties. De winkels konden pas de volgende dag weer open.

Een van de adressen waar zich volgens H. verdachten zouden bevinden, was haar eigen adres. Zelf was ze toen in Brussel, waar ze op bezoek was bij familie. Als gevolg van haar melding pakte de politie zeven personen op, onder wie de man van H. en twee zoons. De zeven zijn vrij snel vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs.

Rozehnal naar HSV

David Rozehnal verruilt Lazio voor Hamburger SV. De verdediger uit Tsjechië tekent bij de Duitse club een contract voor drie seizoenen. Rozehnal, international van Tsjechië, kost acht miljoen euro.

Voordat hij naar Lazio vertrok, speelde Rozehnal in Engeland, Frankrijk en België. Newcastle United, Paris St. Germain en Club Brugge staan op het cv van de verdediger. Door de blessures van Alex Silva en Bastian Reinhardt was HSV op zoek naar een versterking voor de defensie.

Beckenbauer: "Ribéry is 94 miljoen euro waard"

Franz Beckenbauer blijft de media momenteel beheersen. Het clubicoon van Bayern München laat het in een interview met Sport Bild niet na wederom zijn mening te geven over sterspeler Franck Ribéry.

Ribéry wordt al weken in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid en liet eerder al weten dat hij een overstap naar De Koninklijke wel ziet zitten. Beckenbauer, die zich eerder deze week kritisch uitliet over de Fransman, zegt dat Ribéry alleen bij Bayern mag vertrekken als er 94 miljoen euro op tafel wordt gelegd.

"We willen natuurlijk een marktconform bedrag ontvangen. En als Cristiano Ronaldo 94 miljoen euro waard is, dan is Ribéry net zoveel waard. Ribéry, Ronaldo, Messi en misschien ook Kaká zijn op dit moment namelijk de beste spelers ter wereld", aldus Beckenbauer.

"Wanneer dit bedrag niet wordt geboden, blijft hij gewoon bij ons. Daarom heeft hij ook een contract tot medio 2011 bij ons."

UFC 2009 en Red Faction leveren THQ een recordomzet op

Het mag dan crisis zijn en juni mag dan de grootste omzetdaling voor de industrie ooit hebben opgeleverd, het gaat absoluut niet slecht met THQ. Dankzij UFC 2009 Undisputed, de best verkochte game in Amerika en de best verkochte third-party game in Engeland, en Red Faction: Guerrilla boekte de uitgever in het kwartaal dat afliep op 30 juni een recordomzet van $233,9 miljoen, een groei van 93% ten opzichte van 2008. Anders dan vorig jaar werd er nu ook winst gemaakt, $6,4 miljoen dollar tegen een verlies van $27,2 miljoen in het eerste financiële kwartaal van 2009. Hierdoor was THQ de derde grootste uitgever in Amerika en Europa

We reported the highest June quarter net sales and net income in our history, driven primarily by the success of our hit title UFC 2009 Undisputed," aldus Brian Farrell, THQ president en CEO. "Our first quarter results demonstrate the benefits of our more focused product strategy and aggressive cost management. These record results reflect the hard work and dedication of our employees around the globe.


Zwetende mannen die elkaar betasten blijkt een briljant gameconcept

UFC naar WII en portables

Als het aan gameontwikkelaar THQ ligt komt de über- martial arts beat 'm up franchise: Ultimate Fighting Championship, binnenkort naar de Wii en een aantal portable consoles. Dat maakte THQ president en CEO Brian Farrell gisteren bekend tijdens een conference call met investeerders.

Volgens Farrell heeft THQ grootse plannen met UFC. Zo zou de ontwikkelaar vanaf nu jaarlijks met een nieuwe versie willen komen en wordt de game uitgebreid naar 'meer platformen'.

"Over time, we plan to build our UFC franchise by expanding international sales and by developing games on new platforms, such as handhelds and Nintendo Wii," aldus Farrell.

Farrell wilde niet zeggen wanneer de serie op de nieuwe platformen uit gaat komen. Ook zei hij niets over de vraag of het een pure port van de ene naar het andere platform wordt, of dat de verschillende consoles en portables ook verschillende games krijgen.

Farrell hield eveneens de lippen strak op elkaar wat betreft de nieuwe UFC die voor volgend jaar op de planning staat. Het enige dat hij daarover kwijt wilde was dat het 'nieuwe gameplay modes en nieuwe opties' zou bevatten.

UFC 2009: Undisputed geldt inmiddels als een groot succes. De game is al meer dan 2,9 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Militairen lichtgewond in Uruzgan

Twee Nederlandse militairen zijn vandaag lichtgewond geraakt tijdens een voetpatrouille in de Afghaanse provincie Uruzgan. Zij zijn getroffen door een geïmproviseerd explosief in het gebied Deh Rashan, ten noorden van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De militairen zijn overgebracht naar het militair hospitaal op Kamp Holland. Zij hebben volgens Defensie zelf het thuisfront geïnformeerd.

CBS: aantal moorden in 2008 toegenomen

Het aantal moorden op mannen is in 2008 toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag gemeld.

Volgens het CBS nam het aantal gevallen van moord en doodslag toe van 164 in 2007 naar 176 in het jaar daarop. De stijging betrof alleen mannen. Het aantal vrouwen dat door moord of doodslag om het leven kwam, daalde juist. Ook bleek uit de cijfers van het CBS dat gescheiden personen vijf keer zoveel kans lopen om gedood te worden dan getrouwde mensen.

Van de vier grote steden loopt Rotterdam voorop als het gaat om aantallen moorden. In 2008 werden in de Maasstad achttien mensen gedood. In Amsterdam waren dat er zeventien, in Den Haag negen en in Utrecht vijf.

Scheuren op Catalunya in Forza Motorsport 3

Ontwikkelaar Turn 10 heeft bekend gemaakt dat voor het eerst het racecircuit Catalunya, het racecircuit voor de Formule 1 in Spanje, in Forza Motorsport 3 zal zitten. Daarnaast zal natuurlijk de beruchte Nürburgring te berijden zijn en krijgt de game wat leuke Euro-Sport Compacts.

Alfa Romero Brera Ti
Alfa Romero Mito
Fiat 500 Abarth SS
Ford Fieste Zetec S
Ford Focus RS
Lotus Evora
MINI John Cooper Works
Renault Twingo Renault Sport Cup
Saab 9-3 Turbo X
SEAT Ibiza Cupra
Vuaxhall Corsa VXR
Volvo C30 R-Design

Uiteraard kan een aankondiging als deze niet zonder een flinke lading beeldmateriaal van al dat schoons.















Oostenrijkse tennisster Paszek verdacht van doping

De Oostenrijkse tennisster Tamira Paszek wordt verdacht van doping. Tijdens een persconferentie vertelde ze hoe ze aan een rugblessure was behandeld, en die manier is verboden.

Het Oostenrijkse anti-dopingbureau NADA kondigde daarop een onderzoek te starten naar de behandelmethode van Paszek. Zelf zei ze dat haar eigen bloed, verrijkt met homeopatische middelen, tussen de ruggenwervels werd gespoten om de rugblessure te genezen. Hiervoor had ze geen goedkeuring gevraagd aan het NADA.

"Zodra je bloed afneemt en dat weer terug in het lichaam injecteert, is dat doping. Ongeacht wat je er mee doet, het is verboden", aldus doping-expert Hans Holdhaus. Paszek wordt binnen acht weken ondervraagd en hangt een schorsing boven het hoofd.

RBC huurt Chery van FC Twente

RBC Roosendaal huurt middenvelder Tjaronn Chery dit seizoen van FC Twente. In Enschede had hij weinig zicht op speeltijd.

De 21-jarige Chery debuteerde vorig seizoen namens FC Twente in de Eredivisie. Hij viel in tijdens het uitduel bij Vitesse. Na de winterstop kwam de in Enschede geboren middenvelder op huurbasis uit voor SC Cambuur. In Friesland kwam Chery tot vijftien competitieduels.

Napoli legt aanvaller Hoffer vast

Spits Erwin Hoffer is de nieuwste aanwinst van het Italiaanse Napoli, zo melden de partenopei woensdag op hun eigen website.

De 22-jarige Hoffer, die al eens aan Feyenoord werd gelinkt, wordt overgenomen van Rapid Wien en tekent bij Napoli een contract voor vijf seizoenen.

Hoffer, die vooral bekend staat om zijn snelheid en explosiviteit, maakte vorig seizoen maar liefst 27 doelpunten namens Rapid Wien in de Oostenrijkse Bundesliga. De jonge aanvaller is tevens international van Oostenrijk en maakte deel uit van de nationale selectie tijdens Euro 2008.

Napoli legde eerder deze transferperiode al aanvaller Fabio Quagliarella vast en zou tevens op het punt staan Andrea Dossena over te nemen van Liverpool.

Telstar huurt doelman Krul

Telstar huurt doelman André Krul dit seizoen van FC Utrecht. Onlangs was de keeper op proef in Velsen en daar maakte hij een goede indruk.

