Castro beschuldigt Europa van hypocrisie

Fidel Castro heeft vrijdag Europa beschuldigd van 'enorme hypocrisie'. De EU heeft het recht niet om Cuba terecht te wijzen wegens schendingen van de mensenrechten, gezien de nieuwe Europese regels ten aanzien van illegalen, betoogt de voormalige Cubaanse leider (81) in een online essay.


"Op mijn leeftijd en gezien mijn gezondheid, weet je niet hoe lang je nog te leven hebt. (Daarom) wil ik mijn minachting laten blijken voor de enorme hypocrisie achter deze (EU-)beslissing", aldus Castro. De nieuwe Europese regels houden onder meer in dat illegalen anderhalf jaar lang mogen worden opgesloten voordat ze worden uitgezet.
De beslissing van de EU donderdag om de diplomatieke sancties tegen Cuba op te heffen heeft geen positieve economische gevolgen voor het eiland, schreef Castro. Cuba heeft lijdt al tientallen jaren onder een Amerikaans economisch embargo.

Het laten vallen van de diplomatieke sancties had vooral symbolische waarde, aangezien ze al niet meer werden toegepast. Tegelijkertijd waarschuwde de EU dat ze nieuwe maatregelen zal nemen als de Cubaanse regering nalaat alle politieke gevangenen vrij te laten, de Cubanen de toegang blijft versperren tot het internet en EU-gezanten in Cuba blijft weghouden van leden van de oppositie.