Tour de France: Pozzato Freire te snel af

Icoon Tour de FranceDe vijfde etappe van de Tour de France, van Chablis naar Autun over 182,5 kilometer, is gewonnen door Filippo Pozzato. In de sprint was hij net iets sneller dan Oscar Freire. Alexandre Vinokoerov, topfavoriet voor de eindzege, verspeelde ruim een minuut vanwege een val.

Even voor 13:00 uur vanmiddag gingen de 185 man van start. Na een onrustig begin sprintten drie man weg uit het peloton, William Bonnet, Philippe Gilbert en Sylvain Chavanel. Na 48 kilometer koersen was de voorsprong al opgelopen naar tien minuten. De Italiaan Gianpaolo Cheula van Barloworld ging even later ook weg uit het peloton en probeerde de overbrugging te maken naar de kopgroep. Na zestig kilometer koersen wist hij daarin te slagen.

Caisse d'Epargne kreeg aan kop van het peloton hulp van andere ploegen. Astana, Discovery, Rabobank, Milram en Liquigas probeerden het gat naar de koplopers kleiner te maken. Het peloton wist het gat terug te brengen naar vijf minuten, en rond die tijd bleef het lange tijd schommelen. Andreas KlŲden (Astana) tuimelde in de gracht, de Duitser was even aangeslagen, maar hij kon toch verder. Een andere coureur uit het peloton, Geoffroy Lequatre kwakte tegen het asfalt nadat hij het etenszakje van een andere wielrenner in zijn wiel kreeg. De renner van Cofidis moest zich laten behandelen.

Toen de kopgroep ging beginnen aan de beklimming van de Haut-Folin, een berg van de tweede categorie, was de voorsprong al teruggelopen naar een kleine drie minuten. Cheula en Bonnet konden het tempo van Chavanel en Gilbert niet bijhouden, en moesten tijdens de beklimming afhaken. Alejandro Valverde moest even lossen uit het peloton, maar kon weer aansluiten in tegenstelling tot Thor Hushovd. De Noor loste al vrij vroeg in de beklimming uit het peloton.

Op de top van de Haut-Folin hadden Chavanel en Gilbert een voorsprong van ruim een minuut op Bonnet en Cheula, het peloton kwam een minuut daar weer achter boven. 39 kilometer voor de finish werden Bonnet en Cheula weer ingerekend door het peloton, dat nog steeds twee minuten achterstand had op Chavanel en Gilbert.

Het peloton vond het, met nog dertig kilometer te gaan, wel weer genoeg geweest, en maakte vol jacht op de koplopers. Alexandre Vinokoerov reed tegen een motor aan en kwam ten val. Hij liep daarbij wat verwondingen maar op, maar stapte toch weer op de fiets om zich weer proberen aan te sluiten bij het peloton. Daarbij kreeg hij hulp van zes ploeggenoten. Het lukte niet echter om hun kopman terug te brengen, negentien kilometer voor de finish was de achterstand ruim ťťn minuut op het peloton.

Onder leiding van Michael Boogerd werden Gilbert en Chavanel ingerekend door het peloton. Fabian Wegmann sprintte vervolgens weg uit het peloton maar hij werd net als De la Fuente weer gegrepen. Op de top van CŰte de la Croix de la Libťration had Vino nog steeds een achterstand van een minuut op het peloton. De Kazak reed te snel voor zijn ploegmaten en moest de achtervolging noodgedwongen alleen verder zetten.

Laurent Lefevre (Bouygues Telecom) sprong vervolgens weg. Hij kwam als eerste boven op de CŰte de la Croix de la Libťration. Lefevre kreeg in de afdaling gezelschap van Yaroslav Popovich. Popovich wist daarna Lefevre van zich af te schudden en kon alleen verder. Maar ook zijn ontsnappingspoging mislukte en hij werd weer gegrepen door het peloton. Met een kleine twee kilometer nog te gaan, ontsnapten Millar en Lefevre uit het peloton, maar zij werden weer door het peloton bijgehaald.

Het werd een sprint van zo'n vijftig man en het was uiteindelijk Pozzato die Oscar Freire en Daniele Bennati te snel af was. Vino bereikte ruim een minuut na Pozzato pas de finish.

Meer Tournieuws lees je natuurlijk op de FOK!sport Tourmanager!