De 22-jarige Krul was door de komst van Khalid Sinouh vierde doelman geworden bij FC Utrecht. Daarom zocht hij een mogelijkheid om elders speelminuten op te doen. De keeper uit Grootschermer moet bij Telstar concurreren met de van AZ gehuurde Jordy Deckers.

Overigens heeft FC Utrecht in de huurovereenkomst wel bedongen dat Krul in de winterstop terug kan keren naar Utrecht, indien dit om welke reden dan ook noodzakelijk is.

De Zeeuw: "Jol kan bij Ajax voor balans zorgen"

De overstap van Demy de Zeeuw van AZ naar Ajax werd afgelopen vrijdag definitief. De aanwezigheid van trainer Martin Jol was voor de middenvelder één van de redenen om voor de Amsterdammers te kiezen.

"Hij wil Ajax weer op de rails krijgen. En ik geloof ook echt dat dit gaat gebeuren; dat er nu een trainer is die bij Ajax past en die weer voor balans kan zorgen", bewondert De Zeeuw zijn nieuwe trainer in Voetbal International. "Jol is echt boven de groep gaan staan. Hij komt op het juiste moment."

Bij AZ leerde De Zeeuw een hoop van Louis van Gaal. "Hij heeft me een hoop bijgebracht. Hij haalde me als nobody (van Go Ahead Eagles, red.) en beschermde me in de pers. Met Louis heb ik een speciale band, maar nu moet ik het zelf gaan doen."

De fans van AZ namen De Zeeuw zijn overstap naar de Amsterdamse concurrent wel kwalijk. Op 25 oktober gaat de middenvelder met Ajax op bezoek in het DSB-stadion. "Dat wordt hectisch, vermoed ik", aldus De Zeeuw.

"Dat merkte ik al toen Kenneth Perez met Ajax in Alkmaar terugkwam. Daar moet je boven staan. De helft van de AZ-selectie, inclusief de technische staf, heeft een Ajax-verleden. En dan zou ik nu opeens de grote boeman zijn omdat ik hierheen ben gekomen."

'Komst Robben droom voor AS Roma'

Door de miljoenentransfers van Real Madrid is de toekomst van de Nederlandse spelers van De Koninklijke al een tijdje onzeker.

Zo werd vleugelspeler Arjen Robben al regelmatig in verband gebracht met een vertrek uit Madrid. Verschillende clubs zouden de watervlugge linkspoot graag willen vastleggen. Het Italiaanse AS Roma is volgens Corriere dello Sport één van de geïnteresseerde partijen.

De giallorossi willen Robben dolgraag toevoegen aan de selectie. De financiële situatie van Roma bemoeilijkt echter een transfer. Daar de Romeinen niet echt ruim bij kas zitten, hoopt men in de Italiaanse hoofdstad dat men Robben kan huren van Real Madrid. De Koninklijke geeft echter de voorkeur aan een verkoop van de Nederlander.

Naast Roma zou ook het Turkse Fenerbahçe in de markt zijn voor Robben.

Voigt in voorlopige WK-selectie Duitsland

Wielrenner Jens Voigt is opgenomen in de voorlopige selectie van Duitsland voor het aankomend WK wielrennen in Mendrisio.

De Duitse renner in dienst van Team Saxo Bank is nog steeds herstellende van de zware val in de Tour de France. Tijdens de zestiende etappe viel Voigt in de afdaling en liep daarbij een jukbeenbreuk en een hersenschudding op. De Duitse wielrenbond hoopt dat Voigt op tijd is hersteld om aan het WK deel te nemen. Ook Raborenners Grischa Niermann en Paul Martens en Skil-Shimano-renner Simon Geschke zijn geselecteerd.



Voorlopige selectie Duitsland:
Gerald Ciolek, Johannes Fröhlinger, Markus Fothen, Fabian Wegmann, Linus Gerdemann, Christian Knees (allen Milram), Tony Martin, Marcus Burghardt, Bert Grabsch, Marcel Sieberg, André Greipel (allen Team Columbia), Heinrich Haussler, Martin Reimer (beide Cervélo), Sebastian Lang (Silence-Lotto), Jens Voigt (Saxo Bank), Grischa Niermann, Paul Martens (beide Rabobank) en Simon Geschke (Skil-Shimano)

Oud-PSV'er Tardelli in selectie Brazilië

Bondscoach van Brazilië Dunga heeft aanvaller Diego Tardelli opgenomen in zijn selectie voor de oefenwedstrijd tegen Estland, woensdag 12 augustus in Tallinn.

Tardelli speelt momenteel bij Atletico Mineiro en is bezig aan een sterke periode. Mede door zijn acht goals in dertien wedstrijden staat zijn club momenteel bovenaan in de Braziliaanse competitie. "Tardelli speelt al twee jaar erg goed", aldus Dunga. "Dit is een mooie mogelijkheid om hem eens van dichtbij mee te maken."

De 24-jarige Tardelli brak als 18-jarig talent door bij São Paolo. Bij PSV en Real Betis kon hij de hoge verwachtingen echter nooit waarmaken. In Brazilië is de aanvaller weer helemaal opgeleefd.

Tardelli speelde nog nooit voor het nationale elftal van Brazilië en kan tegen Estland derhalve zijn debuut maken voor de Seleçao.

Liverpool akkoord met vertrek Arbeloa

Het Engelse Liverpool maakt woensdag op de eigen website bekend dat het instemt met een transfer van verdediger Alvaro Arbeloa naar Real Madrid.

De rechtsback liet eerder deze week doorschemeren dat een transfer naar Real Madrid eraan zat te komen. Dat vermoeden werd ook al bevestigd door de kranten AS en The Sun. Met deze overstap keert Arbeloa terug naar de club, waarbij hij zijn jeugdopleiding doorliep.

Met de transfer is naar verluidt zo'n vier miljoen euro gemoeid. Na Raul Albiol is de 26-jarige Arbeloa de tweede defensieve versterking voor Real Madrid, dat de afgelopen weken met name het nieuws haalde vanwege de miljoenentransfers van spelers als Cristiano Ronaldo en Kaká.

Liverpool, dat reeds Glen Johnson binnen haalde als vervanger voor Arbeloa, dreigt ook Xabi Alonso kwijt te raken aan Real Madrid. The Reds zouden op zeer korte termijn 30 miljoen euro willen zien voor de Spaanse middenvelder.

FOK! Voetbalmanager komt eraan

De Eredivisie gaat komend weekend weer van start, maar zoals jullie gemerkt hebben, is er nog geen Voetbalmanager actief. Deze komt er echter wel aan!

Op dit moment zijn wij achter de schermen druk bezig om de laatste plooien glad te strijken. We zijn echter wel tot de conclusie gekomen dat de eerste competitierondes te vroeg zullen komen. Tijdens het testen zijn we tegen nogal wat obstakels aangelopen, en die problemen bleken niet een-twee-drie opgelost te kunnen worden.

Daarom hebben we er voor gekozen om de eerste ronde van de manager, dat zijn de eerste twee rondes uit de Eredivisie, niet mee te tellen. Op die manier heeft iedereen nog genoeg tijd om zich in te schrijven, zonder gelijk op achterstand te staan. Het leek ons de meest eerlijke maatregel, dus we hopen op jullie begrip. Dit betekent dus dat de eerste ronde van de FOK! Voetbalmanager op 15 augustus van start gaat. Zodra het spel online staat, zullen we jullie daarover informeren.

Eén ding is in elk geval zeker; de Voetbalmanager keert dit jaar weer terug op FOK!

Kijk voor meer sportnieuws op FOK!sport

Team Saxo Bank laat A. Schleck niet gaan

Andy Schleck zal volgend seizoen gewoon voor Team Saxo Bank rijden. Dit heeft de wielerformatie van Bjarne Riis bekend gemaakt. De Deense formatie wil de Luxemburger aan zijn contract houden, waardoor een vertrek naar Team RadioShack van de baan is.

"Andy gaat nergens naartoe. Hij heeft nog een contract bij ons tot 2010," verklaarde Team Saxo Bank. Daarnaast zou ook de vete tussen Alberto Contador en Lance Armstrong een reden zijn om niet te vertrekken. "Andy zag ook wat Contador allemaal meemaakte. Hoe kan iemand zich voorstellen dat Andy, met al zijn ambities, zich daarin wil mengen," aldus Giovanni Lombardi, manager van de broertjes Schleck.

Bovendien zou Andy Schleck in de Italiaanse media al te kennen hebben gegeven dat er nog geen contact tussen hem en Armstrong is geweest. "Ik weet niets af van enige belangstelling. Ik dien mijn contract bij Saxo tot na 2010 uit," aldus de Luxemburger, die ook in de Vuelta a España te zien zal zijn. "Ik rijd dit jaar nog de Vuelta als voorbereiding op het WK."

