DSM schrapt 1000 banen, verwacht minder winst

Het chemieconcern DSM gaat bezuinigen om de economische malaise het hoofd te bieden. Daarbij verdwijnen onder meer duizend banen, ongeveer 5 procent van het totaal aantal DSM-werknemers. Voor de tweede keer dit jaar verlaagt het concern de winstverwachting voor 2008.

DSM verwacht met de banenreductie vanaf 2010 jaarlijks 100 miljoen euro te besparen. De reorganisatie kost DSM eenmalig 50 miljoen euro, waarvan 20 miljoen euro als bijzondere post in het vierde kwartaal in de boeken wordt meegenomen. "Het is duidelijk dat de hevige onrust die is begonnen in de financiële sector nu het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de bredere economie ernstig aantast", aldus DSM-topman Feike Sijbesma vandaag.

DSM heeft vooral last van een dalende vraag naar auto's, elektronica en een inzakkende bouwmarkt, waarvoor het concern hoogwaardige materialen levert. Inmiddels heeft DSM een aantal tijdelijke maatregelen genomen, waaronder de sluiting van fabrieken, vermindering van het aantal tijdelijke werknemers en uitstel van projecten.

Door de verslechterende marktomstandigheden tempert DSM de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat. Het bedrijf rekent nu op een resultaat voor bijzondere posten van ruim 900 miljoen euro, wat nog altijd een record is voor DSM. Nog geen twee maanden terug gaf DSM een prognose af van rond de 1 miljard euro. Eerder dit jaar verhoogde het Heerlense concern tot twee keer toe de winstverwachting.

Chemieconcern DSM schrapt duizend banen.  (foto: ANP)