GroenLinks: Zalm een van de beste ministers

Icoon Politiek Met het aangekondigde vertrek van minister Gerrit Zalm van FinanciŽn verlaat volgens GroenLinks een van de zware jongens de politiek. "Met alle meningsverschillen die er tussen ons zijn, kun je Zalm wel een van de beste ministers noemen", aldus Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks.

Vendrik stelt als financieel specialist van GroenLinks "altijd ontzettend graag" met Zalm in debat te gaan. "Hij is niet bang en kent zijn zaakjes goed. Daardoor kun je open en fel debatteren. Ik heb zelden meegemaakt dat hij wegdook voor een debat". Het is volgens Vendrik ook niet voor niets dat de VVD'er, in tegen stelling tot het CDA, wel een akkoord wist te bereiken met werkgevers en vakbeweging over sociale hervormingen.

Zalm heeft in de ogen van zijn tegenstrever bij GroenLinks "een hele zware stempel op het beleid gedrukt" de afgelopen jaren. "Dat is knap. Ook al ben ik het vaak niet met hem eens. Hij had een soevereine positie. Hij heeft hervormingen op sociaal-economisch gebied doorgevoerd, terwijl deze niet in het CDA-program voorkwamen. De VVD is Zalm heel veel dank verschuldigd".