Maaskant baalt van vertrek Boukhari

Robert Maaskant baalt van het vertrek van Nourdin Boukhari. De aanvaller, die het afgelopen seizoen bij NAC Breda doorbracht, vertrok namelijk naar het Turkse Kasimpasaspor.

Boukhari had al een aanbieding van NAC Breda op zak, maar koos uiteindelijk voor een Turks avontuur. "We leveren weer een aanvallende speler in. Dat is een grote teleurstelling voor ons. Ik hoop dat we er alsnog in slagen om voorin 'iets' te doen. Al besef ik dat er weinig geld is bij NAC," liet een teleurgestelde Maaskant weten.

De oefenmeester beschikt komend seizoen als het goed is nog wel over Matthew Amoah. De Ghanees kon de afgelopen periode rekenen op belangstelling van een aantal ploegen. Tot een transfer is het echter nog niet gekomen.

Maaskant gaf toe niet bang te zijn voor een vertrek van Amoah. "Ik ben er althans niet mee bezig. Je hebt zulke dingen niet in de hand."

Ook AZ geïnteresseerd in Bengtsson

Enkele dagen geleden maakten we bekend dat PSV achter Rasmus Bengtsson aanzit. Nu heeft ook AZ te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in de diensten van de Zweed. Dit liet Marcel Brands, technisch directeur van de Alkmaarders, weten.

Trelleborgs FF, de huidige werkgever van Bengtsson, heeft tot op heden nog niets van AZ vernomen. "Het is niet zo dat we al aan het onderhandelen zijn," lichtte Brands toe.

PSV heeft al wel een bod bij Bengtsson neergelegd, maar tot een akkoord zijn beide partijen nog niet gekomen. De Zweedse formatie staat in elk geval open voor een transfer van de voetballer, aangezien hij over een half jaar transfervrij is. Dat betekent dat men niet meer aan de speler kan verdienen.

Microsoft en Yahoo! gaan met elkaar in zee

Softwaregigant Microsoft en Yahoo! gaan waarschijnlijk toch met elkaar in zee. Diverse media meldden woensdag dat beide bedrijven gaan samenwerken met hun zoekmachines op internet. Volgens The Wall Street Journal kan er woensdag al een akkoord worden bekendgemaakt.

Microsoft en Yahoo! hopen met de samenwerking een vuist te kunnen maken tegen Google, dat met zijn zoekmachine dominant is op het internet. Het pact moet beide partijen meer advertentie-inkomsten opleveren.

De nieuwe zoekmachine van Microsoft, Bing, zou een plek krijgen op internetsites van Yahoo!. Microsoft zou daarnaast toegang krijgen tot de zoekopdrachten die worden geplaatst via de zoekmachine van Yahoo!. De advertentieverkoop bij de zoekresultaten komt voor een belangrijk deel in handen van Yahoo!.

Vorig jaar mislukte een poging van Microsoft om Yahoo! over te nemen. De softwaregigant was bereid 47,5 miljard dollar te betalen voor het internetbedrijf.


Foto bij: Microsoft en Yahoo! gaan met elkaar in zee  (foto: DAG)

Boonen verwacht veel van Vuelta

Tom Boonen nam gisteren deel aan het criterium van Diksmuide en kwam uiteindelijk als tweede over de meet. In de afgelopen Tour de France mocht de Belg van Quick-Step niet eens aan deze positie ruiken.

Toch denkt Boonen dat hij zijn seizoen nog kan redden. "Ik heb echt een week flink afgezien, maar nu gaat het terug de goede kant op," aldus de Belg. "Vanaf het moment dat dat weer kon heb ik de draad weer opgepakt en de trainingskilometers geleidelijk aan opgedreven. Ik verwacht nog het een en ander van mijn najaar. Vooral dan tijdens de Vuelta."

Hersenen beïnvloeden begrip

Als iemand een zin leest waarin om een mening wordt gevraagd, hebben de hersenen al een afwijzend of juist instemmend signaal gegeven voordat de hele zin gelezen en begrepen is. Hoe het signaal van de hersenen uitpakt, hangt af van de overtuigingen die de lezer aanhangt.

Dat is ontdekt door onderzoekers van het Nijmeegse Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Ze publiceren hun bevindingen deze week in een internationaal psychologisch vaktijdschrift. Volgens de wetenschappers werpt hun ontdekking nieuw licht op het taalbegrip.

Het blijkt dat er binnen 200 milliseconden al een onbewuste mening is gevormd, die van invloed is op de verdere zinsverwerking.

NS maakt treinkaartjes duurder

De treinkaartjes van de Nederlandse Spoorwegen (NS) worden volgend jaar gemiddeld 1,85 procent duurder. Dat heeft de NS vandaag bekendgemaakt.

De tarieven van treinkaartjes worden ieder jaar aangepast. De inflatiecorrectie bedraagt 1,25 procent, de resterende 0,6 procent prijsverhoging komt door de hogere kosten die spoorbeheerder ProRail bij de NS in rekening brengt voor het gebruik van het spoor.

De prijsverhoging is nog niet definitief. "Mocht in september het verwachte inflatiepercentage wijzigen of mocht de stijging van de gebruiksvergoeding alsnog anders uitvallen, dan past NS de prijsstijging van de treintarieven hierop aan", aldus de spoorwegonderneming.

Overigens worden niet alle kaartjes duurder. Zo blijft de prijs van een voordeelabonnement, waarmee de kaarthouder buiten de ochtendspits 40 procent korting krijgt, onveranderd. Ook de prijzen voor onder meer keuzedagen voor senioren blijven onveranderd.

Pick-up plonst in zwembad

Oeps, bekertje koffie laten vallen, dacht een automobilist eergisteren in de Amerikaanse staat Oregon. Even oppakken dus, maar daar ging het mis.

Terwijl Scott Kurico zich bukte stuiterde hij op het gaspedaal. Zijn truck begon te rijden en raakte eerst een geparkeerde auto, schoof over de stoeprand, beukte door een hek en maakte vervolgens een plons in het zwembad.

Er raakte niemand gewond. Medewerkers van een lokaal takelbedrijf waren er echter nog niet helemaal uit hoe ze de pick-up weer uit het zwembad gingen krijgen.

Elia drie weken uit de roulatie

Eljero Elia is de komende drie weken niet inzetbaar voor Hamburger SV. De aanvaller reisde niet mee naar Denemarken omdat hij last ondervind van een knieblessure. HSV speelt donderdag tegen Randers FC in de derde voorronde van de Europa League.

Door deze blessure mist de oud-speler van FC Twente ook het eerste competitieduel tegen SC Freiburg op 9 augustus. Bovendien kan hij ook geen deel uit maken van de selectie voor de oefenwedstrijd van Oranje tegen Engeland op 12 augustus.

Net als de 22-jarige Elia is ook de kersverse aankoop Marcus Berg in Duitsland achtergebleven. De Zweed is nog niet voldoende op conditie.

BMW trekt zich terug uit de Formule 1

Het Formule 1-team BMW Sauber heeft vanochtend zoals verwacht bekend gemaakt zich terug te trekken uit de Formule 1. De tegenvallende prestaties dit jaar zijn er debet aan dat het Duitse merk voor een andere strategie kiest.

"Dit was een lastige beslissing voor ons, maar het is een resolute stap in de herziening van onze strategie", zei BMW-president dr. Norbert Reithofer. "We willen ons meer gaan richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Op die gebieden willen we onze leidende positie behouden en we houden al onze projecten op deze manier tegen het licht. De Formule 1 is daarom een minder belangrijk uithangbord voor ons."

"Mario Theissen staat al sinds 1999 aan het hoofd van om motorsportprogramma. We hebben in die periode veel successen geboekt, waaronder enkele in de Formule 1. Ik wil mijn dank uitspreken aan Mario Theissen voor deze prestatie."

Theissen begrijpt de redenen van het terugtrekken uit de Formule 1. "Natuurlijk hadden wij, de medewerkers in Hinwil en München, graag door willen gaan met het ambitieuze project en willen laten zien dat dit jaar slechts een tijdelijke terugval is na drie succesvolle jaren", zei de Duitser. "Ik begrijp waarom de beslissing vanuit het oogpunt van het bedrijf genomen is. We gaan ons nu richten op de resterende races en onze vechtlust tonen om met goede prestaties de Formule 1 vaarwel te zeggen."

Hoofd Ontwikkeling dr. Klaus Draeger zei dat de beslissing voor het merk om zich terug te trekken uit de Formule 1 te maken heeft met de mindere prestaties van dit jaar. "Het heeft slechts drie jaar geduurd om ons als topteam neer te zetten. Jammer genoeg konden we dit jaar de verwachtingen niet waarmaken. Onze tien jaren in de Formule 1 hebben een enorme impact gehad op onze engineers. We danken aan het racen veel technologische vooruitgang en de drijfveer om auto's voor massaproductie te ontwerpen."

In de tijd in de Formule 1 won BMW vorig jaar met Robert Kubica de Grand Prix van Canada. Daarnaast werd er een poleposition behaald. Vorig jaar werd het team derde in de stand van de constructeurs achter Ferrari en McLaren. Eerder had Williams de beschikking over BMW-motoren. Deze samenwerking leverde tien overwinningen voor het Duitse merk op.

