Jongen op kamp gedwongen maden te eten

De Chiro, de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en BelgiŽ, is ernstig in opspraak geraakt door de behandeling die de leiding van de afdeling uit Buizingen aan een 11-jarige Chirojongen heeft gegeven. De knaap werd midden in de nacht tijdens een kamp uit bed gehaald omdat hij een andere jongen zou hebben gepest.

Als straf werd hij geblinddoekt in een bootje gezet dat op de rivier de Ourthe dreef. Hij mocht alleen zijn onderbroek aanhouden en een zwemvest, en moest allerhande fysieke proeven uitvoeren. De leiding scheen met een felle zaklamp in zijn gezicht, en verplichtte hem om maden te eten. De strafsessie duurde ruim een uur.

De nationale leiding van Chirojeugd Vlaanderen is woest over de gang van zaken en doet er onderzoek naar.

Chiro
In de Chirogroepen worden kinderen en jongeren in hun vrije tijd samengebracht. Via spel wil Chiro hen ervaringen laten opdoen, leren samenleven, een kijk bieden op zichzelf en op de wereld.

''We willen een leerschool voor het leven zijn. Vertrekkend uit de leefwereld van kinderen en jongeren willen we met hen streven naar een Chirodroom: een wereld waarin de Chirowaarden graag zien, rechtvaardigeheid en innerlijkheid centraal staan'', staat te lezen op de website van de beweging.