Ergernis over gratis entree allochtonen

Belangengroepen van allochtonen en anti-discriminatiebureaus zijn er niet blij mee dat allochtonen gratis een dag naar binnen mogen op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde als ze hun buitenlandse paspoort laten zien. Het evenement trekt jaarlijks zo'n 100.000 mensen.

Mensen die enkel in het bezit zijn van een Nederlands paspoort moeten wel 17,50 euro betalen. Het landelijke anti-discriminatiebureau Art. 1 heeft de organisatie achter het Achterhoekse festival inmiddels op de vingers getikt. Volgens het bureau is de actie in strijd met de grondwet.

Ook het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland moedigt de gratis entree niet aan. Woordvoerder Fouad Sidali: "Op deze manier werk je onderbuikgevoelens en onvrede juist in de hand." De festivalorganisatie is geenzins van plan de gratis entree voor allochtonen af te schaffen. Gijs Jolink, organisator en zoon van Normaalzanger Bennie Jolink: "Zwarte Cross wil in deze tijd verruwing een positieve actie houden. Dat we juist uit de hoek van de discriminatiebestrijding kritiek krijgen vind ik infantiel. Vorig jaar konden de inwoners van Lichtenvoorde gratis naar binnen, dat was toch ook geen discriminatie?" Op de dag dat allochtonen gratis naar binnen mogen, treden Leaf, Beef en Moke op. Overigens wordt het festival over het algemeen weinig bezocht door mensen met een migrantenachtergrond.