WADA stopt steun aan biologisch paspoort

Het antidopingagentschap WADA stopt met de steun aan het project van de internationale wielerunie UCI om een biologisch paspoort in te voeren. De organisatie is boos omdat de UCI een proces heeft aangespannen tegen voormalig WADA-voorzitter Dick Pound en weigert daarom nog langer geld en mankracht te investeren in het project, dat het eenvoudiger moet maken om te controleren of een renner verboden middelen heeft gebruikt.

Het WADA vindt het onder de huidige omstandigheden niet gepast om de UCI nog langer te steunen. "We zijn in oktober vorig jaar akkoord gegaan om het wielrennen aan een schoner imago te helpen", zegt de nieuwe WADA-voorman John Fahey. "Maar door de huidige aanval van de UCI werken we niet langer samen en gaan we kijken of we andere sporten kunnen helpen met de invoering van een biologisch paspoort."

De UCI maakte vorige week bekend Pound voor de rechter te slepen omdat hij met negatieve uitlatingen schade zou hebben toegebracht aan de internationale wielerunie. Het WADA reageerde daarop met de mededelingen de voormalig voorzitter juridische steun te verlenen.