Klavan hersteld van blindedarmoperatie

Ragnar Klavan kan zijn minuten voor AZ weer gaan maken. De international van Estland is volledig genezen verklaard na zijn blindedarmoperatie. Klavan deed dinsdag in een oefenwedstrijd van Jong AZ tegen FC Groningen al de volledige wedstrijd mee.

AZ gaat zaterdag in zijn eerste wedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo, de voormalig werkgever van Klavan. De verdediger maakte begin van dit jaar de overstap naar de Alkmaarders.

Privévideo Jackson met kinderen

Een filmpje dat Jacksons kinderen Prince Michael en Paris ongetwijfeld nog veel gaan bekijken. In ongeveer vijf minuten materiaal is onder meer te zien hoe de King of Pop zingt met zijn kinderen en ze een boodschap voor hun toekomst mee geeft.

Rond een grote verjaardagstaart voor Paris laat de ster zijn kinderen weten dat ze alles kunnen worden dat ze maar willen. Hierna zingen alle drie het liedje The Lost Children van het album Invincible waarbij Jackson grappen maakt over het gebrek aan ritme van de kinderen.

Aan het einde van de video wordt de kinderen gevraagd wat hun wensen voor de toekomst zijn. Michaels dochter geeft aan dat ze later net als haar vader wil dansen en zingen. De boodschap van Prince Michael is iets gebruikelijker voor een peuter; dank je wel voor het ijsje.

Kijk ook in het Showbizz forum voor meer Michael Jackson! 

Zimbabwaanse 'tovenares' beduvelde Mugabe

Je zou denken dat Robert Mugabe, geboren in 1924, inmiddels een oud en wijs man is. Verblind door zijn hebberigheid is hij echter voor een miljoen Amerikaanse dollars opgelicht door een Zimbabwaanse 'tovernares'. De vrouw beweerde dat ze diesel kon tappen uit een rots middels wat toverspreuken. Dictator Mugabe geloofde dit en trapte erin, echter is de vrouw nu aangeklaagd voor fraude.

De toverkunsten van medicijnvrouw Rotina Mavhunga waren simpel maar doeltreffend. In maart 2007 vond ze een oude dieseltank tussen de struiken, even buiten het dorpje Chinhoyi. Ze vulde de tank met diesel, legde een pijp aan en verborg het uiteinde bovenop een rots. Daarna nodigde ze enkele ambtenaren uit, deed haar truucje en een handlanger opende de dieselkraan. Toen de diesel uit de rots spoot vlogen de ambtenaren naar Mugabe toe om te vertellen dat de brandstoftekorten definitief over waren.

Regeringsleiders en zakenlieden overlaadden de vrouw met geld en auto's en binnen enkele maanden wist ze zo ruim 740.000 euro binnen te halen. Helaas voor de vrouw waren er wat ministers die beter nadachten en kregen argwaan. De medicijnvrouw sloeg op de vlucht, maar werd gegrepen. Afgelopen weekend is de vrouw schuldig bevonden aan fraude.

Met dank aan buggie voor de submit! 

Robert Mugabe
Robert Mugabe, pwned .

Safin wint met moeite van Ginepri

Marat Safin heeft in Los Angeles de tweede ronde bereikt ten koste van Robby Ginepri. Op de hardcourt baan versloeg de Rus de Amerikaan met 3-6,6-3,6-4.

In de eerste drie games gunde Ginepri slechts een punt aan Safin, maar daarna was het Safin die de lakens uitdeelde. Zowel in de tweede als in de derde set begon hij de set met een 3-0-voorsprong waarna de zege niet meer in gevaar kwam.

In de tweede ronde komt Safin Isner tegen die Benjamin Becker (7) in twee tiebreaks naar huis stuurde: 7-6 (8),7-6 (3). Vorige week in Indianapolis verloor Isner nog van Ginepri: "Wie weet maak ik tegen Safin meer kans."

Argentijnse voetballer Sorin stopt ermee

Juan Pablo Sorin stopt met voetballen. Hij heeft dit besluit genomen, nadat hij getroffen werd door een reeks blessures.

Sorin was aanvoerder van het Argentijnse nationale elftal en speelde 76 interlands voor Argentinië en scoorde hier in twaalf keer.

Sorin speelde voor respectievelijk Juventus, River Plate, Paris Saint Germain, Hamburger SV, Villarreal, Barcelona en Cruzeiro en voetbalde in totaal vijftien jaar op het hoogste niveau. Mede door zijn blessures kwam hij bij Cruzeiro in de laatste zeven maanden van zijn loopbaan tot een aantal van zes duels.

Manolev: "PSV wint van PFC Cherno More"

De dinsdag bij PSV gepresenteerde aanwinst Stanislav Manolev denkt dat zijn nieuwe werkgever weinig te vrezen heeft van opponent PFC Cherno More Varna in de derde voorronde van de Europa League.

PSV ontvangt donderdag de Bulgaarse tegenstander in Eindhoven, waarna de ploeg van trainer Fred Rutten op 6 augustus in Bulgarije aantreedt voor de return. Volgens Manolev hoeft PSV zich nauwelijks zorgen te maken wat betreft kwalificatie voor de volgende fase van de Europa League.

"Als PSV de wedstrijd serieus neemt, voorspel ik een overtuigende overwinning," aldus Manolev, die PFC Cherno More kent uit de Bulgaarse competitie. "Cherno More heeft een ploeg met een aantal ervaren spelers, maar die zijn aan het einde van hun loopbaan. Het elftal steunt op de jonge spelers."

Manolev is fit genoeg om donderdag in actie te kunnen komen voor PSV. "Maar hij moet nog wel vrijgegeven worden, al verwachten we dat dit wel zal lukken," aldus algemeen directeur Jan Reker.

Ajax wil Suárez verbeterd contract laten tekenen

Ajax is voornemens het contract van aanvaller Luis Suárez op te waarderen, zo bericht Voetbal International woensdag. De Uruguayaan behoort bij de Amsterdammers wekelijks tot de uitblinkers, maar is nog geen grootverdiener in de hoofdstad.

Commercieel directeur Henri van der Aat, die bij Ajax over de contractbesprekingen gaat, noemt geen namen. "Maar in zijn algemeenheid houden nieuwe trainers de salarisstructuur tegen het licht," lichtte hij toe.

"Dan wordt er door de technische staf gekeken hoe de prestaties en de lonen van de spelers zich tot elkaar verhouden. Waar dat nodig en haalbaar is, wordt dat in overleg met de directie aangepast."

Suárez was vorig seizoen bij bijna de helft van de doelpunten van Ajax betrokken. Ook de nieuwe trainer Martin Jol is gecharmeerd van de aanvaller uit Uruguay. Jol benoemde Suárez onlangs zelfs tot aanvoerder.

[WK] Schreuder in halve finale 50 meter rugslag

Hinkelien Schreuder heeft zich woensdag in een tijd van 28,23 seconde geplaatst voor de halve finale van de 50 meter rugslag op het WK in Rome.

Nadat iedereen had gezwommen, bleek de tijd van Schreuder goed voor een elfde plaats. De beste vijftien gaan doork, dus was ze zeker van een plek in de halve finale.

In tegensteling tot Schreuder werd Ranomi Kromowidjojo uitgeschakeld in de kwartfinale. De tijd van Kromowidjojo, 29,09, was niet snel genoeg voor de halve finales. De finales worden woensdagavond gezwommen.

Van Gaal twijfelt aan succes Real Madrid

Door de miljoenentransfers van deze zomer gaat veel aandacht komend seizoen uit naar Real Madrid. Van de Spanjaarden zal niets minder dan succes worden verwacht in de verschillende competities.

Bayern München-trainer Louis van Gaal is er echter niet van overtuigd dat Real met de mega-aankopen succesvol zal zijn. "Ik geloof in de maakbaarheid van een team. Maar een team is niet te koop," verkondigde Van Gaal tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Audi Cup.

"Ik hoop dat de trainer van Real Madrid van al die individuen ook een sterk elftal kan smeden, maar of dat gaat lukken laat zich niet eenvoudig voorspellen. Wat ik wél weet, is dat iemand als Ferguson spelers al meer dan twintig jaar beter maakt. En dat ik dat ook doe."

Bayern München neemt samen met AC Milan, Manchester United en Boca Juniors deel aan de Audi Cup. De coaches van de andere deelnemende ploegen hadden ook hun mening over Real Madrid. "Een elftal is niet te koop, daar komt veel meer bij kijken," aldus AC Milan-trainer Leonardo. "Een elftal is een uitgebalanceerd geheel. En dat is geen gemakkelijk proces. Soms heb je meer nodig dan talent alleen om wedstrijden te winnen."

