Amsterdamse beurs verspeelt jaarwinst

Icoon BeursDe Amsterdamse beurs AEX is zowel door de psychologische grens van 500 punten gezakt als de technische steun van 495 punten. Hiermee is de jaarwinst over geheel 2007 verspeeld. De technische steun wordt met name gevolgd door beurshandelaren. Het doorbreken van deze steun duidt erop dat de kans groot is dat de beurs nog verder weg gaat zakken.

De financiële fondsen staan onder zware druk. Dit komt omdat de grote Amerikaanse bank Citigroup waarschijnlijk 15 miljard dollar moet afschrijven als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis. Eerder werd al bekend dat er verschillende lijken uit de kasten van Amerikaanse banken zijn gevallen. Volgens sommigen is dit pas het topje van de ijsberg. Door verscherpte regels van de Amerikaanse overheid moeten banken binnenkort meer openheid over hun boekhouding geven.

Het drama op de Amerikaanse huizenmarkt duurt voort door nieuwe cijfers over het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers. Op de tweede maand op rij is het vertrouwen het laagste ooit gemeten. Ook werd bekend dat er wederom een recordaantal onverkoopbare huizen te koop staan. Door deze slechte cijfers van de huizenmarkt en de banken daalde de Dow Jones, de belangrijkste beursgraadmeter in de VS, sinds lange tijd onder de 13.000 punten.