China houdt zich niet aan Olympische mediaregels

De vereniging van buitenlandse journalisten in China heeft de Chinese overheid vandaag opgeroepen media vrij hun werk te laten doen. Sinds de verruimde 'Olympische' mediaregels begin vorig jaar van kracht werden, heeft de organisatie 259 schendingen van deze code gedocumenteerd.

Het ging daarbij onder meer om geweld tegen buitenlandse correspondenten, vernieling van materiaal, intimidatie door de politie en belemmering in de uitoefening van het werk.

Vorige week onderbraken Chinese veiligheidsbeambten een live-uitzending van de Duitse televisiezender ZDF vanaf de Chinese Muur, omdat de geïnterviewde Amerikaanse Chinakenner te kritisch zou zijn. Volgens een journalist van de zender was deze opvallende ingreep "slechts het topje van de ijsberg van wat we meemaakten tijdens een week opnames vanuit China."

De afgelopen twee maanden zijn zeker zestien buitenlandse journalisten tijdelijk vastgehouden op het politiebureau omdat ze reportages maakten over woedende ouders van kinderen die omkwamen tijdens de aardbeving in Sichuan. Een journaliste van persbureau AP kreeg te horen dat ze "over dit soort zaken" niet mocht berichten.

Ook verschillende Nederlandse journalisten kregen te maken met de Chinese autoriteiten. Zo werd de China-correspondent van de Volkskrant begin juni in zijn hotelkamer in Gansu bezocht door de veiligheidsdiensten die hem dringend verzochten het gebied waar veel Tibetanen wonen te verlaten.