Balkenende: Zakelijke sfeer bij EU top

Icoon EuropaDe eerste dag van de Europese top in Brussel is volgens premier Jan Peter Balkenende in een "buitengewoon zakelijke sfeer" verlopen. Tegen middernacht zei hij dat de lidstaten donderdag opnieuw hun standpunten kenbaar hebben gemaakt.

Hij ontdekte bij veel sprekers de "wil om resultaten te boeken" maar voor het bespreken van inhoudelijke aspecten was het nog te vroeg. Vandaag gaat de top verder, eerst met bilaterale gesprekken tussen de lidstaten en het Duitse voorzitterschap. Na de lunch hervatten de leiders hun plenaire gesprek.

Balkenende heeft op zijn beurt benadrukt dat Nederland belang hecht aan drie punten: de sterkere rol van nationale parlementen als het erom gaat wat wordt geregeld op nationaal en Europees niveau. Daarnaast wil Nederland duidelijke criteria van de uitbreiding van de EU in een nieuw verdrag en de bescherming van specifiek Nederlandse diensten als de woningcorporaties en de gezondheidszorg.

Polen was volgens de premier donderdag expliciet over de eis voor een zwaarder stemgewicht binnen de EU. Het argument van Polen dat in de Tweede Wereldoorlog veel mensen zijn vermoord en er daarom minder inwoners zijn, is volgens Balkenende niet aan de orde gekomen.

Zelf wilde hij erover zeggen dat Polen vooral vooruit en niet terug moet kijken. Hij herinnerde aan het emotionele moment toen landen als Polen vanuit het onvrije deel van Europa er bij gingen horen. "Het is het beste deze zaken voor ogen te houden en vooruit te kijken", aldus de premier.

Polen bleef donderdag zijn poot stijf houden maar Balkenende wilde niet speculeren over eventuele compromissen om Polen wel of niet tegemoet te komen. "Alles wat daar nu over gezegd zou worden, zou speculatie zijn."


tijd voor jolijt