Justitie pakt 'haatsites' succesvol aan

Icoon InternetJustitie boekt successen in de strijd tegen discriminatie op internet. Dit jaar zijn elf beheerders en deelnemers van extreemrechtse sites aangehouden of veroordeeld wegens discriminatie van allochtonen en haat zaaien. Drie extreemrechtse sites zijn van internet verdwenen.

Verder voorkwam Pim-Fortuyn.nl vervolging door discriminerende uitlatingen van de site te halen. Dit blijkt uit een onderzoek door NRC Handelsblad. De krant meldt in de editie van†vandaag dat nog strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen de twee grootste extreemrechtse forumsites: Holland Hardcore (10.000 deelnemers) en Stormfront Nederland-Vlaanderen. Van de laatste site zijn twee moderators aangehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft sinds vorig jaar prioriteit aan opsporing en vervolging van internetdiscriminatie. Zowel de Tweede Kamer als het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) vond dat justitie te weinig met aangiften deed.

Inmiddels zijn veel zaken aangepakt. Uit het onderzoek blijkt dat in mei de site Rechtser.com van internet is gehaald, nadat de moderator van deze extreemrechtse site was aangehouden. Een maand eerder is een Amsterdammer opgepakt voor het plaatsen van antisemitische teksten op Polinco.net. Ook dat forum is toen gesloten.