Rotterdam geeft thuisgevangene uitkering

MisdaadDe gemeente Rotterdam geeft gedetineerden die thuis hun gevangenisstraf mogen uitzitten met elektronisch toezicht, een bijstandsuitkering. Van Justitie krijgen ze 7,50 euro per dag om eten te kopen. Dat is net zoveel als in de gevangenis per dag voor een gevangene wordt uitgegeven.

Het Rotterdamse college vindt dat bedrag veel te weinig. Justitie gaat volgens het college te makkelijk voorbij aan het feit dat de gedetineerden thuis ook andere kosten hebben, zoals gas en licht. ''Zonder uitkering raken deze mensen onnodig in financiële problemen. Het moet daarom gewoon mogelijk zijn dat zo iemand een uitkering krijgt'', aldus PvdA-wethouder Jantine Kriens (Maatschappelijke Zorg). Anders moeten ze zich middels leningen in de schulden steken of familie moet opdraaien voor de kosten. De stad telt nu circa veertig gedetineerden onder elektronisch toezicht.

Het ministerie van Justitie zegt in overleg te zijn over de kwestie met het ministerie van Sociale Zaken. De inzet is dat thuiszitters in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien als de nu nog experimentele elektronische detentie wettelijk wordt ingevoerd.