'Huiszoeking bij journaliste was terecht'

Er is terecht huiszoeking gedaan bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf om daar mogelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) terug te halen. De rechtbank in Haarlem heeft dit vandaag bepaald.

Eerst heeft de onderzoeksrechter in Den Haag de journaliste gevraagd om de AIVD-stukken zelf terug te geven. Toen dat werd geweigerd, besloot deze rechter dat de politie huiszoeking moest doen.

Van der Graaf "hoort niet te beschikken over staatsgeheime stukken", aldus de rechtbank in Haarlem. "Het was van groot belang dat deze stukken terugkwamen bij de AIVD." De informatie zou aan de journaliste zijn gelekt door een AIVD-medewerkster en haar partner. De rechtbank oordeelde verder dat justitie alle documenten die niet mogelijk staatsgeheim zijn, ongezien aan Van der Graaf moet teruggeven.

De huiszoeking bij Van der Graaf was op 18 juni. De politie nam bij haar onder meer documenten, notitieboekjes en digitale bestanden in beslag. Of er daadwerkelijk staatsgeheime informatie is meegenomen, zoals justitie meent, moet nog blijken. Momenteel ligt alles nog verzegeld in de kluis van de onderzoeksrechter in Den Haag. Die moet uiteindelijk beoordelen of eventuele AIVD-gegevens het stempel staatsgeheim hebben.

Fok!-columnist Driek Oplopers was het op voorhand al niet met de AIVD eens.