Egyptische minister noemt sluier achterhaald

De Egyptische minister van Cultuur, Farouk Hosni, heeft zich zowel in eigen- als buitenland de woede van fundamentalisten op de hals gehaald door de islamitische sluier te bestempelen als ''achterhaald''. In Egypte eist de oppositie van het moslimbroederschap een parlementair debat over de kwestie.

Minister Hosni had gezegd dat vrouwen ''er met hun mooie haren uitzien als bloemen. Men moet dat niet verstoppen voor anderen.'' Hij vindt dat de godsdienst tegenwoordig te veel belang hecht aan het uiterlijk. In Egypte gaan steeds meer vrouwen de sluier dragen. De minister beschouwt dit als een stap achteruit. Hosni heeft de reputatie een vertrouweling te zijn van Suzanne Moebarak, vrouw van de president en zelf ongesluierd.

Het Egyptische moslimbroederschap zegt dat de minister de fundamenten van de moslimmaatschappij ondergraaft. Ze eisen zijn ontslag en willen een vervanger die de sharia respecteert. In het buitenland reageerde onder meer de groot-moefti van Saoedi-Arabië. Hij noemt de uitspraak van de Egyptische minister ''een ramp die de moslimwereld treft.''