'Belgrado wil Mladic deze maand oppakken'

De Servische autoriteiten willen oorlogsmisdadenverdachte Ratko Mladic nog deze maand oppakken. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde krant Blic.

Volgens de Belgradose krant draait het team dat Mladic en andere gezochte verdachten moet opsporen en arresteren op volle toeren en hebben leden van het team hun vakanties tot nader order uitgesteld. Ook hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal is verzocht een begin deze maand gepland bezoek aan Belgrado tot september uit te stellen, meldt Blic.

De regering in Belgrado zou het hoofdstuk 'Den Haag' willen afsluiten om eindelijk het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te verwerven en daarmee een vaste datum voor het begin van toetredingsonderhandelingen te verkrijgen. De autoriteiten zouden de kwestie in de zomer willen afwikkelen, omdat het werk in het parlement stilligt, radicale elementen minder speelruimte hebben en de kans op demonstraties en ongeregeldheden kleiner is, schrijft Blic.

Leden van de regering hebben Mladic en de eveneens gezochte voormalige leider van de Serviërs in Kroatië, Goran Hadzic, opgeroepen zich aan te geven. Het dagblad Vecernje Novosti citeerde woensdag minister van defensie Dragan Sutanovac, die zei dat 'het hele land gegijzeld wordt' door de twee gezochten. Minister Rasim Ljacic zei in Blic dat de zaak-Karadzic laat zien 'dat niemand zich voor altijd kan verstoppen'. Karadzic werd op 21 juli gearresteerd, na ruim twaalf jaar ondergedoken te zijn geweest.