65-plusser met bijstand mag ook bijverdienen

De bijverdienregeling in de bijstand wordt opengesteld voor gepensioneerden. Nu staat in de regeling nog een leeftijdsgrens van 65 jaar.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) wil regelen dat arme 65-plussers die door een onvolledige AOW een beroep moeten doen op bijstand, ook 181 euro per maand mogen bijverdienen naast hun uitkering.

De PvdA-bewindsman kondigde vandaag in de Tweede Kamer aan tijdens een debat over mensen met een AOW-gat dat de regeling per 2010 wordt aanpast. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de nieuwe regeling mee te nemen in de begroting Sociale Zaken voor volgend jaar. Daarop zegde de staatssecretaris toe te bekijken of de nieuwe regeling al per 1 januari 2009 in kan gaan.

Verder was de Kamer tevreden over het besluit om vanaf 2010 de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de AOW uitvoert, ook de bijstand te laten uitkeren aan arme gepensioneerden. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya had daarover een motie ingediend om te voorkomen dat mensen met een AOW-gat en recht hebben op bijstand, daarvan geen gebruik van maken door onwetendheid of schaamte.

Ongeveer 425.000 65-plussers hebben momenteel een onvolledig staatspensioen, omdat zij tussen hun 15e en 65e niet aldoor in Nederland hebben gewoond. Voor elk ontbrekend jaar wordt de AOW met 2 procent gekort.