'Verkeershufters' mogelijk gevolgd

De politie Brabant-Noord gaat mogelijk zo'n vijftig notoire 'verkeershufters' uit de regio hinderlijk volgen. Dat bevestigt een woordvoerder van het korps vandaag na berichtgeving in de Volkskrant. Een proef in Oss, waarbij tien automobilisten die grossieren in verkeersovertredingen werden gevolgd, lijkt volgens de politie geslaagd.

In de proef, die deze week afloopt, worden tien automobilisten hinderlijk gevolgd. Het gaat om automobilisten die in het verleden overtredingen begingen als over busbanen rijden, door rood rijden, over de stoep rijden, door woonerven scheuren, bumperkleven, te hard rijden, medeweggebruikers afsnijden en rijden ondanks een rijverbod.

De tien automobilisten die werden geselecteerd, onder wie zes mannen met een strafblad en een vrouw, ontvingen in 2006 250 boetes. De tien kregen van tevoren te horen dat ze in de gaten gehouden zouden worden. De politie volgde ze als ze de automobilisten in het vizier kregen, maar wachtte ze soms ook thuis op.

Door ze hinderlijk te volgen, lijken ze minder overtredingen te maken, aldus de politie. De politiewoordvoerder benadrukt dat de definitieve evaluatie van de proef nog moet plaatsvinden. Tijdens de proef kreeg één automobilist twee weken cel opgelegd en een rijverbod van een halfjaar. Zeven dossiers liggen nog bij justitie.

Het besluit om de proef al dan niet een vervolg te geven in de hele regio valt na de zomer, zegt de politiewoordvoerder. Andere korpsen zouden de proef met belangstelling volgen.