Winkels 24 uur per dag open in Berlijn

Icoon Economie Het zal van maandag tot en met zaterdag in Berlijn mogelijk zijn om 24 uur per dag te winkelen. De senaat van de stad heeft ingestemd met het voorstel om de openingstijden te versoepelen. Op sommige zondagen zal het ook makkelijker worden om als winkel open te gaan, bijvoorbeeld om meer te kunnen verdienen aan kerstinkopen.

De nieuwe wet zal op 1 december in werking treden. De beslissing komt precies op tijd voor komende kerst. Op de vier zondagen voor kerstmis zullen de winkels open zijn van 13.00 uur tot 20.00 uur. Waarschijnlijk zullen ook de deelstaten Noordrijn Westfalen en Saksen-Anhalt de openingstijden van winkels versoepelen voor het kerstseizoen.

Door toedoen van lobbyisten van kerken en vakbonden waren de winkels in Duitsland erg vaak gesloten vergeleken met de Verenigde Staten en andere Europese landen. Voordat Berlijn de openingstijden kon versoepelen, moest de Duitse grondwet aangepast worden. Hierdoor kunnen de Duitse deelstaten zelf bepalen wanneer de winkels open en gesloten moeten zijn. Vroeger werden de openingstijden alleen bepaald door de federale regering.