'Wilders overschreeuwt zichzelf'

Volgens onderzoeker Martijn de Koning van de Radboud Universiteit in Nijmegen maakt PVV-leider Geert Wilders met zijn steeds hardere opmerkingen over de islam nauwelijks nog indruk onder Nederlandse moslims en verliest hij ook zijn rol in het debat over de islam. Gisteren nog vergeleek Wilders in een opiniestuk, dat hij samen schreef met PvdA-raadslid Ehsan Jami, de islamitische profeet Mohammed met Adolf Hitler.

De wetenschapper, die ook verbonden is aan het Islam Institute in Leiden, zegt dat de gemiddelde moslim zich helemaal niet bezig houdt met Wilders. Ook vanuit de Tweede Kamer werd er gisteren niet gereageerd op Wilders' nieuwste aanval op de islam. Daar waar dat in het verleden nog wel gebeurde.

Alleen de PvdA nam afstand van het opiniestuk. PvdA-voorzitter Ruud Koole noemde de vergelijking tussen Adolf Hitler en de profeet Mohammed ''onzinnig en ongepast.'' Ook is Koole het oneens met de bewering van Jami en Wilders dat de islam als godsdienst uit is op moorden en het toepassen van geweld. Wel is hij het met Jami eens dat geweld in naam van de islam moet worden veroordeeld.

De PvdA-voorzitter benadrukt dat Jami het opiniestuk op persoonlijke titel heeft geschreven en niet namens de sociaal-democraten. Overigens heeft Jami volgens Koole het volste recht over ''elk onderwerp met wie dan ook'' te publiceren.

Randje
De Nederlandse Moslimraad stelde gisteren wÚl dat Wilders met zijn constante kritiek niet de extremistische, maar de gematigde, vredelievende moslim over het randje duwt.

Een rondgang van het AD onder moslims leverde echter weinig boze reacties op. Dat verbaast onderzoeker De Koning niets: ''We moeten niet doen alsof er bij elke uitspraak van Geert Wilders weer tien moslims radicaliseren.'' Hij noemt ook de stelling van Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra daarover ''niet handig''. Volgens De Koning suggereert Joustra daarmee dat moslims op het punt van exploderen staan, terwijl hun houding eerder apathisch is.

Volgens De Koning is er sprake van gewenning. Daarnaast zijn mensen alle discussie moe. Doodsbedreigingen aan het adres van Wilders komt hij dan ook al lang niet meer tegen op internet. Toen het Kamerlid onlangs een koranverbod bepleitte, waren de reacties eerder spottend.

Met dank aan calvobbes voor de submit.