'Nederlander verorbert minder varkensvlees'

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld zo'n 85 kilo aan vlees en vleesproducten verorberd. Dat is bijna twee procent minder dan in 2000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Een gezin van twee ouders en twee volwassen kinderen at vorig jaar gezamenlijk een halve koe en ongeveer twee varkens, rekent het CBS voor.

De afname van de vleesconsumptie is vrijwel geheel toe te schrijven aan een verminderde vraag naar varkensvlees. Niettemin blijft varkensvlees het populairst onder consumenten. Bijna de helft van de Nederlandse vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees. Daarnaast is zo'n dertig procent vlees van kip en overige pluimvee. Rund- en kalfsvlees volgt met ruim twintig procent.

De gemiddelde prijs van vlees en vleeswaren is in de periode 2000-2007 met bijna veertien procent gestegen. Ruim zeventig procent van het vlees werd via de supermarkt verkocht.

Bij de invoer van buitenlands vlees is een flinke toename waar te nemen. Vorig jaar werd ruim 1,3 miljard kilo vlees ingevoerd, een stijging van negentig procent ten opzichte van 2000. Van het geïmporteerde vlees is 85 procent afkomstig van landen binnen de EU. Duitsland is goed voor dertig procent van de invoer. België is met twintig procent de tweede vleesleverancier voor Nederland.