United-manager Sir Alex Ferguson deed ook zijn zegje over de aankopen van Real Madrid. "Ik gunde Cristiano zijn transfer," vertelde de Schot. "The Boy wilde graag naar Madrid. Maar met alle kwaliteiten bij Real zal het niet gemakkelijk zijn om er een team van te maken. Het gaat om de balans. Kijk, jongens als Ryan Giggs, Paul Scholes en Gary Neville zijn misschien niet de meest kostbare spelers, maar zij zijn wel de spirit van Manchester United. Zij zullen altijd het fundament vormen waarop onze filosofie is gebaseerd."

Baby gestolen uit vermoorde vrouw

Een bizarre moord in het Amerikaanse plaatsje Worcester, Massachusetts, waar een 23-jarige vrouw is vermoord en haar 8 maanden oude foetus uit de buik is weggesneden. Het kindje is mogelijk nog in leven, aldus berichten van de Amerikaanse politie vandaag.

De politie werd getipt door de buren van het slachtoffer, die klaagden over stankoverlast. De vrouw is waarschijnlijk afgelopen donderdag al vermoord en lag opgerold in beddengoed in een kast. Tijdens de autopsie bleek dat de vrouw zwanger is geweest en de foetus was weggehaald. De politie hoopt dat de dader het kind zo snel mogelijk naar een ziekenhuis brengt.

Met dan aan PD3GH voor de submit! 

Kerkbezoek in Nederland neemt verder af

Het kerkbezoek in Nederland is de afgelopen jaren verder afgenomen. Ging elf jaar geleden nog 23 procent van de volwassenen ten minste één keer per maand naar de kerk, in 2008 was dat nog 19 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de Nederlands Hervormde Kerk die in 2004 opging in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft de laatste jaren aanhang verloren. Rekende in 1999 nog 14 procent zich tot deze gezindte, in 2008 voelt nog maar 10 procent zich tot deze stroming aangetrokken. Het aandeel gereformeerden daalde de afgelopen elf jaar van 7 naar 4 procent. Het CBS heeft geen uitsplitsing gemaakt naar de gereformeerden die zich in 2004 bij de PKN hebben aangesloten, en de aanhangers van behoudende groeperingen als de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Gereformeerde gemeenten in Nederland en Noord-Amerika.

Groei zit er wel in het aantal islamieten in Nederland, van 3 naar 4 procent, zo becijferde het CBS. Die toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijging van het aantal niet-westerse allochtonen. De onderzoekers bij het CBS noemen het opvallend dat de kerkelijkheid in de sterk stedelijke gebieden tussen 1999 en 2008 licht is toegenomen, terwijl die in alle overige gebieden afneemt.

Gereformeerden zijn de meest regelmatige kerkgangers. Van hen gaat 63 procent geregeld naar de kerk. Bijna de helft gaat minimaal een keer per week. Van de mensen die zich rekenen tot de PKN-stroming gaat ook 63 procent regelmatig naar het godshuis, terwijl van alle stromingen de katholieken het minst frequent naar de kerk gaan: 23 procent gaat regelmatig. Binnen de islamitische gemeenschap maakt ruim een derde een vaste gang naar de moskee. "De helft gaat zelden of nooit", aldus het CBS.

Concept-art voor steampunk-Disney-game Epic Mickey

Warren Spector is geen onbekende in de gameswereld, de beste man is verantwoordelijk voor games als Deus Ex en Thief. Zijn Junction Point werkt nu met Disney samen om Epic Mickey te ontwikkelen. Het idee is dat deze game een platformgame moet gaan worden met 's werelds meest geliefde muis in de hoofdrol. Fred Gambino heeft alvast wat concept-art gemaakt die ons een idee geven van de gamewereld. Als je goed kijkt, zie je wellicht dat de game niet gekenmerkt wordt door het vrolijke thema dat Disney meestal hanteert.







Zonnebanken zeker kankerverwekkend

Er bestaat geen twijfel meer over: zonnebanken en gezichtsbruiners verhogen het risico op huidkanker. Dat stellen internationale wetenschappers in een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Dat berichtte de BBC woensdag. Sinds 1992 noemde het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) zonnebanken en gezichtsbruiners "waarschijnlijk kankerverwekkend”. Maar het IARC heeft zonnebanken nu verplaatst naar de hoogste risicocategorie.

Het verband tussen zonnebanken en huidkanker is overtuigend aangetoond in een aantal wetenschappelijke onderzoeken, aldus het IARC in het Franse Lyon. Wetenschappers ontdekten onder meer dat het risico op melanoom, de dodelijkste variant van huidkanker, met 75 procent toeneemt bij mensen die voor hun dertigste geregeld naar de zonnebank gaan.

Het IARC is een onderzoeksorganisatie die aanbevelingen doet aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

Brussel in actie tegen verloren koffers

Elke dag raken zeker tienduizend koffers en tassen van Europese vliegtuigpassagiers zoek. Europees commissaris Tajani (Transport) vindt deze aantallen 'ongelooflijk en onaanvaardbaar'. Hij komt binnen een jaar met maatregelen om de hoeveelheid verloren en vertraagde bagage terug te dringen.

'Passagiers zijn gelukkig beter beschermd dan hun koffers', zei Tajani gisteren bij de presentatie van door de Europese Commissie verricht onderzoek naar de bagageproblemen op luchthavens.

Diefstal, technische problemen (machines die de streepjescode verkeerd lezen) en slordigheid (koffer valt van het karretje) leiden tot irritatie en ongemak bij miljoenen reizigers. Naar schatting verliest 1 op de 64 Europese passagiers zijn bagage, vooral bij vluchten met een overstap. Vijftien procent van de koffers is na twee dagen nog niet teruggevonden.

Wereldwijd verliezen reizigers 32,8 miljoen stuks bagage per jaar. Een miljoen daarvan komt nooit meer boven water. Voor de EU schat de Commissie dat jaarlijks 5,5 miljoen koffers te laat arriveren. Er zijn geen gegevens welk deel daarvan als verloren moet worden beschouwd.

Passagiers kunnen maximaal 1100 euro schadevergoeding claimen voor verloren of vertraagde bagage. Luchtvaartmaatschappijen werken dat vaak tegen.

Tajani begint volgend jaar nieuw onderzoek naar verloren bagage om daarna maatregelen te nemen. Hij denkt aan het instellen van één instantie in ieder EU-land voor de registratie van problemen. Verder kan een chip in de bagagelabels de opsporing vereenvoudigen.

De luchthavens en vliegtuigmaatschappijen verklaarden eerder het aantal verloren koffers te willen halveren. Afgelopen jaar was een verbetering te zien, voor het eerst in vijf jaar.


Brussel in actie tegen verloren koffers  (foto: DAG)

SP: weg met wachtgeld voor politici

De SP wil af van de luxe regelingen voor ex-politici. De partij komt vandaag met een initiatiefwet die regelt dat oud-Kamerleden en ministers gewoon de werkloosheidswet in gaan als zij afzwaaien, meldt De Telegraaf.

Dat heeft als gevolg dat hun uitkeringen fors omlaag gaan, werkloze politici verplicht worden elke week te solliciteren en passend werk moeten accepteren. Net als gewone burgers dus eigenlijk. De initiatiefwet wordt woensdag naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Nu geldt nog een wachtgeldregeling van zes jaar. Oud-politici hoeven in de tussentijd geen passende arbeid te accepteren en mochten ze toch een baan vinden en minder verdienen, dan wordt hun salaris grotendeels aangevuld.

Belachelijk, vindt SP'er Ronald van Raak. 'Ik kan en wil niet uitleggen dat we uitzonderingen maken voor onszelf.’

‘Politici horen bij de best betaalde mensen in de samenleving. Ze hebben vaak een goede opleiding, veel werkervaring en een mooi sociaal netwerk. Als politici niet aan het werk komen, hoe kunnen we dat dan vragen aan een 50-jarige werkloze bouwvakker?’

In de eerste zes maanden van dit jaar is meer dan 2 miljoen euro wachtgeld betaald aan ruim zeventig oud-bewindslieden en Kamerleden.

Overigens heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken al enkele versoberingen aangekondigd. Zo wordt de duur van het wachtgeld terug geschroefd naar vier jaar en komt er een aangepaste sollicitatieplicht. Dat gaat de SP niet ver genoeg.

Bovendien: alleen nieuwe politici gaan onder de nieuwe regeling vallen, zittende Kamerleden en ministers dus niet. ‘Dat is dus weer een wet die niet voor onszelf geldt’, aldus Van Raak.


SP: weg met wachtgeld voor politici  (foto: DAG)

Film: Sunshine Barry en de Discowormen

Voor het succes van een digitale animatiefilm is het klaarblijkelijk van belang dat de hoofdrol is weggelegd voor één of andere suffe diersoort. Insecten, vissen en ratten zijn nog maar een greep uit de fauna die we de afgelopen jaren op het witte doek voorbij hebben zien komen. Vanaf heden mogen we ook wormen aan het lijstje toevoegen, want in de film Sunshine Barry en de Discowormen wordt deze diersoort eens uitgebreid in het zonnetje gezet.


