Brand in TU Delft onder controle

De brand in de bouwkundefaculteit van de TU Delft is woensdagochtend onder controle. De brandweer gaf om 06.00 uur het sein brand meester. Hier en daar smeult het vuur nog maar de brand breidt niet meer uit, zegt een woordvoerder. Er bestaat nog steeds een kans dat het gebouw instort.

Van de noordvleugel is al een derde tot een kwart ingestort. De rest van het pand is grotendeels uitgebrand. Alleen de begane grond en de eerste verdieping zijn niet helemaal in de as gelegd. Vanwege het instortingsgevaar kan de brandweer het gebouw nog steeds niet binnengaan. Met bouwkundigen wordt nagedacht over verdere maatregelen. "Het pand moet afgebroken worden. We bekijken nu hoe we het gaan slopen", zegt de woordvoerder.

De politie heeft dinsdag de directe omgeving ontruimd. Dit was nodig omdat de windsnelheid afnam en de temperatuur daalde, waardoor de rook langer bleef hangen. De geëvacueerde bewoners die geen slaapplek konden regelen werden opgevangen in een sporthal aan de Brasserkade. Hier meldden zich acht personen, die vervolgens zijn ondergebracht in een hotel.

Het vuur dat dinsdag op de zevende verdieping uitbrak, ontstond vermoedelijk door kortsluiting in de koffiecorner. Twee studenten probeerden het vuur te blussen, maar toen dat niet lukte, werd het hele gebouw ontruimd. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Twee Delftse ondernemers stellen hun kantoren beschikbaar voor studenten en medewerkers van de bouwkundefaculteit. De studenten krijgen onder meer werkruimtes en internetverbinding aangeboden.