Kabinet onderzoekt islamitische internaten

Het kabinet gaat onderzoek uitvoeren naar de internaten van de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen. Dat heeft minister Eberhard van der Laan voor Integratie gisteren gezegd.

De bewindsman wil de internaten onder de loep nemen omdat zij "verder niet aan controle onderhevig zijn” en omdat Gülen tegenstrijdige geluiden laat horen over zijn doelstellingen.

De prediker zet zich in voor de ontwikkeling van jongeren met een Turkse achtergrond, maar keert zich ook tegen de westerse cultuur. Van der Laan heeft het over "antiwesterse, antichristelijke en anti-joodse geluiden".

Turkije-experts zetten in juli 2008 in de uitzending van de actualiteitenrubriek Nova uiteen dat de beweging die bekend staat als gematigd en overheidssubsidie ontvangt, een dubbele agenda heeft. De Turkse islamitische prediker en naamgever Fethullah Gülen zou niet streven naar dialoog, maar naar islamisering van de samenleving. op last van de Tweede Kamer gaf toenmalig minister Ella Vogelaar de AIVD opdracht een onderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de beweging niet staatsgevaarlijk is.


Kabinet onderzoekt islamitische internaten  (foto: DAG)