Spoeddebat over Donners sharia-uitspraken

Vrijwel de gehele Tweede Kamer is ongelukkig met de sharia-uitspraken van CDA-minister Piet Hein Donner. Donner stelde in een vandaag verschenen interview dat als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, die mogelijkheid moet bestaan. De Kamer komt morgenochtend bijeen voor een spoeddebat over de kwestie. Mogelijk wacht hem daar een motie van wantrouwen van Kamerlid Geert Wilders.

Uitten eerder al de PvdA en Wilders kritiek op zijn uitlatingen, later vandaag sloten zich daar meer fracties bij aan. Onder meer Donners eigen CDA-fractie staat lijnrecht tegenover hem. Die willen juist dat partijen die de sharia willen invoeren, uit het democratisch bestel geweerd kunnen worden.

De VVD was vandaag opvallend mild in de kritiek op Donner. Het liberale Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt dat ze ''professor Donner'' begrijpt, maar dat de uitspraak van de politicus ''dom'' is en geen aanvullende waarde levert op het debat.

Theoretisch
Donner zegt met zijn uitspraak alleen te hebben willen aangeven dat hij de grondrechten van groepen die zich keren tegen de rechtsstaat niet wil beperken, zoals zijn eigen CDA wél wil. Hij betreurt dat de indruk is ontstaan dat hij voor invoering van de sharia zou zijn. Hij benadrukte vanmiddag dat zijn uitspraken ''puur theoretisch'' zijn bedoeld.

VVD-minister Rita Verdonk kreeg vandaag het eerste exemplaar van het boek 'Het land van haat en nijd' uitgereikt, waarin het gewraakte interview met haar collega staat. Ze noemde de uitspraken van Donner een 'theoretische discussie'. Formeel, inderdaad, kan tweederde van het parlement de sharia invoeren, stelt Verdonk. Maar volgens haar is democratie 'meer dan de macht van het getal'.

''De sharia druist in tegen de fundamentele waarden van de democratie, waarvoor eeuwenlang is gestreden. Ik vertrouw op het gezonde verstand van Nederlanders, dat die willen vasthouden aan de democratie, de scheiding tussen kerk en staat en de gelijkheid van man en vrouw'', aldus de VVD-minister voor Integratie.