Pinkpop line-up bekend

Icoon MuziekVanmiddag werd er in Paradiso te Amsterdam door Jan Smeets en Giel Beelen de line-up voor Pinkpop 2008 bekend gemaakt. Het festival zal dit jaar niet samenvallen met Pinksteren, maar zal plaatsvinden op vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni. Zoals vanouds zullen er diverse bands naar het Limburgse Landgraaf trekken, en de line-up dit jaar mag opvallend genoemd worden. Hoewel er nog enkele namen bekend dienen worden gemaakt, maakt festivaldirecteur Jan Smeets vanmiddag vol trots de namen van de bands bekend.


Zo was er al bekend dat de rockgrootheden van Metallica het vijftig meter-brede podium zullen betreden en dat de Foo Fighters eveneens een avond zouden afsluiten. Rage Against the Machine is weer bij elkaar, en na de spetterende optredens van ’93, ’94, en ’96 maakt deze legendarische band weer haar opwachting op Pinkpop. Ook was al bekend dat de Counting Crows, persoonlijke favoriet van organisator Jan Smeet hun opwachting zouden maken.

Op vrijdag zijn naast Metallica in Landgraaf Incubus, Flogging Molly en Porcupine Tree te aanschouwen, evenals het Amerikaanse Alter Bridge. De jonge Nederlandse band SAT2D won de finale van de bandcompetitie Nu of Nooit en mag de festivalbezoekers eveneens trakteren op een optreden. Zaterdag zijn de Foo Fighters de afsluiter, en spelen onder meer de Kaiser Chiefs, Editors, KT Tunstall, the Verve, Novastar en Bad Religion. Moke is de Nederlandse bijdrage aan de zaterdag en de danceformaties Justice en Groove Armada vormen het alternatief voor diegene die even genoeg heeft van al dat gitaargebulder.


winnaars van Nu of Nooit, SAT2D


Zondag is een drukke dag, die wordt afgesloten door het nu eigenlijk al legendarische concert van Rage Against the Machine. Verder zullen de Queens of the Stone Age hun gitaargeweld over de Limburgse vlaktes loslaten en is Racoon het derde Nederlandse bandje wat te zien is op het festival. Ook zien we aardig wat singer/songwriters op die dag: Gavin Degraw, Pete Murray, Kate Nash en Patrick Watson. Verder hebben we een afwisselende dag met de Counting Crows, Fiction Plane en Saybia, valt er nog wat te dansen met Roisin Murphy, en kan er nog flink worden doorgebeukt met Serj Tankian en Cavalera Conspiracy. Ook wordt het vermoedelijk springen geblazen met The Wombats en The Hives.

Amnesty International voert net als vorig jaar weer actie: dit keer gaat de aandacht uit naar de mensenrechten in het Olympische land China. Daarnaast loopt Oxfam/Novib weer rond met speciale knuffelverpleegsters. Het bier waar Limburg trots op is zal net zoals vorig jaar worden getapt voor 2,-. De prijs van de tickets is echter wel wat gestegen: de 40.000 weekendkaarten kosten 129,95 per stuk, en per dag zijn er 20.000 dagkaarten te koop voor 69,95. De voorverkoop voor Pinkpop 2008 begint zaterdag 16 februari.