Miljonaire krijgt 11 jaar cel

Een Amerikaanse miljonaire heeft een gevangenisstraf van elf jaar gekregen voor het mishandelen van haar twee huishoudsters. De twee Indonesische vrouwen werden onder andere geslagen met paraplu's en bezems, bewerkt met messen en overgoten met heet water.

Valse voorwendselen
De huishoudsters werden in 2002 en 2005 door de 46-jarige Varsha Sabhnani onder valse voorwendselen naar Amerika gehaald. Na aankomst werden de paspoorten door Sabhnani ingenomen en werden zij gelijk in haar huis tewerkgesteld. "In haar arrogantie behandelde ze Samirah en Enung als minder dan mensen," verklaarde één van de aanklagers.

Straffen
Samirah en Enung werden ook door hun werkgeefster gestraft. Zo moesten zij bijvoorbeeld trappen lopen en koude douches nemen. Eén van de vrouwen moest zelfs chili-pepers eten en nadat ze had overgegeven, ook nog eens haar eigen kots opeten. Aan de mishandeling kwam een einde toen in mei 2007 één van de vrouwen het huis wist te ontvluchten en haar toevlucht zocht in een winkel.

'Goede vrouw'
De families van de twee vrouwen kregen elke maand 100 dollar van de miljonaire, maar de vrouwen zelf kregen zelfs geen eten. Als zwervers zochten ze naar eten in vuilnisbakken en hadden ze de koude keukenvloer als slaapplaats. De advocaat van Sabhnani wilde de rechter nog overtuigen van haar goedheid door duidelijk te maken dat ze al jaren goede doelen over de hele wereld steunt, maar de rechter heeft dit uiteindelijk niet meegenomen in zijn vonnis.

Uitspraak
De rechter, Arthur Spatt, heeft de miljonaire een gevangenisstraf van elf jaar opgelegd. Ook kreeg zij nog drie jaar voorwaardelijk en een boete van 25.000 dollar. Over de geëiste schadevergoeding van 1,1 miljoen dollar doet de rechter voorlopig nog geen uitspraak. Later vandaag hoort Mahender Sabhnani, de 51-jarige man van Varsha Sabhnani die zelf ook terechtstaat, welke straf hij door de rechter opgelegd krijgt.