Prijs Modern Warfare Prestige Edition bekend?

Volgens een bron heeft Activision aan retailers bekend gemaakt wat de winkelprijs van de Prestige Edition van Modern Warfare 2 moet gaan worden. De set met daarin onder meer de game in een steelcase en nachtkijkers zal tussen de 160 en 180 euro over de toonbank gaan. Onze Belgische lezers hebben eigenlijk niets aan dit nieuws, aangezien de set in België niet te koop zal zijn. Dit heeft alles te maken met de Belgische wet die nachtkijkers verbiedt. Een Nederlandse release is ook nog niet zeker, Activision zoekt de wetboeken nog even na. In Nederland is een nachtkijker in principe niet verboden, zolang deze niet op een wapen te monteren is.

Mexico-stad lokt toeristen met gratis verzekering

Mexico-stad heeft iets speciaals bedacht om weer toeristen te lokken. Alle bezoekers van de Mexicaanse hoofdstad krijgen tot het einde van dit jaar een gratis ziektekostenverzekering.

Alle toeristen die in deze periode in een van de 460 hotels verblijven die deelnemen aan de actie, worden automatisch en zonder bureaucratische rompslomp verzekerd. Volgens burgemeester Marcello Ebrard gaat het om een uniek project. "Deze verzekering moet ieder persoon beschermen die met het griepvirus besmet is geraakt", aldus de burgervader.

Mexico-stad heeft zwaar te lijden onder de uitbraak van Mexicaanse griep sinds april. Toeristen mijden massaal de stad en de rest van Mexico.

De verzekering omvat het risico van de traditionele reisverzekering van buitenlandse toeristen, zoals ziekenhuisopname en transport naar huis. Toeristen kunnen ook op juridische bijstand rekenen als ze worden beroofd.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws en stelt hij een lastige vraag. Vandaag over hulp uit onverwachte hoek bij de problemen die de supermarktbranche verwacht bij de komende griepuitbraak:

De supermarktbranche komt met aangescherpte regels over de hygiëne in de winkels. Zo moet het personeel vaker handen wassen, en wordt ook meer schoongemaakt. Deze maatregelen zijn aangekondigd in de strijd tegen de Mexicaanse griep. Ik ben benieuwd of dat echt gaat helpen. Immers, alles in een supermarkt wordt door heel veel mensen aangeraakt. De winkelwagentjes. Zakjes met voedsel. Daar valt niet tegenop te poetsen. En mensen zullen ook hoesten en niezen. Heus, die grieppandemie komt er toch wel.

Baby met twee hoofden geboren

In een ziekenhuis in de Filipijnse hoofdstad Manilla is een baby met twee hoofden geboren. Het meisje is opgenomen op de afdeling intensieve zorg, zo meldden lokale media vandaag.

De dokters weten niet of het meisje het zal overleven. Dat hangt af van de werking van de organen. De artsen denken dat de baby ooit een tweeling was, maar dat de twee in de baarmoeder aan elkaar vast zijn blijven zitten in plaats van zich te ontwikkelen tot twee aparte kinderen.

De ouders lieten weten te bidden voor het leven van het kindje. Het meisje is Arciaga genoemd.

Hotels in Jakarta na aanslagen weer open

Twee luxehotels in Jakarta die het doelwit waren van aanslagen op 17 juli en sindsdien gesloten waren, gaan vandaag weer open. Dat hebben woordvoerders van beide hotels laten weten.

Het Ritz-Carlton Hotel en het Marriot Hotel ontvangen vandaag weer hun eerste gasten. Beide hotels hopen op meer boekingen de komende tijd.

Door de aanslagen anderhalve week geleden vielen negen doden, onder wie twee Nederlanders en de twee daders, die lid waren de islamitische terreurbeweging Jemaah Islamiyah. Ruim vijftig mensen raakten gewond.

Tipgeefster terreurdreiging Ikea voor rechter

De vrouw die op 11 maart de politie op scherp zette met een telefoontje over een dreigende aanslag in Amsterdam, moet vandaag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. De 48-jarige vrouw zou vanuit Brussel hebben gebeld met informatie over een mogelijke aanslag op woonwarenhuis Ikea en winkels aan de ArenA Boulevard. Begin mei werd ze aangehouden.

Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Wanneer de rechtbank in Rotterdam wel inhoudelijk op de zaak ingaat, is nog niet bekend.

De tipgeefster wordt verdacht van het doen van een valse bommelding en dreiging met een terroristisch misdrijf. Ze meldde onder meer dat drie verdachten met een busje vanuit België naar Amsterdam zouden rijden om op 12 maart een aanslag te plegen. Een van hen zou de broer zijn geweest van een van de daders van de aanslagen op 11 maart 2004 in de Spaanse hoofdstad Madrid. Daardoor kwamen 191 mensen om.

Naar aanleiding van de telefonische melding werden op 12 maart winkels aan de ArenA Boulevard en de vestiging van Ikea in Amsterdam Zuidoost ontruimd. Een dag later konden de winkels pas weer open, nadat het politieonderzoek geen bevestiging van de dreiging had opgeleverd.

Vaker handen wassen in supermarkten

Diverse supermarkten starten binnenkort met een 'handenwas-campagne' voor het personeel. Zij willen dat de medewerkers vaker hun handen wassen, zodat verspreiding van de Mexicaanse griep zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dit meldt het Nederlands Dagblad vanochtend.

Marc Jansen, directeur kwaliteit van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) laat weten dat er ook vaker schoongemaakt moet gaan worden. Zo zullen ondermeer de pinautomaten, telefoons en andere voorwerpen die vaak aangeraakt worden vaker schoongemaakt worden.

Bij supermarktketen Albert Heijn wordt er al op aangedrongen dat medewerkers hun handen gaan wassen als ze geniest of gehoest hebben, maar ook als ze met het openbaar vervoer reizen. "We willen onze klanten en medewerkers zo veel mogelijk gezond houden", aldus een woordvoerster van de Albert Heijn.

Plannen voor de pandemie
De supermarkten zijn eind vorige week bij elkaar gekomen om plannen te maken voor de Mexicaanse griep. "Behalve de 250.000 medewerkers in de branche, krijgen we dagelijks ook vier miljoen klanten over de vloer", aldus Jansen. Hiermee benadrukt hij het belang van hygiëne wanneer het tot een uitbraak van de griep komt. "Handen wassen is de beste maatregel en werkt bijvoorbeeld veel beter dan mondkapjes. Het virus overleeft maar twee uur buiten het lichaam", vervolgt Jansen.

De supermarkten spreken naast de hygiënemaatregelen ook over noodmaatregelen als we in Nederland langere tijd te kampen krijgen met de griep. Het 'worst case scenario' is namelijk dat een derde tot de helft van het personeel tegelijkertijd thuis zit met de griep. Crisisambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen hierover in augustus weer overleg voeren.

Ingrijpen overheid
Het grootste gevaar zit hem in de distributie van de levensmiddelenvoorziening door grote problemen in de distributiecentra en de transportwereld. Supers pleiten ervoor dat zij in dit geval voorrang krijgen bij de uitzendbureaus, hier moet de overheid volgens de supermarkten ingrijpen. "Op het moment van een pandemie zit elke sector natuurlijk te springen om uitzendkrachten", laat Jansen weten. In de supermarkt zelf zal een personeelstekort met name resulteren in lange rijen voor de kassa's als veel cassières ziek zijn.

Volgens de supermarkten moet de overheid ook fabrikanten kunnen dwingen om te maken wat er op dat moment het meeste nodig is. De bakker moet bijvoobeeld meer broden bakken en minder puddingbroodjes. De inkopers van de supermarkten zullken in geval van een crisis ook samen de samenstelling van de orders gaan bepalen. "Dan bestellen we met zijn allen geen puddingbroodjes", aldus Jansen. 

Erik Hemmes, supermarktexpert, denkt niet dat er een gevaar voor de levensmiddelenvoorziening is wanneer dertig procent van het personeel uitvalt door ziekte. Hij beaamt dat schappen leeg zullen raken en dat de keuze beperkt wordt, maar dat we best nog kunnen eten. "De bakker moet alleen maar even niet 160 soorten brood maken, maar prioriteiten stellen", aldus Hemmes. Ook kan de consument er zelf voor kiezen de diepvries te vullen met vlees, groente en brood. "Misschien is het tijd om een grotere vriezer te kopen."

Wellicht kan hulp uit onverwachte hoek soelaas bieden.

Ambulance voor ambulance

Een 33-jarige ambulancebroeder die op zijn motor op weg was naar een ongeval op de Provincialeweg N242 bij Heerhugowaard is gisteren aangereden door een automobiliste uit Oude Niedorp. Zijn collega's hebben hem naar het ziekenhuis gebracht.

