Filedruk stijgt sterk

Icoon File De filedruk in het eerste half jaar van 2007 was 17,3 procent hoger dan in de eerste helft van het vorige jaar. Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van de VerkeersInformatieDienst (VID).

In vijf van de zes maanden stond er flink meer file, alleen maart was wat rustiger dan een jaar eerder. De stijging in de eerste helft van 2007 is zeer fors, in 2006 was de stijging 10,5 procent. In de afgelopen vijf jaar is de filedruk in de eerste zes maanden nog nooit zo snel gestegen. Filedruk, ook wel filezwaarte genoemd, is de lengte maal de duur van de files.

Een deel van de stijging is te verklaren door de grote hoeveelheid neerslag die in de eerste zes maanden is gevallen. Verder was er volgens de VID ook sprake van autonome groei.

Belangrijkste knelpunt blijft het wegvak Hoogmade-Zoeterwoude-Rijndijk, waar de Brug over de Oude-Rijn, de rijbaanversmalling en de 'zware' aansluitingen bij Zoeterwoude en Hoogmade de belangrijkste redenen zijn voor de hoogste plaats in de knelpuntenlijst. De Coentunnel (op de binnenring van de A10) en Hedel (op de A2 richting 's-Hertogenbosch) staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Opvallende stijger is de Moerdijkbrug op de A16 richting Rotterdam, die op de vierde plaats in de lijst staat.

Files, steeds meer, steeds langer

Met dank aan highway101 voor de submit.