Astronaut onwel aan boord van Atlantis

Icoon RuimtevaartAan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is zaterdag een Duitse astronaut onwel geworden, kort na de koppeling met het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld, aldus Amerikaanse nieuwszenders.

Een voor zondag geplande eerste ruimtewandeling is door de NASA met zeker 24 uur uitgesteld om technische redenen, onder meer de uitval van een navigatiecomputer. De Duitse astronaut zal maandag in elk geval niet deelnemen aan de ruimtewandeling. Hij wordt vervangen door een Amerikaanse collega.

De belangrijkste missie van de Atlantis-bemanning is om het 880 miljoen euro kostende Europese laboratorium Columbus aan het ISS te bevestigen. Daarvoor zijn enkele ruimtewandelingen nodig.

In de dertien ton zware Columbus zullen astronauten de komende tien jaar talloze wetenschappelijke experimenten doen. Het laboratorium bevat twee zogenoemde handschoenenkasten van Nederlandse makelij. In die volledig afgesloten ruimtes kunnen astronauten experimenteren met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.