De vrouw (60) stond in de file vanwege het ongeval waar de motorrijder naar op weg was. Zij had geen zin meer om langer te wachten en besloot te keren, waarbij ze de motorrijder over het hoofd zag. Deze had vlak voor hij ter plaatse kwam zijn zwaailicht en sirene op de motor uitgezet, omdat hij te horen had gekregen dat er geen gewonden waren.

Bij de botsing met de auto kwam de motorrijder tegen het linker voorportier van de personenauto. Hij kwam hierbij ten val. Zowel de motorrijder als de automobiliste werden naar het ziekenhuis overgebracht waar de motorrijder aan zijn gebroken pols geholpen werd en de vrouw aan een hoofdwond.

Bomaanslag voor politiekantoor Spanje

In de historische Spaanse cultuurstad Burgos is vanmorgen rond 04.30 uur een autobom ontploft bij een kazerne van de militaire politie plaatsgevonden. Ongeveer dertig mensen raakten hierbij gewond en de materiële schade is aanzienlijk, laten de Spaanse media weten.

De meeste slachtoffers hebben slechts lichte verwondingen door rondvliegend glas. Wie de aanslag pleegde is nog niet bekend. De aanslag is nog niet opgeëist. Vermoed wordt dat terreurorganisatie ETA meer weet van de aanslag. Volgens de lokale overheid was er vooraf geen waarschuwing binnengekomen.

In de zomervakantie naar school

Er lijkt een nieuwe trend op komst te zijn: de basisschool die tijdens de vakanties open is, dus ook in de zomervakantie. De basisscholen komen hiermee een groeiende groep ouders tegemoet die problemen hebben om de schooltijden en de twaalf weken schoolvakantie per jaar te combineren met hun eigen werktijden en vakantiedagen.

In Zandvoort bestaat al een basisschool waar de kinderen in de vakantie terecht kunnen en in Zwolle opent er een op 17 augustus. Ede zal volgend jaar een dergelijke school krijgen die, net als in Zandvoort en Zwolle, het hele jaar open zal zijn van 08.00 uur tot 18.00 uur. De enige dagen waarop de scholen gesloten zijn, zijn de zon- en feestdagen.

Ouders besluiten wanneer het tijd is voor school
De ouders van de kinderen die naar deze scholen gaan, besluiten zelf wanneer de kinderen naar school gaan en wanneer zij vakantie hebben. Dit gebeurt samen met de leerkrachten. Bij de basisschool in Zandvoort kunnen de kinderen tussen 08.00 uur en 10.00 uur gebracht worden en tussen 16.00 uur en 18.00 uur weer opgehaald worden.

Naast onderwijs wordt er op de nieuwe scholen ook opvang geboden en de 'cognitieve' vakken worden afgewisseld met sport en ontspanning. Op de scholen staan individuele ontdekking en het bioritme van het kind centraal. De kinderen beginnen bijvoorbeeld niet met rekenen om 08.30 uur 's ochtends, maar gaan eerst sporten of spelen.

'Lange zomervakantie is ouderwets'
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, heeft voor de zomervakantie nog laten weten dat zij initiatieven voor ruimere schooltijden toejuicht. Volgens haar stamt de lange zomervakantie nog uit de agrarische tijd voor de Industriële Revolutie. De kinderen werkten toen mee op het land en moesten in de zomer hun ouders helpen met het binnenhalen van de oogst. Volgens haar is het nu de tijd om de schooltijden te laten aansluiten op het huidige arbeidspatroon en het groter wordende aantal gezinnen met werkende ouders.

Dijksma stelde wel een voorwaarde aan het onderwijs: de kinderen moeten goed onderwijs krijgen en minimaal 940 uur les krijgen. Dit liet een woordvoerder weten. Het is volgens de woordvoerder echter de vraag of dit haalbaar is op de scholen met variërende tijden: de uren in de zomervakantie tellen wettelijk niet als onderwijstijd

Film: Lesbian Vampire Killers

Films met titels als Lesbian Vampire Killers vormen de krenten uit de pap voor menig filmrecensent. Het is niet zozeer dat een dergelijk opzienbarende titel een betrouwbare voorspeller is voor enige vorm van kwaliteit, maar het trekt simpelweg altijd een hoop extra lezers en - althans, dat hopen de makers - ook bioscoopgangers. Een hoop van jullie FOK!ers heeft deze review ongetwijfeld aangeklikt onder invloed van het woordje Lesbian, hopende dat daarvan enig spoor is terug te vinden in de daadwerkelijke tekst. Tot hun genoegen is de titel ditmaal eens meer dan enkel suggestief.


[Gerucht] Gearbox werkt aan Halo 4?

Gearbox heeft het er maar druk mee. Niet alleen komt Borderlands binnenkort uit werken ze aan een aliens-game en zouden ze aan een Duke Nukem-game werken, nu is er ook nog het gerucht ontstaan dat ze aan de volgende grote Halo-game zouden werken. Bungie zegt te stoppen met het maken van Halo-games na ODST en Reach en wie zou dan het stokje moeten overnemen?

In een interview met Eurogamer werd de vraag gesteld of ze aan een Halo-game zouden werken. Het antwoord daarop was dat ze daar niet over konden praten.

Eurogamer: That's not a no, though.

Pitchford: I appreciate why you're asking.

Eurogamer: That's not a no.

Pitchford: Haha! You got any other curveballs for me?

Eurogamer I don't think it was much of a curveball. It's quite a straight question...

Pitchford: It is a straight question, and it is fair. But you understand my... [recording terminated].

Toekomst BMW in F1 hangt aan zijden draadje

De toekomst van BMW Sauber in de Formule 1 hangt aan een zijden draadje nu het Duitse merk voor woensdag een persconferentie heeft aangekondigd met betrekking tot de huidige ontwikkelingen in de motorsport.

De persconferentie zal gehouden worden door BMW-president Dr. Norbert Reithofer, hoofd ontwikkelingen Dr. Klaus Draeger en motorsportbaas Mario Theissen. Hierdoor zal mogelijk een grote aankondiging plaats gaan vinden.

Waarschijnlijk gaat het Duitse merk zich terugtrekken uit de Formule 1, omdat er met de huidige F1.09 ingezet was op de wereldtitel, maar gebleken is dat de auto op vele gebieden tekort komt. Ook de flop van KERS zal mogelijk bij hebben gedragen aan de beslissing.

Mocht BMW zich terugtrekken uit de Formule 1, dan is het de tweede fabrikant die dit doet. Eind vorig jaar trok Honda zich al plotseling terug uit de sport vanwege de financiële problemen.

Piquet jr. en Briatore ruziën verder

De ruzie tussen Nelson Piquet jr. en zijn Renault-teambaas Flavio Briatore is na de Grand Prix van Hongarije weer opgelaaid. De Braziliaan kwam slechts als twaalfde over de streep en het lijkt bijna uitgesloten dat hij het seizoen af zal gaan maken bij het team.

Briatore zei in een interview met Autosprint dat de Braziliaan "niet telkens met excuses moest komen" om het gebrek aan resultaten te verklaren. "Ik ben altijd fair naar mijn rijders geweest," zei Briatore. "Ik verwacht dit jaar meer van Piquet jr. omdat het zijn tweede seizoen is als coureur. Hij testte weliswaar minder dan Alonso, maar dat deed Webber ten opzichte van Vettel ook vanwege zijn gebroken voet en moet je kijken waar hij nu staat."

"Wanneer een rijder geen resultaten boekt, gaat het boek met excuses open: het ligt aan het weer, aan een zonnebril van een toeschouwer, een spin op het rechte stuk... Het is niet waar dat er een technisch verschil van zeven tienden tussen de auto van Piquet en Alonso zit. Als dat waar was, dan hadden we een auto die in staat was om de titel te winnen en dat is jammer genoeg niet het geval. Het technisch verschil is altijd minimaal en duurt niet meer dan één race."

Piquet jr. uitte ondertussen na de race in Hongarije flinke kritiek op zijn teambaas. "Flavio is een zakenman en hij snap geen bal van de Formule 1. Hij is mijn zaakwaarnemer, maar in de rol als teammanager respecteert hij mij niet. Hij denkt alleen maar aan geld en hoeveel geld hij uit zaken kan halen, hij is een man zonder vrienden. Iedere dag vraagt iedereen me wat er aan de hand is en moet ik me dan altijd maar stil houden?"

"Webber zit al vanaf 2001 in de Formule 1 en hij begon in een tijd waarin testen niet aan banden was gelegd. Hij heeft waarschijnlijk al meer dan 20.000 kilometer getest, dus vergelijken is niet eerlijk, omdat het nu veel lastiger is voor rijders met weinig ervaring. Daarnaast moet ik nog tegen Briatore en Alonso vechten die een geweldige coureur is. Toen ik niet competitief in kwalificatie was, was ik de eerste die dat toegaf. Maar als Briatore dat niet begrijpt, wat kan ik dan nog doen?"

