Piraten komen graag naar Nederland

'Het is een goed leven hier', concludeert de veronderstelde Somalische piraat Sayid (1970) na een week in een Nederlandse gevangenis. Hij staat, samen met vier landgenoten, vandaag terecht in het eerste Nederlandse piratenproces. "Ik wil een opleiding tijdens mijn gevangenschap en ik verzoek de overheid mij niet terug te sturen naar Somalië. De mensen die hier wonen, respecteren de mensenrechten. Ik wil mij hier vestigen." Ook medeverdachte Farah (1985) is volgens zijn advocaat Willem-Jan Ausma blij verrast dat hij in Nederland is beland. "Mijn cliënt voelt zich hier veilig", stelt Ausma.

De verdachte leidde volgens hem een zwaar leven in een dorp waar armoede heerst en de sharia geldt, het islamitisch recht. "Nu krijgt hij goed te eten en kan hij voetballen en televisiekijken. De wc op zijn cel vindt hij zó fantastisch."

Ausma heeft zijn cliënt uitgelegd dat hij acht jaar celstraf kan krijgen voor poging tot zeeroof. Vier jaar gevangenisstraf lijkt hem een realistische verwachting. Ook heeft hij de Somaliër uitgelegd dat hij kans maakt op een verblijfsvergunning na zijn gevangenschap. "Hij is natuurlijk verheugd. Hij hoopt een computeropleiding te kunnen doen en zijn familie te laten overkomen."

Advocaat Haroon Raza, die Osman (1978) verdedigt, vindt dergelijke euforie misplaatst. "Mijn cliënt maakt zich zorgen om zijn vrouw en kind. Hij is de enige Somaliër in zijn huis van bewaring en leeft daarom in een isolement." Raza heeft zijn cliënt geen verblijfsstatus in het vooruitzicht gesteld. "Alles hangt af van de actuele situatie en van de regio waar hij daadwerkelijk woont."

Niet eerder werden piraten berecht in Nederland. Ook in Frankrijk, de VS en Kenia moeten piraten voor een rechter verschijnen. Ausma vreest dat deze processen potentiële zeerovers eerder aanmoedigen dan afschrikken. "Alles is beter dan op een steiger te zitten in Somalië."


Piraten hebben het hier wel naar hun zin  (foto: DAG)