Kamer kritisch over aanpak radicalisering

De Tweede Kamer is kritisch over het actieplan waarmee het kabinet radicalisering wil aanpakken. De grote oppositiepartijen vrezen dat PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) alle radicaliseringsprojecten uit het verleden overboord zet en volledig opnieuw begint.

Ook wordt het plan als te vaag beoordeeld.

Dat bleek vandaag tijdens een overleg over het actieplan, dat in augustus is gepresenteerd. Het kabinet trekt de komende vier jaar 28 miljoen euro uit om de toenemende radicalisering onder moslims en rechts-extremisten te bestrijden. Dat geld gaat vooral naar gemeenten, die een grote rol krijgen bij de aanpak.

De minister sprak tegen dat ze volledig blanco aan het actieplan is begonnen. ''Wij proberen voort te bouwen op wat in het verleden is gedaan.'' Ze zegde de Kamer toe zeer binnenkort met een 'operationeel actieplan' te komen waarin concrete voorstellen staan voor de aanpak.

Site
Tijdens het debat bleek overigens dat ChristenUnie en SGP  problemen hebben met de subsidie die het kabinet verstrekt aan de website Islamwijzer.nl. De kleine christelijke partijen vinden dat het geen taak van de overheid is om dit soort geloofsuitingen te subsidiëren. Ook de SP heeft hier twijfels over.

SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij vindt dat de overheid zich niet op dit terrein moet begeven, omdat moeilijk te verdedigen is welke geloofsrichtingen wel op steun mogen rekenen en welke niet. De SGP overweegt een motie in te dienen om de zaak te keren. Hij kan in dat geval waarschijnlijk rekenen op steun van de ChristenUnie.

Het kabinet steunt de website als informatiepunt voor en over de islam. De makers willen een plek bieden aan alle moslims die de democratische rechtsstaat onderschrijven. Islamwijzer.nl moet tegenwicht bieden aan de vele sites over de radicale islam. Minister Ter Horst verdedigde vandaag de keuze om dat te subsidiëren.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemde het idee interessant. ''Maar anderzijds vraag ik me af of ik zit te wachten op bijvoorbeeld een socialistisch forum met steun van rijkswege.''