Jeugdzorg Amsterdam schakelt imams in

BinnenlandsHet Bureau Jeugdzorg in Amsterdam schakelt imams in om een voet tussen de deur te krijgen bij Marokkaanse probleemgezinnen. Doordat met name de meer traditionele Marokkaanse ouders in Amsterdam West niets met Jeugdzorg te maken willen hebben - ze zien Jeugdzorg slechts als vijand die kinderen uit huis haalt - komen de hulpverleners vaak pas met hen in aanraking als een kind een misdrijf heeft gepleegd. Het is voor het eerst in Nederland dat het tot een dergelijke samenwerking komt.

Bureau Jeugdzorg biedt nu aan Marokkaanse imams opvoedingscursussen aan. Van de 23 Marokkaanse imams die Amsterdam telt, hebben er 17 inmiddels interesse getoond. Acht hebben de cursus reeds met goed gevolg doorlopen.

Volgens Jeugdzorg zijn imams de belangrijkste vertrouwenspersonen binnen de Marokkaanse gemeenschap. ''Als zij weten welke hulp wij kunnen bieden, in een vroeg stadium, kunnen ze die kennis overdragen aan ouders die hun zoons zien afglijden'', aldus directeur Wiel Janssen. Tot nog toe komen hulpverleners bij de meeste gezinnen er gewoonweg niet in, totdat het te laat is en kinderen door de rechter onder toezicht worden gesteld na een misdrijf, of medewerkers met name jongens uit huis komen halen, met hulp van de politie.