Activision zet trend met hogere adviesprijs

Een van de grootste entertainmentreleases van dit najaar is zeer waarschijnlijk Modern Warfare 2. De oorlogsshooter van Infinity Ward zal volgens vele analisten goed zijn voor een omzet van vele honderden miljoenen, zeker nadat Activision de adviesprijs in Engeland een tikje omhoog gooide. Dit lijkt slecht nieuws voor de gamers, want in navolging van Activision hebben ook Microsoft en Nintendo de adviesprijs op een paar grote titels omhoog gegooid, respectievelijk Forza Motorsport 3 en Professor Layton. Een opvallende keuze in een tijd waarin de economie nu niet bepaald uitnodigt tot het spenderen van nog meer geld aan enkele games.

Volgens analist Michael Pachter, de man die altijd het tegenovergestelde voorspelt van wat er gebeurt, heeft Activision de adviesprijs verhoogd om meer geld te verdienen aan de game. Op die manier zouden ontwikkelaar en publisher een beter rendement halen op de game. Een gedurfde uitspraak, aangezien winst maken het laatste is dat de meeste bedrijven anno 2009 willen. Wij denken eerder dat Activision gamers wil stimuleren om werk te gaan zoeken en zodoende de economie weer wat te stimuleren.

Hoe komt Depeche Mode in Left 4 Dead 2 terecht?

Het viel Kotaku op dat er het shirt van Left 4 Dead 2 personage Rochelle de band Depeche Mode te vinden was. Hoe is dat daar terecht gekomen? Kotaku vroeg het Valve. Chet Faliszek vertelde dat Valve langs enkele grote platenstudios en bands is gegaan. En Depeche Mode was een van de weinigen die reageerde.

De band vond het geen probleem dat Valve hen, hun audio en hun t-shirts wilde gebruiken in de game. Een slimme zet voor Depeche Mode aangezien hun nieuwe album net is uitgekomen en een paar miljoen Left 4 Dead-spelers daarop wijzen kan niet fout gaan. Faliszek legde verder niet uit waar in de game dit allemaal gebruikt zou worden, maar ik zie persoonlijk wel wat in een finale waarbij je terwijl de track Personal Jesus draait moet overleven tot de helikopter arriveert.


Woorden Armstrong doen Contador niets

Voordat Alberto Contador aan het criterium van Stiphout begon liet hij weten dat hij de reactie van Lance Armstrong heeft meegekregen.

Ook laat hij meteen weten hier niet op in te gaan, "Ik ben hier om te fietsen, wil niet meer praten over Armstrong," aldus Contador. "Wat ik van zijn reactie vind? Ik hecht er niet zoveel waarde aan, het zijn zijn woorden. Ik vind het allemaal niet zo belangrijk meer."

Het feit dat ze niet meer onder toezicht van Johan Bruyneel staan betekent dat ze nu bijna alles kunnen zeggen. "Of Lance en ik elkaar nog spreken? Misschien," stelde Contador. "Hoe mijn toekomst er uitziet weet ik nog niet. Ik heb amper tijd gehad om na te denken. Ik ben heel erg moe, heb twee dagen aan één stuk gefeest."

Nadat de Astana renner was gehuldigd in Parijs vloog deze terug naar Spanje. Eenmaal in Spanje was er een grote huldiging voor de Spanjaard in zijn geboorteplaats Pinto. Maandag begon hij, duidelijk vermoeid, in Stiphout aan zijn eerste criterium. Ook start hij woensdag nog in Wateringen waarna hij doorgaat naar Heerlen, Surhuisterveen, Roosendaal en tot slot Emmen. "Het is goed om terug te zijn in Nederland. Ik herinner me dat ik in 2007 ook in Stiphout was. Heeft Armstrong hier ook gewonnen? Prima."

Kubica wil rally's rijden in toekomst

BMW Sauber-coureur Robert Kubica heeft aangegeven dat hij Kimi Räikkönen mogelijk wil volgen in het rijden van rally's. De Pool heeft een zwak voor de WRC-rijders en volgens de geruchten zou hij zijn debuut al in de Rally van Polen maken met een Skoda Fabia WRC. Hijzelf ontkent dit echter.

"Ik ben een grote fan van het rallyrijden. Ik geniet als toeschouwer van het spektakel en op enig moment wil ik voor de lol wel wat rally's rijden. Of ik in de toekomst de kans heb om wat wedstrijden te rijden hangt af van de fase waarin mijn carrière zich bevindt. Er is een grote kans dat ik wat rally's ga rijden. Ik heb vijf of zes jaar een rallyauto gehad en ik heb er veel in gereden."

Kubica weet waar hij het over heeft als hij over de rallycoureurs praat. "Er zijn vele rijders die ik respecteer en omdat ik in het verleden zelf wat rallyrijden heb geprobeerd, weet ik dat deze jongens ballen hebben. Ze rijden op de limiet en vechten om tiendes van seconden op wegen waar aan de zijkant bomen staan. Op het circuit weten we waar iedere bocht ligt en iedere kerbstone, maar rallyrijden is anders."

Star Wars: The Force Unleashed krijgt trophies

Star Wars Unleashed kwam in september vorig jaar uit en er was in ieder geval één ding dat de 360 boven de Playstation 3-versie had: achievements. Trophyhoeren kunnen nu blij zijn, want Star Wars: The Force Unleashed krijgt trophies.

Je zult wel opnieuw moeten beginnen om de trophies te kunnen halen, zoals meestal het geval is bij Playstationgames die later hun trophies krijgen.

Iraaks leger bestormt kamp Iraanse oppositie

Iraakse militairen hebben gisteren het kamp van een Iraanse oppositiegroep ten noorden van Bagdad bestormd. Er vielen hierbij zeker 260 gewonden en volgens onbevestigde berichten vier doden.

Het Kamp Ashraf is het onderkomen van de Volks Moedjahedien van Iran, de vroegere militaire vleugel van de Nationale Raad van Verzet van Iran die geleid wordt door Mirjam Rajavi. De Nationale Raad van Verzet zegt het gewapende verzet enkele jaren geleden te hebben opgegeven.

De Iraanse beweging staat op de terreurlijst van de Verenigde Staten. Sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003 genieten de circa 3500 bewoners van het kamp Amerikaanse bescherming. Zij hebben hun wapens moeten inleveren.

De regering in Bagdad wil al langer af van de Iraniërs. Irak onderhoudt goede relaties met Teheran en het kamp is een doorn in de ogen van de Iraanse regering. Ook in Irak zijn de Iraniërs niet populair omdat de Volks Moedjahedien bescherming genoot van oud-dictator Saddam Hussein.

Tijdens de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) vochten de leden van de Volks Moedjahedien mee aan de zijde van het Iraakse leger. De Moedjahedien werd door de Amerikanen actief gesteund op beide politiek en militair vlak.

Cutthroat Capitalism: Een dagje piraat in Somalië spelen

Somalië heeft nogal een armoede-probleem en daarom zijn er een boel piraten rond de wateren van Somalië te vinden. Nu heeft Wired een spelletje gemaakt genaamd Cutthroat Capitalism, wat zij beschrijven als een 'An Economic Analysis of the Somali Pirate Business Model' oftewel een economische analyse van het zakenplan van Somalische piraten.

Het spelletje is redelijk simpel, je kiest een schip uit, met een dobbelsteenworp wordt besloten of het je lukt om het schip over te nemen, waarna je een stel bemanningsleden gijzelt. Vervolgens zullen je moeten onderhandelen, door de gijzelaars verschillend te behandelen en je gedrag tegenover de onderhandelaar te bepalen. Ben je te agressief, komt het leger en kan je game over gaan doordat je geld op is. Lukt het je, ben je rijker en kan je weer doorgaan met piraterij. Daar komt alleen geen einde aan. Klik hier om de game te spelen.

Haug gelooft nog steeds in gebruik KERS

Mercedes Motorsportbaas Norbert Haug blijft ondanks alles nog steeds voorstander van het gebruik van het Kinetic Engery Recovery System in de Formule 1. De Duitser stelt dat het systeem in de Grand Prix van Hongarije haar waarde bewezen heeft toen McLaren de race won.

KERS wordt momenteel alleen nog maar door McLaren en Ferrari gebruikt, terwijl BMW Sauber en Renault het systeem in de ban hebben gedaan. Haug gelooft dat het systeem dit jaar nog voor meer overwinningen kan zorgen bij McLaren. "Ik denk dat het nu een ander verhaal is. Als KERS je helpt bij het winnen van races, dan wordt er over gesproken. Eerst werd er neerbuigend gedaan over het gebruik van KERS, maar ik denk dat dat nu over is. Misschien dat we dit seizoen nog teams KERS zien gebruiken."

Voor volgend jaar wordt het systeem al weer in de ban gedaan om kosten te besparen. Maar Haug ziet wel iets in een standaard KERS. "Ik moet de promotor van KERS zijn, maar we volgend het besluit van de FOTA, dus we zullen zien. Ik denk dat de discussie over het gebruik van KERS iets voor later dit jaar is, omdat het overtuigend is. Het hybride systeem van Mercedes is het beste, zoals we in Hongarije hebben laten zien."

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.